Dollarn handlades över 1:39 vid mot euron på spekulationerna om att Federal Reserve kommer att genomföra kvantitativa lättnader och köpa tillgångar för att stimulera ekonomin. Dollarn handlas dessutom fortsatt nära 15-årslägsta mot yenen.
Spekulationerna stärktes på onsdagen sedan en ADP- rapport visat på en nedgång i den privata sysselsättningen i USA, medan analytikerna hade hoppats på en ökning.
"Vi ser en otrolig dollarförsvagning. Det är samma som vi såg under 2009 vilket ledde till att oljan steg från under 40 dollar till 70 dollar. Den här korrelationen har försvunnit hela året fram till nu, så alla råvaror stiger", sade Hannes Loacker, analytiker vid Raiffeisen Zentralbank Österreich till Bloomberg News.
Vid klockan 11.40 var WTI-oljans novembertermin upp 0:45 dollar till 83:68 dollar per fat. Brentoljan var samtidigt 0:33 dollar högre till 85:39 dollar.
Råoljelagren i USA visade under förra veckan en uppgång om 3,1 miljoner fat enligt statistik från onsdagseftermiddagen, vilket överraskade analytikerna som hade väntat en måttlig uppgång med 0,4 miljoner fat. Samtidigt föll lagren av bensin med 2,6 miljoner fat, klart större fall än prognosen om en nedgång med 0,25 miljoner.
Ökningen i råoljelager gav initialt en nedgång på marknaden, men investerare verkade snabbt skaka av sig statistiken och fortsatte mot högre höjder.
Spotpriset på guld fortsatte sin tillsynes ostoppbara klättring på torsdagen, och noterades vid lunchtid på 1.360:65 dollar per uns, motsvarande en uppgång med 11:60 dollar. Även silver fortsatte upp med en uppgång på 0:249 dollar till 23:429 dollar per uns.
Commerzbank skrev i ett marknadsbrev att Vietnam, en av världens största guldkonsumenter, överväger att tillåta guldimport i syfte att dämpa den snabba uppgången i lokala guldpriser, som nu är cirka 20 dollar högre än det globala marknadspriset.
"Ett sådant steg skulle bidra till att öka den globala efterfrågan och verka för att stödja guldpriset", skrev Commerzbank.
London Metal Exchange noterade de flesta basmetaller uppgångar, och även här var det dollarförsvagningen som styrde.
Priserna på basmetaller stöds av en svagare dollar "i takt med att marknaden fortsätter att smälta centralbankernas nuvarande aptit för kvantitativa lättnader", skrev Commonwealth i ett kundbrev, enligt Bloomberg News.
Samtidigt tyder fler och fler kommentarer på ett stramt utbud på basmetallmarknaden. Anställda under strejk vid Anglo Americans och Xstratas Collahyasi-gruva i Chile ratade ett löneerbjudande och kommer att ingå i nya förhandlingar.
"Vi behåller vår positiva syn på sektorn eftersom balansen i utbud/efterfrågan stramas åt i de flesta metallmarknader. Tillfälliga tillbakagångar borde enligt oss användas som köptillfällen", sade Stefan Graber, analytiker vid Credit Suisse till Bloomberg News.
Tremånadersterminen för koppar var upp 11 dollar till 8.270 dollar per ton, nära en 27-månadershögsta. Zink gick mot strömmen med en nedgång med 1 dollar till 2.333.
Bland övriga metaller visade aluminium en uppgång på 7 dollar till 2.372 och nickel en uppgång på 25 dollar till 24.825. Tenn utökade den rekordhögsta nivå som sattes på onsdagen med en uppgång om 225 dollar till 26.475.