1515

Räntor & valutor: Dollarn fortsätter försvagas

Europaräntorna öppnar ett par punkter högre på torsdagen och svenska räntor följer med i den rörelsen.

På valutamarknaden är det mer dramatiska rörelser. Dollarn fortsätter att pressas av spekulationerna om att Federal Reserve kommer att genomföra kvantitativa lättnader och köpa tillgångar för att stimulera ekonomin. Dollarn har under natten försvagats till uppåt 1:40 mot euron, har nått nytt 15-årslägsta mot yenen och en ny rekordlåg nivå mot Australiendollarn. Kronan har stärkts några öre mot dollarn och tappat lika mycket euron.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan stiger 2 punkter till 2,46 procent i öppningen medan den tyska tioårsräntan är upp 2 punkter till 2,25 procent. 

Onsdagens agenda domineras av räntebesked från Europas stora centralbanker - ECB och Bank of England. Ingen väntas röra räntan utan intresset lär främst riktas mot den presskonferens som ECB-chefen Jean-Claude Trichet håller efter ECB:s räntebesked. 

Statistik över industriproduktionen i augusti kommer från både Storbritannien och Tyskland. För tysk del väntas produktionen ha stigit med 0,5 procent från i juli, enligt Bloomberg News prognosenkät. En viss uppåtrisk kan finnas mot den prognosen efter att den tyska industrins orderingång kom in överraskande starkt på onsdagen. 

Här hemma håller vice Riksbankschef Svante Öberg talet "Potentiell BNP, resursutnyttjande och penningpolitik" klockan 15.00. Inga penningpolitiska signaler väntas av marknaden. Dessutom redovisar Riksgälden statsbudgetens utfall i september.

De amerikanska marknadsräntorna visar små nettoförändringar från onsdagens svenska stängning. Efter att ha fortsatt ned efter svensk stängning vände räntorna upp igen i den sena amerikanska handeln för att sedan plana ut i Asien under natten.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan handlas oförändrat till 2,40 procent, jämfört med onsdagens svenska stängning.

På dagens amerikanska agenda står klockan 14.30 veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa föregående vecka, som väntas ha ökat med 2.000 personer till 455.000. Dagens avrundas med ett par Fed-tal till kvällen.

På valutamarknaden har dollarn fortsatt att försvagas. Mot euron har dollarn tappat till 1:398 från 1:388 vid svensk stängning på onsdagen.

"Det finns ingen tydlig signal om att nedgångarna i amerikanska räntor skulle stanna eftersom ekonomisk statistik fortsätter att försvagas. Detta tynger dollarn kraftigt", sade Tomohiro Nishida, valutahandlare vid Chuo Mitsui Banking i Tokyo, till Bloomberg News.

Senast på onsdagen var det arbetsmarknadsstatistiken från ADP som visade en oväntad nedgång i den privata sysselsättningen i september.

Yenen nådde nytt 15-årshögsta mot dollarn nu under morgonen på 82:63 och handlas därmed starkare än när Japan intervenerade på valutamarknaden i mitten av september. Enligt bedömare att det dock svårt för Japan att vidta nya åtgärder innan helgens G7-möte, med tanke på hur högt uppskruvat tonläget är internationellt angående valutakurser.

Japans vice finansminister Fumihiko Igarashi, sade under natten i en intervju med Bloomberg News att Japan inte kommer att försvaga yenen för att bli mer konkurrenskraftigt jämfört med andra länder utan att varje valutaintervention skulle handla om att hindra överdrivna rörelser.

"Det är inte vår avsikt att delta i ett valutadevalveringsrace för att värna våra nationella intressen. Vi skulle kunna genomföra finjusterande operationer när rörelserna är extremt volatila, det skulle vara tillåtet", sade han.

Under natten kom statistik som visade att sysselsättningen i Australien steg med 49.500 personer i september, mer än dubbelt så mycket än den uppgång med 20.000 som väntades enligt Bloomberg News prognosenkät och den starkaste uppgången på åtta månader. Den starka statistiken stärkte Australiendollarn, som nådde en rekordstark nivå mot USA-dollarn under morgonen och närmar sig paritet.

Goldman Sachs skriver ned sina dollarprognoser, enligt ett marknadsbrev som Reuters citerar.

"Kombinationen av svagare tillväxt, mer QE, tryck på Asien för mer valutaappreciering och större externa obalanser pekar alla åt samma håll: bred dollarsvaghet. Och det kommer troligen att fortsätta vara det dominerande temat", skriver Goldman Sachs analytiker.

Kronan har stärkts 4 öre mot dollarn till 6:68 och tappat 1 öre mot euron till 9:34, sedan onsdagens stängning.

SEB skriver i ett kundbrev att försvagningen gentemot euron troligen mest har att göra med att Renault har sålt sina B-aktier i Volvo, för totalt runt 3 miljarder euro. SEB håller fast vid att kronan ska stärkas till 8:90 mot euron vid årsskiftet.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?