Europabörser: Renault rusar på Volvo-försäljning

Börserna runtom i Europa handlas oregelbundet under torsdagen, efter två raka dagar med uppgångar.

Bland förlorarna syns verkstadsaktier, med undantag för Renault som rusar efter att bolaget sålt Volvo-aktier för omkring 3 miljarder euro. Fokus riktas annars mot eftermiddagens räntebesked från ECB och Bank of England.

Konsensusförväntningarna indikerar att det inte blir några ränteförändringar från de två centralbankerna, men Bank of Japans oväntade räntesänkning och stödåtgärder som annonserades tidigare i veckan, bidrar till mer fokus än vanligt för räntemötena. Det spekuleras bland annat om at Bank of England ska återinföra sitt kvantitativa lättnadsprogram.

Dagens raktet är Renault som igår kväll meddelade att de säljer sina B-aktier i Volvo. Renault avyttrade totalt 14,9 procent av kapitalet för 93 kronor per aktie, i den svenska fordonskoncernen till institutionella investerare. Bakgrunden till försäljningen är att det franska bolaget vill minska sina skulder. Renault avancerade 6,3 procent i Paris.

Övriga verkstadsindustrin hade annars en tuff dag. GEA Group backade 1,9 procent, Invensys var ned 0,4 procent, Safran föll 1,1 procent och Siemens tappade 0,3 procent.

Det brittiska uthyrningsbolaget Michael Page tappade 3,8 procent efter sin delårsrapport, trots att bolagets bruttovinst steg 37 procent.

På makrofronten meddelade det brittiska statistikkontoret att industriproduktion i Storbritannien steg med 0,3 procent i augusti jämfört med månaden innan. Analytiker hade räknat med en månadstakt på +0,2 procent. På årsbasis var produktionen upp med 4,2 procent, jämfört med väntade +4,1 procent.

Under eftermiddagen väntas penningpolitiska besked från Bank of England, vid 13.00, samt ECB, vid 13.45. Från USA släpps veckovis statistik över nya arbetssökande, vid 14.30, och vid 16.00 släpper NIESR ett BNP-estimat för september.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?