1515

Stockholmsbörsen: Uppåt på spekulation om stimulanser

Stockholmsbörsen steg på onsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna, efter förväntningarna om ytterligare penningpolitiska lättnader från framför allt USA.

"Det kommer sannolikt att komma ett stimulanspaket till från USA, detta trots att tillväxten är hyfsad och ISM fortfarande är över 50. Så det är lite av en drömsituation för aktieägare just nu, vilket driver börserna", säger en tradingchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.30 var OMXS30 0,6 procent högre till noteringen 1.095,9. Omsättningen uppgick till 6,7 miljarder kronor.

Electrolux B avancerade 2,4 procent till 167:50 kronor efter att ABG Sundal Collier höjt rekommendationen till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 200 kronor från 150 kronor. ABG skriver att Electrolux är den aktie som har utvecklats svagast inom M&E sektorn de senaste tre månaderna, att värderingen är attraktiv och att den starka balansräkning möjliggör förvärv och/eller extrautdelning.

Boliden steg 3,9 procent till 109:20 kronor. Swedbank Markets har höjt riktkursen för Boliden till 120 kronor från tidigare 105 kronor och upprepat rekommendationen köp.

"Bra metallmarknad, produktionsökning i Aitik, i Bolidenområdet och hos smältverken ger ljusa utsikter. Boliden blir en kassako nästa år", skriver Swedbank.

Lundin Mining var 5,1 procent upp till 36:46 kronor. Swedbank Markets har höjt riktkursen för Lundin Mining till 43 kronor från tidigare 35 kronor. Den starka kopparmarknaden och omvärderingen av Tenkeprojektet skapar ytterligare potential, skriver Swedbank som dock sänker rekommendation till köp från tidigare starkt köp.

Kopparpriset har handlats kring 27-månadershögsta och guldet nådde en ny rekordnotering under onsdagen. Fortsatta stimulansspekulationer har försvagat dollarn, vilket ökat efterfrågan på bland annat metaller.

Meda A ökade 2,1 procent till 57:25 kronor. Nordea Markets har höjt riktkursen för Meda till 80 kronor från tidigare 75 kronor och upprepat rekommendationen köp.

SEB A steg 1,7 procent till 51:90 kronor, Nordea var 1,5 procent upp till 73:10 kronor och SHB A klättrade 1,0 procent till 224:30 kronor. Statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, visade att antalet företagskonkurser i Sverige uppgick till 487 i september, vilket innebär en ökning med 15 procent jämfört med samma månad 2009.

På nedsidan fanns Ericsson B som sjönk 1,8 procent till 72:55 kronor. RBC Capital Markets har i en analys sänkt prognosen för Ericssons omsättning till 46 miljarder kronor under det tredje kvartalet från 50 miljarder kronor. För fjärde kvartalet sänker RBC omsättningsprognosen till 56 miljarder kronor från 62 miljarder.

Anledningarna till estimatsänkningarna är hotande komponentbrist, valutaeffekter samt bristen på förbättring på tillväxtmarknaderna.

H&M B tappade 0,5 procent till 242 kronor. UBS har sänkt rekommendationen för H&M till sälj från tidigare neutral. Riktkursen sänks till 225 kronor från tidigare 245 kronor. Rapporten för det tredje kvartalet visade enligt UBS på ytterligare risk för bruttomarginalutvecklingen framöver.

Assa Abloy B tappade 0,6 procent till 167:50 kronor. ABG Sundal Collier har sänkt rekommendationen till behåll från tidigare köp.

Eniro var handelstoppad under förmiddagen sedan Dagens Industri skrivit att ledningen bjudit in riskkapitalbolag att delta i en finansiell lösning. Eniro sade senare i ett pressmeddelande att inga bud föreligger och att det inte heller förs förhandlingar med externa parter. När handeln återupptogs vid lunchtid föll aktien med 7,1 procent till 7:20 kronor.

Börserna i Europa skakade till vid 13-tiden efter att kreditvärderingsinstitutet Fitch sänkt Irlands betyg till A+ från AA-, med negativa utsikter, men återhämtade sig relativt omgående.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med uppgångar om 0,1-0,3 procent. Klockan 14.15 kommer ADP-rapporten över sysselsättningen i privat sektor i USA under september.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?