Råvaror: Oljan på frammarsch

Råvarumarknaderna fortsatte att utvecklas starkt på onsdagen.

Råoljan avancerade på eftermiddagen sedan dollarn försvagats. Svag jobbstatistik och spekulationer om att Federal Reserve kommer att vidta fler kvantitativa åtgärder fick dollarn att falla.

Veckans lagerrapport gav visst stöd med fallande lager för oljeprodukter.

Ädelmetallerna reagerade positivt på dollarförsvagningen och tangerade nya rekordpriser.

Facit för basmetallerna var något svagare med lägre prisnivåer än på förmiddagen.

Vid 18.45 var WTI-oljan i första termin upp 0:73 dollar till 83:55, vilket innebär att oljan handlas på den högsta nivån på fem månader.

"Marknaden följer den fallande dollarn och förväntningar om kvantitativa lättnader. Lagerdatan var blandad. Lite svag för råoljan men stark för produkterna", sade Bill O'Grady, chefsstrateg på Confluence, till Bloomberg News.

De amerikanska lagren av råolja steg med 3,1 miljoner fat under förra veckan, enligt USA:s energidepartement, DOE.

Enligt Bloomberg News väntades en uppgång med 0,4 miljoner fat i råoljelagren.

Importen av råolja minskade med 0,08 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka.

Lagren av bensin sjönk med 2,6 miljoner fat. Här väntades lagren sjunka med 0,25 miljoner fat. Importen av bensin minskade med 0,17 miljoner fat.

Lagren av destillat sjönk med 1,1 miljoner fat under veckan. Här väntades en nedgång med 1,0 miljoner fat. Importen sjönk med 0,02 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna minskade 2,7 procentenheter till 83,1 procent. Här väntades en nedgång med 0,45 procentenheter.

Importen av oljeprodukter sjönk med 0,25 miljoner fat per dag.

På ädelmetallmarknaderna steg både guld och silver. Dollarförsvagningen och förväntningar om fler kvantitativa åtgärder från centralbanker gav ett lyft på eftermiddagen.

Spotpriset på guld steg 7:22 dollar till 1.347:88 dollar per uns medan silver var upp 0:206 dollar till 23:046 dollar per uns.

Basmetallerna på London Metal Exchange visade blandade rörelser.

Tremånadersterminen för koppar var upp 74:75 dollar till 8.250:75, medan zink var upp 18 dollar till 2.330. Bland övriga metaller visade aluminium en nedgång på 18 dollar till 2.362 och nickel en uppgång på 80 dollar till 24.800.

Antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA minskade med 39.000 personer i september enligt en undersökning från ADP Employer Services, rapporterar Bloomberg News.

Undersökningen baseras på ett urval av 225.000 privata företag.

Enligt Bloomberg News enkät väntade marknadsaktörer att sysselsättningen skulle öka med 20.000 personer enligt denna mätning. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?