1515

Råvaror: Guldet rekorddyrt

Priserna på råvaror fortsatte mot högre nivåer efter tisdagens kraftiga uppgång.

Fortsatta stimulansspekulationer har lett till en försvagad dollar vilket ökat efterfrågan på metaller och olja. Den största ökningen noterades bland metallerna.

Spotpriset på guld steg nära 25 dollar på tisdagen och hade vid klockan 11.45 på onsdagen utökat uppgången med 5:60 dollar, motsvarande 0,4 procent.

Noteringen var därmed 1.346:25.

"Dollarn faller och det ökar attraktionskraften för guld och andra ädelmetaller. Till det kommer spekulationerna om ytterligare penningpolitisk stimulans och det talar för att vi kommer att få ökad likviditet på marknaden, något som ökar oron för inflation. Efterfrågan på guld som hedge mot inflation är också stark", säger Park Jong Beom, handlare vid Tong Yang Futures Trading i Seoul, till Bloomberg News.

Silverpriset överträffade utvecklingen i guldet med en uppgång på 0:08 dollar, eller 0,4 procent, till 22:950 dollar och den högsta nivån på 30 år. På tisdagen steg silver hela 4 procent.

Även basmetallerna fick draghjälp av den svaga dollarn, uppåtgående aktiemarknader och scenariot med fortsatta och förlängda stimulansprogram.

Tremånaderterminen för koppar var något upp 83 dollar till 8.259, medan zink var upp 23 dollar till 2.335. Bland övriga metaller visade aluminium en uppgång på 6 dollar till 2.386 och nickel en uppgång på 280 dollar till 25.000.

Tennpriset fortsatte upp på nya rekordhöjder med en uppgång på 525 dollar till 26.450 dollar per ton. Tenn har stigit drygt 50 procent sedan början av 2010.

Råoljemarknaden noterade en mer måttlig uppgång. WTI-oljan i första termin var upp 0:09 dollar till 82:91, vilket innebär att oljan handlas på den högsta nivån på fem månader.

Under de senaste veckorna har oljan halkat efter utvecklingen i basmetallerna och ädelmetallerna, men har sedan slutet av förra veckan fått förnyad fart och stigit nära 9 procent.

"Efter att ha passerat toppen i augusti är vägen nu öppen för försök att nå en ny årshögsta på 87 dollar per fat, som nåddes i maj. Prisrallyt beror endast på externa faktorer som en svagare dollar och stigande aktiemarknader. Baserat på fundamenta har marknaden fortfarande mer än tillräckligt råolja och det här kommer troligen att visas i DOE-statistiken i eftermiddag", skrev Commerzbank i ett marknadsbrev.

API:s rapport om en lagerökning på 4,4 miljoner fat råolja gav större avtryck på marknaden. Lagerökningen matchades dock med motsvarande minskningar för oljeprodukter, 4,1 miljoner fat för bensin och 0,8 miljoner för destillat.

Lagerökning för råolja och minskningar för produkterna var också väntat som en effekt av att vi nu befinner oss i raffinaderiernas säsongsmässiga underhållsperiod.

Den officiella lagerrapporten från energidepartementet väntas senare i dag, onsdag, och Bloomberg News konsensus visar +0,4 miljoner fat för råolja, -0,2 miljoner för bensin och -1,0 miljon för destillat. Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande väntas ha sjunkit med 0,45 procentenheter. API-rapporten visade här -2,0 procentenheter.

Table


Innehåll från InteaAnnons

Intea har hållbarhet på agendan

Linda Schuur, hållbarhetschef på Intea.
Linda Schuur, hållbarhetschef på Intea.

Intea Fastigheter AB (publ) investerar i och förvaltar fastigheter inom social infrastruktur, som sjukvård, universitet och rättsväsende. Genom sitt långa ägarperspektiv kan bolaget arbeta långsiktigt för att nå sina mål för minskade utsläpp, egenproducerad energi och lägre energiförbrukning samt lägga fokus på lokalt socialt engagemang.

Intea är en snabbfotad organisation med korta beslutsvägar mellan den lokala förvaltningen och den centrala administrationen. En av bolagets strategier är att arbeta decentraliserat och med lokala egna självständiga förvaltningsorganisationer. Det ger en nära och trygg relation till hyresgästerna vilket underlättar att genomföra investeringar för en hållbar fastighetsdrift. Den lokala personalen arbetar med konkreta sakfrågor som främjar Inteas mål för minskade utsläpp och energiförbrukning, lokal energiproduktion samt investeringar i hållbara lösningar inom allt från miljö, materialval, arkitektur, och teknik. Varje enskilt beslut ska bidra till ett av de långsiktiga målen om att minska bolagets klimatavtryck. Intea arbetar kontinuerligt med att effektivisera och minska bolagets energiförbrukning som står för en allt mindre del av fastighetens klimatavtryck medan byggnation står för en allt större andel - som Intea arbetar aktivt med för att minska. 

– Den största utmaningen är att bevara och underhålla befintliga byggnader samt att bygga och utveckla fastigheter med minimal användning av materiella resurser. Till exempel genom att maximera återanvändning av material, allt ifrån stommar till interiöra byggelement och möbler vid hyresgästanpassningar. Dessutom behöver vi våga satsa på pilotprojekt, implementera innovationer och ny teknik som både bidrar till ett mindre klimatavtryck och till en ökad effektivisering, vilket också leder till ett mer kostnadseffektivt resultat på lång sikt, säger Linda Schuur, ny hållbarhetschef på Intea.

Tydliga visioner och innovation är en grundläggande del av Inteas hållbarhetsarbete både vad gäller förvaltning av det befintliga fastighetsbeståndet, projektutveckling och nybyggnation.

Hållbarhet innefattar det mesta inom samhällsutveckling och som långsiktig aktör på fastighetsmarknaden står socialt engagemang högt på Inteas agenda. Bolaget sponsrar flera idrottsföreningar med fokus på mångfald och inkludering samt engagerar sig i lokala kulturinitiativ för att främja människans välmående. Till exempel bidrar och stöttar Intea lokala kulturförmågor genom bland annat Polstjärnepriset som lyfter unga talanger inom klassisk musik.

– Social hållbarhet är en komplicerad fråga som kräver både tålamod och långsiktighet då man talar om lika möjlighet och rätt till utbildning, jämlikhet samt bostad. Som bolag kan det vara svårt att göra något konkret, men vi tror på att göra skillnad genom att stötta organisationer som motiverar unga att både röra på sig och utmana sig själva musikaliskt, och som bidrar till både deras fysiska och inre välmående, säger Linda Schuur.

Om Intea

Intea äger 30 fastigheter om drygt 420 000 kvm runt om i Sverige (per 30 juni 2021). Med en majoritet av hyresgäster inom offentlig sektor har Intea ett fokus på fastigheter inom rättsväsende, högre utbildning och sjukvård. 

Läs mer på intea.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Intea och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?