USA-börser: Glad start efter japansk räntesänkning

De amerikanska börserna steg på tisdagen. Sentimentet var starkt efter att Japans centralbank sänkt räntan och börserna i Asien och Europa stigit.

ISM-indexet för tjänstesektorn hamnade också starkare än väntat och gav ytterligare stöd på eftermiddagen.

Vid 16.15 var Dow Jones Industrial Average upp 0,9 procent till 10.859. S&P 500 steg 1,2 procent till 1.151 medan Nasdaq Composite gick upp 1,4 procent till 2.378.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 210 miljoner aktier, medan den var 440 miljoner aktier på Nasdaq.

Den japanska centralbanken sänkte på tisdagsmorgonen oväntat dagslåneräntan och beslutade samtidigt att skapa en fond värd 5.000 miljarder yen för att köpa olika tillgångsklasser.

"Åtgärden stärker tron på att centralbanker agerar för att ge stöd till återhämtningen och det stärker också optimismen om att Fed och Bank of England kommer att följa med en andra runda av kvantitativa åtgärder nästa månad", sade Joshua Raymond, strateg på City Index, till Bloomberg News.

Verkstads- och råvarubolagen ledde uppgångarna. Råvarupriserna ökade med stöd av en svagare dollar. Inom Dow Jones ökade Boeing med 1,9 procent och Alcoa med 1,5 procent.

Chevron meddelade att bolagets återköpsprogram ska inledas under innevarande kvartal. Aktier för 0,5-1 miljard dollar ska återköpas per kvartal. Aktien steg 1,2 procent.

American Express fortsatte att sjunka på tisdagen med 3,9 procent. På måndagen meddelade bolaget att det tänker bestrida det amerikanska justitiedepartementets stämningar om konkurrensbrott.

Apple gick upp 2,5 procent. Jefferies inledde bevakning med en köprekommendation. Enligt Jefferies är marknaden för läsplattor underskattad. Riktkursen sattes till 365 dollar. Enligt Bloomberg News har 48 av 51 analytiker som följer Apple rekommendationen köp medan tre analytiker har rekommendationen behåll.

Navistar klättrade 7,2 procent. Bolaget fick sitt första kontrakt på tunga lastbilar med den amerikanska flottan värt 18,9 miljoner dollar. Siffror från ACT visade också på ökande orderingång i september på tunga lastbilar i USA.

Det sammanvägda ISM-indexet för tjänstesektorn steg till 53,2 i september jämfört med 51,5 månaden före.

Det visar statistik från Institute for Supply Chain Management, ISM. Enligt Bloomberg News snittprognos väntades ett index på 52,0.

Indexet för affärsaktiviteten sjönk till 52,8 från 54,4 föregående månad. Prisindex sjönk till 60,1 från 60,3.

Sysselsättningsindex steg till 50,2 från 48,2. Orderindex steg till 54,9 från 52,4 och index över exportorder steg till 58,0 från 46,5. Orderboksindex sjönk till 48,0 från 50,5 föregående månad, och leveransindex steg till 55,0 från 51,0.

På obligationsmarknaden var tioåringen ned 3 punkter till 2,48 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Rätt försäkring ger ekonomisk trygghet och minskad risk till långtidssjukskrivning

En sjukförsäkring ska skydda privatekonomin om du blir sjuk en längre tid. Men minst lika viktigt är skyddet i försäkringen som kan bidra till att minska risken för en långtidssjukskrivning. Euro Accidents skydd hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta – en stor vinst för både individen, företaget och samhället. 

Om du skulle skada dig eller bli sjuk är det bra att ha en sjukförsäkring, då kan du få ut upp till 90 procent av din lön. Det minskar oron för att privatekonomin ska drabbas hårt om du blir sjukskriven under en längre tid. Resultatet är en tryggare ekonomisk situation och mindre stress. Även om en sjukförsäkring skyddar rent ekonomiskt kan en längre tids sjukskrivning få oönskade konsekvenser för hälsa, livsstil, sociala kontakter, karriärmöjligheter och inkomstutveckling. 

En modern sjukförsäkring

I dag finns det mycket kunskap som visar att det går att förhindra eller förkorta en sjukskrivning genom att agera tidigt och snabbt vid tecken på ohälsa. Några som har lång erfarenhet av det är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring. De har skapat en sjukförsäkring, PlanSjuk, som laddats med förebyggande delar för att motverka ohälsa och minska risken för en längre sjukskrivning.

– Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv; många blir långtidssjuka av stress eller andra psykosociala faktorer. Arbetsgivaren behöver då täcka upp frånvaron och betala sjukersättning för sin medarbetare. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som kan gå in redan vid de första tecknen på att en anställd inte mår bra. Det är bra för både medarbetaren och arbetsgivaren, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension på Euro Accident Livförsäkring.

Det här är skillnaden mellan en sjukförsäkring och en sjukvårdsförsäkring

Vid sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättning som kompenserar medarbetarens förlorade inkomst, ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring. Rehabiliteringsstödet kan sättas in redan när det finns tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa en medarbetare som varit sjukskriven att komma tillbaka i arbete. 

Så fungerar Euro Accidents rehabilitering

Goda chanser att hjälpa

Euro Accident har arbetat med rehabilitering i sina försäkringar sedan 2005. I dag blir åtta av tio försäkrade som kommer in i företagets rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring inte långtidsfrånvarande.

– Vi kan göra skillnad om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt. Då har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Samtalsstöd kan räcka långt

Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera telefon- eller videosamtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach, vilket ingår i försäkringen. För att använda det behövs ingen inblandning av varken chef eller Euro Accident.

– Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Fakta om Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk, en helhetsförsäkring som företag tecknar för sina medarbetare:

Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach.

Chefs- och HR-stöd.

Rehabiliteringsstöd.

Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall.

Läs mer om Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk!

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?