Stockholmsbörsen: Uppgång att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar svagt upp inför att handeln i Europa ska inledas på tisdagen.

Marknadssentimentet har förbättrats något efter att Bank of Japan vidtagit ytterligare stimulansåtgärder och sedan Australiens centralbank lämnat styrräntan oförändrad.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,2 procent högre, CAC 40 Index ökade 0,4 procent medan DAX-terminen steg 0,2 procent.

Börserna i New York sjönk på måndagen sedan investerare sålt aktier och köpt statspapper och dollar för att minska risken inför den officiella arbetslöshetsrapporten samt inledningen av rapportsäsongen senare i veckan.

Dow Jones stängde 0,7 procent ned, en marginell försvagning jämfört vid europeisk stängning då indexet var kring -0,6 procent. S&P 500 tappade 0,8 procent och Nasdaq Composite backade 1,1 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade oregelbunden utveckling på tisdagen. Tokyobörsen vände upp i den senare delen av handeln efter att Bank of Japan adderat ytterligare penningpolitisk stimulans och Nikkei 225 stängde 1,5 procent högre.

Den japanska centralbanken sänkte på tisdagsmorgonen oväntat dagslåneräntan till ett intervall på 0,00 till 0,10 procent från tidigare 0,10 procent. Centralbanken bibehåller de månatliga köpen av statsobligationer på en nivå på 1.800 miljarder yen samt kreditfaciliteten för företag på 30.000 miljarder yen.

Bank of Japan ska också skapa en ny fond värd 5.000 miljarder yen för att förbättra likividiteten. Fonden ska köpa statspapper för 3.500 miljarder yen och företagscertifikat samt andra företagspapper för 1.000 miljarder yen. Dessutom ska fonden köpa börshandlade fonder samt fastighetsfonder.

Av övriga asiatiska nyheter finns att Australiens centralbank, RBA, bjöd på en liten överraskning när den lämnade styrräntan oförändrad på 4,5 procent. HSBC rapporterade att sitt tjänste-PMI för september i Kina, sjönk till 55,2 från 57,6 i augusti.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med uppgångar om 0,1-0,2 procent i eftermiddag.

För svensk del har UBS sänkt rekommendationen för Autoliv till neutral från tidigare köp.

Bank of America/Merrill Lynch har höjt riktkursen för Atlas Copco till 145 kronor från tidigare 135 kronor och upprepat rekommendationen köp.

Deutsche Bank har justerat upp riktkurserna något för de fyra svenska storbankerna.

Moody´s har meddelat att det inleder en ny bevakning av Irlands kreditbetyg inför en eventuell nedgradering. En liknande översyn, inför en möjlig nedgradering, görs också av Nama, National Asset Management Agency, den enhet som skapades för att ta över osäkra tillgångar under finanskrisen.

På tisdagen agenda finns definitiv tjänste-PMI för euroområdet i september, klockan 10.00, och euroområdets detaljhandel för augusti klockan 11.00. Enligt Bloomberg News enkäter väntas definitiva tjänste-PMI komma in på 53,6, samma som prelimärutfallet, och detaljhandeln väntas ha stigit 0,2 procent i augusti jämfört med i juli.

Klockan 15.00 publicerar IMF sin globala finansiella stabilitetsrapport, GFSR.

Från USA väntas ISM-index för tjänstesektorn i september, klockan 16.00. Enligt Bloomberg News enkät väntas en uppgång till 52,0 i september efter en oväntat kraftig nedgång till 51,5 i augusti.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?