1515

Stockholmsbörsen: Uppåt på stark tisdagsbörs

Stockholmsbörsen avancerade på bred front under tisdagen. Stöd kom från japanska lättnadsåtgärder samtidigt som positiv amerikansk statistik stärkte sentimentet ytterligare under eftermiddagen. Alla aktier på OMXS30 avancerade och i toppen syntes Nordea och Skanska.

SIX Generalindex var vid stängning upp 1,7 procent till 331 medan OMXS30 var upp 1,9 procent till 1.089. Omsättningen var 14,4 miljarder kronor.

Den japanska centralbankens oväntade beslut att sänka räntan och att inrätta en fond för utlåning och tillgångsköp höjde världens börser under tisdagen.

Dagen inledde dock med orolig handel efter Moodys besked om att de överväger en sänkning av Irlands långsiktiga kreditbetyg Aa2, då regeringen aviserat ytterligare stödåtgärder för bankerna den sista september. Trots de negativa Irlandsnyheterna visade alla ledande marknader upp styrka under eftermiddagen.

"Vår syn är att de här två och en halv dagarna med nedgångar som vi har haft var en reaktion på den här uppgången och att vi troligtvis ska upp ytterligare något", sade Per Lindström på Swaretz & Partner Fondkommission till Nyhetsbyrån SIX efter lunch.

Det amerikanska ISM-indexet som inkom på eftermiddagen föll investerarna i smaken och uppgångarna tilltog sedan. Bland vinnarna på OMXS30 syntes Skanska som steg 3,4 procent till 125,50 kronor efter att Carnegie höjt rekommendationen på byggbolaget till outperform, från tidigare neutral.

Finanssektorn gick också starkt och fick extra stöd av att Deutsche Bank höjt riktkurserna för storbankerna. De nya riktkurserna är 197 kronor för Handelsbanken, 88 kronor för Swedbank, 63 kronor för SEB och 6,10 euro för Nordea. Nordea steg 3,5 procent, SEB 2,5 procent, Swedbank 2,6 procent och Handelsbanken 2,1 procent.

Danske Bank har höjt riktkursen på Volvo till 115 kronor, från tidigare 105 kronor. Rekommendationen öka upprepas samtidigt. Vidare meddelade Volvos amerikanska konkurrent Navistar att de spår en betydande ökning i orderingången från oktober till december. Volvo-aktien steg 1,9 procent till 97,25 kronor.

Bland telekomjättarna steg Ericsson 1,4 procent, medan Nokia ökade 2,4 procent.

UBS har sänkt rekommendationen för Autoliv till neutral från köp efter den senaste tidens starka kursutveckling. Aktien ökade trots det 0,8 procent.

Oriflame har sänkts till behåll från köp av Deutsche Bank som även justerade ned riktkursen med en tjuga till 440 kronor. Aktien tappade 2,0 procent till 422,20 kronor.

Eniro har sett sökningarna efter inköpsställen och företag öka med 40 procent sedan nylanseringen av eniro.se. Det beskedet fick aktien rusa till en uppgång på 32 procent för dagen.

Substansvärdet i Industrivärden var 132 kronor per den 30 september. Den globala konjunkturåterhämtningen fortsätter, skrev vd Anders Nyrén i sitt vd-ord där han och fyllde i med att oron för ytterligare en kraftfull försvagning av ekonomin därmed avtar. Investmentbolagets C-aktie steg 2,7 procent till 95,85 kronor.

Tradedoubler, som anordnade en kapitalmarknadsdag under eftermiddagen, kommer att införa en ny struktur med tre stycken självständiga enheter. Den nya organisationen ska ge de lokala enheterna ett starkare säljfokus, enligt bolaget. Aktien var upp 0,3 procent.

Precise Biometrics har fått en order från en delstat i Nigera på ett delstats-ID-kort. Projektet, som är det första i sitt slag i världen, kommer att generea intäkter för bolaget från 2011. Aktien avancerade 5,2 procent.

Latours affärsområde Swegon köper den italienska kylmaskintillverkaren Blue Box. Aktien steg 2,6 procent.

Detaljhandeln i EMU-området backade med 0,4 procent i augusti jämfört med juli, väntat var en ökning med 0,2 procent.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn i EMU-området sjönk till 54,1 i september (från 55,9 i augusti), vilket var bättre än det väntade utfallet på 53,6.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?