1515

Stockholmsbörsen: Svajig start på dagen

Stockholmsbörsen har inlett tisdagen med något lägre kurser till skillnad mot de ledande Europabörserna som var upp med cirka 0,3 procent.

Marknaden var lite avvaktande inför Industrivärdens kvartalsrapport som väntas in klockan 10.00.

SIX Generalindex var klockan 09.40 ned 0,1 procent till 325 medan OMXS30-index sjönk 0,1 procent till 1.068. Omsättningen uppgick till 1,5 miljarder kronor.

Investmentbolaget Industrivärden presenterar sin delårsrapport för perioden juli-september klockan 10.00. Inför redovisningen steg aktien 0,1 procent till 93,40 kronor.

Investmentbolaget Latour förvärvar den italienska kylmaskinstillverkaren Blue Box som omsätter 50 miljoner euro per år, har 250 anställda och exporterar till 30 länder. Köpeskillingen uppgår till 44 miljoner euro. Aktien handlades ned 0,9 procent till 100,20 kronor.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv har av banken UBS fått rekommendationen sänkt till neutral från köp. Riktkursen är fortsatt 68 dollar. Rekommendationssänkningen ska ses mot bakgrund av att kursen tidigare klättrat med 50 procent i år. Aktien backade 0,3 procent till 436,60 kronor.

Kosmetikakoncernen Oriflame har av banken Deutsche Bank fått rekommendationen sänkt till behåll från köp och riktkursen sänkt till 440 kronor från 460. Aktien drogs ned 1,2 procent till 425,40 kronor.

Biometribolaget Precise Biometrics har fått en order från delstaten Cross River State i Nigeria på ett delstats-ID-kort. Projektet är det första i sitt slag i världen. Programmet kommer att rullas ut under de kommande åren och börja generera intäkter för Precise under 2011. Aktien pressades upp 9,2 procent till 1,90 kronor.

Forskningsbolaget EpiCept kommer att göra en presentation vid bioteknikmässan i San Fransisco i kväll klockan 22.30 svensk tid. Inför det ökade aktien 3,6 procent till 4,56 kronor.

Modeföretaget WeSC har avslutat införsäljningen av vårkollektionen 2011. Tecknade förorder uppgår till 133 miljoner kronor, en ökning med 14 procent i kronor och 21 procent i lokala valutor. Aktien böjdes ned 2,4 procent till 122 kronor.

Hälsoföretaget Bringwell hat tecknat ett avtal med hälsokedjan Life och blir därmed huvudleverantör till Life som har 450 butiker i Sverige, Norge och Finland. Aktien förbättrades 3,8 procent till 1,92 kronor.


Innehåll från Newbury PharmaceuticalsAnnons

Newbury Pharmaceuticals – entreprenöriellt nytänk för receptbelagda läkemedel

Karl Karlsson, Founder & Executive Chairman, och Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing.
Karl Karlsson, Founder & Executive Chairman, och Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing.

Receptbelagda läkemedel kan rädda liv. Men kostnaderna för dessa specialläkemedel som används för att behandla till exempel olika typer av cancer och sällsynta sjukdomar är ofta höga. Något som kan hindra patienter att få den vård de behöver. Det här vill det nystartade läkemedelsföretaget Newbury Pharmaceuticals ändra på genom att erbjuda kostnadseffektiva läkemedel inom dessa områden.

– Vi vill och kan bidra till att fler får tillgång till värdeskapande och innovativa läkemedel, säger Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing, på Newbury Pharmaceuticals med huvudkontor i Lund. 

Företaget är ungt, grundades 2020 av entreprenören Karl Karlsson, som har lång erfarenhet av att implementera tillväxtstrategier bland annat som VD och styrelseledamot i läkemedelsföretaget Bluefish Pharmaceuticals. Det nya bolaget, Newbury Pharmaceuticals, fokuserar på den skandinaviska marknaden med en produktportfölj inom onkologi, sällsynta sjukdomar och ett antal egna varumärken. 

Forskning och utveckling ligger utanför bolaget vilket Fredrik Hellqvist menar är grunden för att de ska kunna erbjuda specialläkemedel med hög kvalitet till en rimlig kostnad. 

– Vi har ingen egen forskning och utveckling utan det gör våra partners. Men vi har rättigheter till att sälja dessa produkter och att ta hand om registreringen och kommersialiseringen för den skandinaviska marknaden. Det är där vår expertis ligger, säger han. 

Det här ger enligt Fredrik Hellqvist Newbury Pharmaceuticals möjlighet att vara en snabbväxande entreprenör med god lokalkännedom och kunskap med korta beslutsvägar. 

– Vi kan kombinera våra samarbetspartners styrkor med vår djupa kunskap om sådant som sjukvårdssystem och att nå rätt kunder. Det handlar om att vara ute och träffa, hjälpa och utbilda vården i hur dessa läkemedel bäst används. Vi blir det vi kallar en ”lokal champion”, säger han. 

Trots att Newbury Pharmaceuticals bara har varit igång i drygt ett år har de fått mycket på plats: alla nyckelfunktioner i företaget, samtliga nödvändiga tillstånd och kvalitetssystem samt utökat sin produktportfölj från 11 till närmare 20 produkter. Nästa steg är att bygga upp en marknads- och säljorganisation.

– Det ligger mig varmt om hjärtat att hitta medarbetare och tillsammans med dem skapa en kultur som bygger på öppenhet, eget ansvar och snabba beslutsvägar med en stark entreprenöriell anda. Om man, som jag, har jobbat en lång tid inom ett stort bolag och känner till för- och nackdelar med det så kan jag definitivt säga att vi erbjuder något annat, säger Fredrik Hellqvist som bland annat har arbetat på några av ett världens ledande läkemedelsbolag så som Abbvie och Astra Zeneca. 

Den första produktlansering är planerad till kvartal ett 2022 sedan följer fler produkter under året. Något som Fredrik Hellqvist ser fram emot. 

– Vi har ambitionen att bli den lokala experten och alternativa partnern till de multinationella företagen. Vi strävar efter att ha en positiv inverkan i samhället, med produkter och teknik som bidrar till det övergripande hälso- och sjukvårdssystemet och patientens välbefinnande samt ge våra partners den lokala uppmärksamhet de förtjänar, avslutar han. 

Om Newbury Pharmaceuticals
Newbury Pharmaceuticals är ett svenskt företag som tillhandahåller receptbelagda läkemedel till patienter och vårdgivare på den skandinaviska marknaden. Newbury Pharmaceuticals, som grundades 2020, fokuserar på specialläkemedel och egna varumärken med ett starkt fokus på onkologi, sällsynta sjukdomar och neurologi.

Läs mer om Newbury Pharmaceuticals här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Newbury Pharmaceuticals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?