1515

Stockholmsbörsen: Kurserna vänder upp

Stockholmsbörsen handlades i en slagig tendens i inledningen på tisdagen men var efter en dryg timmes handel i positivt territorium. Marknadssentimentet förbättrades något under natten efter att Bank of Japan vidtagit ytterligare stimulansåtgärder.

Klockan 10.30 var OMXS30 0,5 procent upp till noteringen 1.074,3. Omsättningen uppgick till 2,7 miljarder kronor.

Den japanska centralbanken sänkte på tisdagsmorgonen oväntat dagslåneräntan till ett intervall på 0,00 till 0,10 procent från tidigare 0,10 procent. Centralbanken bibehåller de månatliga köpen av statsobligationer samt kreditfaciliteten för företag.

Bank of Japan ska också skapa en ny fond värd 5.000 miljarder yen för att förbättra likividiteten. Fonden ska köpa statspapper för 3.500 miljarder yen och företagscertifikat samt andra företagspapper för 1.000 miljarder yen. Dessutom ska fonden köpa börshandlade fonder samt fastighetsfonder.

"Det var mer än vad marknaden väntat, och något tidigare än vad vi förutsåg. Vi applåderar beslutet, även om det finns några tvetydigheter i det officiella uttalandet. Fundamentalt är dagens beslut positivt för japanska statsobligationer och aktier som rörs i det första steget i utvidgningen av köp av tillgångar", skriver Morgan Stanley i en kommentar.

Cykliska aktier steg på förhoppningar om att fler centralbanker ska följa den japanska. Volvo B steg 1,2 procent till 96:55 kronor, Electrolux B avancerade 0,9 procent till 161:90 kronor och Sandvik klättrade 0,9 procent till 101 kronor.

Samtidigt dämpades marknadssentimentet något av att Moody´s meddelat att det inleder en ny bevakning av Irlands kreditbetyg inför en eventuell nedgradering. En liknande översyn, inför en möjlig nedgradering, görs också av Nama, National Asset Management Agency, den enhet som skapades för att ta över osäkra tillgångar under finanskrisen.

Skanska B var 1,5 procent upp till 123:20 kronor. Carnegie har höjt rekommendationen för Skanska till outperform från tidigare neutral.

SEB A steg 1,1 procent till 50:35 kronor. Deutsche Bank har höjt riktkursen för SEB till 63 kronor från tidigare 59 kronor och upprepat rekommendationen köp.

Autoliv tappade 0,6 procent till 436:40 kronor. UBS har sänkt rekommendationen för Autoliv till neutral från tidigare köp. Riktkursen om 68 dollar, motsvarande 459 kronor, upprepas.

"Vi nedgraderar Autoliv till neutral efter att aktien stigit runt 50 procent hittills i år och med 25 procent under de senaste sex månaderna", skriver UBS.

Börserna i New York sjönk på måndagen sedan investerare sålt aktier och köpt statspapper och dollar för att minska risken inför den officiella arbetslöshetsrapporten samt inledningen av rapportsäsongen senare i veckan.

Dow Jones stängde 0,7 procent ned, en marginell försvagning jämfört vid europeisk stängning då indexet var kring -0,6 procent. S&P 500 tappade 0,8 procent och Nasdaq Composite backade 1,1 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade oregelbunden utveckling på tisdagen. Tokyobörsen vände upp i den senare delen av handeln sedan Bank of Japan adderat ytterligare penningpolitisk stimulans och Nikkei 225 stängde 1,5 procent högre.

Australiens centralbank, RBA, bjöd på en liten överraskning när den lämnade styrräntan oförändrad på 4,5 procent.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med uppgångar om 0,3-0,5 procent i eftermiddag.


Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan du få 1 miljon mer i framtida lön

Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.
Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden. Det är mycket pengar, säger Avanzas pensionsexpert Daniel Jacobson.

Det kan löna sig rejält att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga avgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor istället för dina egna, menar Daniel Jacobson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är väldigt mycket pengar, säger han.

Flytta din tjänstepension till Avanza – och få upp till 1 miljon mer i pension. 

Varför blir skillnaden så stor?

Eftersom avgiften är procentuell blir den faktiska kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter.

– Se till att dina pensionspengar går till dig och inte till försäkringsbolaget. Då ger du dina

pengar bättre förutsättningar att växa. Ingen skulle någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Grejen är att din tjänstepension är din framtida lön, säger Daniel Jacobson.

Nya regler: Max 600 kronor att flytta tjänstepensionen

Från och med 1 april i år började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det nya förslaget innebär att det nu max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Ett tips är att flytta gamla tjänstepensioner till ett försäkringsbolag utan avgifter. Vi på Avanza har inga skalavgifter alls och bjuder på flyttkostnaden av tjänstepensioner upp till 1000 kronor. Det kan ge dig upp till 1 miljon mer i framtida lön. Då får man även tillgång till vårt breda utbud av fonder och aktier som passar såväl mindre aktiva som aktiva sparare, säger Daniel Jacobson.

Flytta din tjänstepension till Avanza – och få upp till 1 miljon mer i pension.  

3 tips för att bli en medveten pensionssparare:

1. Säkerställ att du idag får tjänstepension från din arbetsgivare.
2. Undvik höga avgifter i din tjänstepension. Ett riktmärke kan vara att aldrig betala avgifter för själva pensionsförsäkringen och välja fonder med låg avgift (under 0,5%). Det kan ge upp till 1 miljon kronor mer i framtida pension.
3. Flytta dina gamla icke kollektivavtalade tjänstepensioner till ett försäkringsbolag med låga avgifter.

Risktext:
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. De nya flyttavgifterna gäller för fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007. 

Läs mer och se hur vi har räknat här. 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?