Råvaror: Försiktiga rörelser

Råvarumarknaderna visade mindre prisrörelser under inledningen av tisdagens handel.

Dollarn försvagades mot euron men mot yenen visade den amerikanska valutan en förstärkning efter Bank of Japans sänkning av räntan och annonsering av ytterligare stimulans genom inrättande av en ny likviditetsfond.

Med undantag för den japanska börsen, som sköt i höjden efter BOJ-beskedet, gav inte heller de asiatiska börserna någon tydlig vägledning för råvarorna. Övriga börser i Asien och Stillahavsområdet visade en oregelbunden trend.

Maknadsaktörer pekade dock på att de penningpolitiska stimulanserna ger god grogrund för placeringar i råvaror.

"De flesta fäster större vikt vid de finansiella aspekterna, snarare än fundamenta. Låga räntor gör att placerare söker sig till riskpräglade tillgångar och råvaror och råolja är i sammanhanget bra kandidater", säger Tetsu Emori, råvarufondförvaltare vid Astmax i Tokyo, till Bloomberg News.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en uppgång med 0:15 dollar till 81:62 vid 8.30. WTI handlas därmed till en högsta nivån på åtta veckor.

Oljemarknaden har också börjat positionera sig inför den veckovisa rapporten över lagernivåerna i USA där analytiker räknar med att lagernivån ökade med 1 miljon fat, enligt medianen i Bloomberg News konsensus. Bensinlagren väntas ha varit relativt oförändrade, medan destillaten väntas visa en vikande trend.

"Vi befinner oss i underhållsperioden så det väntas visa sig i en ökning av råoljelagren, medan produkterna väntas pekade nedåt. Raffinaderiernas takt väntas vara fortsatt låg", säger Phil Flynn, analytiker vid rådgivningsfirman PFGBest i Chicago, till Bloomberg News.

Rapporten släpps som sedvanligt på onsdagen och föregås av den inofficiella API-rapporten sent på tisdagen.

Basmetallerna på London Metal Exchange föll åter tillbaka i öppningen, efter att ha avslutat måndagens handel med en fastare tendens.

Koppar med leverans om tre månader var vid 8.30 ned 17 dollar till 8.047 dollar per ton medan zinken var ned 8 dollar till 2.222 dollar per ton.

Bland övriga metaller var nickelterminen ned 250 dollar till 23.890, medan aluminium var ned 18 dollar till 2.345 dollar per ton.

Spotpriset för guld var upp 2:30 dollar till 1.317:55 dollar per uns vid 8.30-tiden, medan silverpriset var upp 0:033 dollar till 21:984 dollar per uns.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?