Räntor och valutor: Dollarn försvagas på nytt

Räntenedgången i Europa gröptes ur något under förmiddagen, samtidigt som Europabörserna vände till plus.

Mjuka centralbanksbesked och dämpade konjunkturutsikter bidrar till att hålla ned räntorna. Tyska statsobligationer handlas 1-3 punkter ned från svensk stängning, medan svenska statsobligationer är 2-3 punkter lägre.

Viss tendens till vidgade spreadar mellan kärna och perifer finns på tisdagen. Irländska statsobligationer har stigit 4-5 punkter efter att Moody´s besked att de inleder en bevakning av Irlands kreditbetyg inför en eventuell nedgradering. Hur räddningsåtgärderna för banksektorn påverkar statsfinanserna står i fokus.

David Schnautz, räntestrateg på Commerzbank, sade till Bloomberg News att Moody's översyn bidragit till det positiva sentimentet för tyska statsobligationer, men "Irland samtidigt ligger under översyn av marknaden 24/7". BOJ:s agerande har också spillt över på tyska och amerikanska statsobligationer.

Marknadsreaktionen för Irland sågs ändå som måttlig.

"De talar bara om ett (betygs)steg, och de hänvisar det mesta av detta till banksystemet, så jag tror att marknaden har prisat in detta", sade Peter Chatwell, räntestrateg på Credit Suisse Agricole i London till Reuters.

Vad gäller Grekland sade Anthony Thomas på Moody's att översynen av de offentliga finanserna har imponerat och om det fortsätter så ligger riskerna för kreditbetyget "på uppsidan".

Eurodata kom in lite blandat på tisdagen. EMU-PMI för tjänstesektorn sjönk till definitiva 54,1 i september från 55,9 månaden före, högre än preliminära 53,6. Det sammanvägda indexet (composite) sjönk till 54,1 från 56,2, även det högre än preliminära 53,8.

Detaljhandelsförsäljningen steg 0,6 på årsbasis i augusti, vilket var lägre än juli månads 1,1 procent och även lägre än förväntningarna på 1,3 procent. Under månaden sjönk detaljhandeln 0,4 procent i augusti.

Den svenska tjänsteproduktionen ökade med 4,9 procent i fasta och kalenderkorrigerade priser i augusti, jämfört med samma månad föregående år. I juli steg tjänsteproduktionen med reviderade 5,3 procent (+5,2) jämfört med samma månad 2009.

Nordea konstaterar att den privata sektorn står för en stor del av BNP och därför är en bra indikator för BNP- utfallet.

"Den starka tillväxten i tjänsteproduktionen i juli och augusti indikerar en bra ökning i BNP under tredje kvartalet. Utfallet för tjänsteproduktionen i augusti ändrar inte vår prognos om en BNP-tillväxt på 6,5 procent under tredje kvartalet", skriver Nordea i en kommentar.

Swedbank noterade att huvudsiffran bör ge ett positivt bidrag till BNP-tillväxten tredje kvartalet.

"Men ändå ser vi en viss dämpning i momentum för motor- och partihandeln vilket kan indikera att vi kan komma att få se en mer sidledes eller nedåtgående utveckling i årstakten framöver", skriver Swedbank.

Under eftermiddagen ska statsminister Fredrik Reinfeldt läsa upp sin regeringsförklaring, omkring klockan 14.20, och därefter presentera ministerlistan. USA-agendan bjuder på ISM-index för tjänstesektorn i september, klockan 16.00. Enligt Bloomberg News enkät väntas en uppgång till 52,0 i september efter en oväntat kraftig nedgång till 51,5 i augusti.

Flera centralbanker gav mjuka besked på tisdagen. Reserve Bank of Australia, RBA, överraskade med att lämna styrräntan oförändrad på 4,5 procent, även om de har en framåtblickande "åtstramande bias".

Bank of Japan beslutade om något de kallar en "heltäckande monetär lättnad". De sänkte sin styrränta från 0,1 procent till ett intervall på 0,0 till 0,1 procent, lovade att hålla räntan nära noll tills prisstabilitet är i sikte (med vissa reservationer) och beslutade samtidigt att skapa en fond för att köpa av olika tillgångsklasser.

BOJ-chefen Masaaki Shirakawa sade att den japanska tillväxten kan komma att bli lägre än väntat, att den globala ekonomin går långsammare och att BOJ behöver fokusera mer på nedåtriskerna. Han beskrev åtgärderna som "omfattande" lättnader, och BOJ kan komma att öka storleken på köpen om det blir nödvändigt.

Även från USA kommer mjuka penningpolitiska signaler. Fed-chefen Ben Bernanke och chefen för marknadsgruppen vid Federal Reserve New York, Brian Sack, argumenterade på måndagen för ytterligare expansion av Feds balansräkning.

Förväntningar om penningpolitiska lättnader har tyngt dollarn överlag. Yenen tappade initialt efter BOJ-beskeden men har sedan mer än återtagit rörelsen och stärkts till 83:40 mot dollarn. Euron har stärkts mot såväl yen, dollar som schweizerfranc.

Pundet har stärkts något mot dollarn men fortsatt att tappa mot euron under förmiddagen. Vissa förväntningar finns om att även Bank of England kan stå på tur för mer lättnader.

"Nyckelfaktorn är kvantitativa lättnader. Marknaden kan inte bestämma sig vilken som är den otäckaste valutan mellan dollarn och pundet. Euron stärks per default", sade Neil Mellor, valutastrateg på Bank of New York Mellon, till Bloomberg News.

Kronan stärktes något efter tjänsteproduktionsutfallet. Jämfört med noteringarna vid stängning på måndagen har kronan stärkts 4 öre till 6:71 mot dollarn, men handlas i princip oförändrat på 9:25 mot euron.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?