1515

Stockholmsbörsen: Tungt för verkstadsaktier

Stockholmsbörsen sjunker på måndagen efter mönster som går igen över hela Europa.

Saab stiger kraftigt efter en stororder som signalerade att bolaget minskar sitt beroende av det svenska försvaret. Sektormässigt går IT sämst tillsammans med sällanköp. Bäst går dagligvaror och finans.

SIX Generalindex var klockan 14.03 ned 0,9 procent till 326 medan OMXS30 var ned 1,0 procent till 1.072. Omsättningen var 5,4 miljarder kronor.

"Efter att ha öppnat upp så har det legat på rätt tråkiga nivåer hela dagen och det är likadant över hela Europa. Vinsthemtagningar är väl det lättaste sättet att beskriva det på. Det finns ingenting specifikt nyhetsmässigt som man kan hänga upp utvecklingen på", säger SEB:s analyschef Esbjörn Lundevall till Nyhetsbyrås SIX.

Ericsson ansåg att de åtagande som krävdes av indiska BSNL i upphandlingen av 5,5 miljoner GSM-linjer var orimliga och valde därför att inte lägga något bud. I fredags rapporterades det att Alcatel-Lucent, Nokia Siemens, Huawei och ZTE lagt bud i upphandlingen som bedöms vara värd ungefär 451 miljoner dollar. Ericsson backade 2,0 procent.

JP Morgan har efter en genomgång av de nordiska bankerna höjt riktkurserna för samtliga fyra svenska storbanker och dessutom ändrat sin rekommendation för två av dem. SEB höjdes till övervikt från neutral och är JP Morgans toppval i sektorn. Nordea däremot sänktes från neutral till undervikt. SEB steg 1,1 procent medan Nordea tappade 0,9 procent.

Saab har fått en order värd drygt 4,5 miljarder kronor på flygande övervakningssystem. Ordern omfattar även markutrustning, logistik och supporttjänster. Ordern visar att Saab är en spelare med teknik som är intressant för andra aktörer än det svenska försvaret, menade Swedbanks analytiker Mats Liss som tyckte att ordern hade ett signalvärde. Saab steg 6,6 procent.

UBS inledde bevakningen av Oriflame, vars Iran-chef Amir Mortazavi fortfarande sitter frihetsberövad misstänkt för etablering av pyramidspel, med en köprekommendation. Danske Bank å andra sidan sänkte sin rekommendation från minska till sälj. Aktien steg 1,1 procent.

Meda har köpt de globala rättigheterna till MUSE, ett läkemedel för behandling av erektionsproblem, för 22 miljoner dollar kontant och milstolpebetalning på 1,5 miljoner baserat på den framtida försäljningen. Meda backade 0,9 procent.

Stålhandelsbolaget Tibnor, som till 85 procent ägs av SSAB, sänker flera av sina priser efter förändringar som bolaget fått från sina leverantörer. SSAB, som fick en köprekommendation av i dagens nummer av Dagens Industri, sjönk med 0,5 procent.

Skistar omsatte 22 miljoner kronor och gjorde en förlust på 175 miljoner kronor före skatt i sitt fjärde kvartal. Bokningsläget inför vintersäsongen är sex procent lägre än förra året. Aktien som var upp inför rapporten tappade 1,2 procent.

Kvar på agenda är även avtalade husköp och industriorder från USA klockan 16.00 svensk tid.

"Det är siffror som marknaden tittar på och blir det stora avvikelser kommer det säkert att sätta sig i kurserna också. Men det är ganska så odramatiskt, det känns som en rätt lugn dag", säger SEB:s Esbjörn Lundevall till SIX.


Innehåll från MetenovaAnnons

Deras mixer är en trygg och central del i sterila läkemedelsprocesser

Metenova, ledande tillverkare av magnetiska mixrar för läkemedelstillverkning, bidrar till en bättre och säkrare läkemedelsprocess. Bolagets innovativa och väl beprövade mixer har varit av stor betydelse under pandemin där stora krav ställts på vaccintillverkarnas produktionskapacitet.

Metenova har stora tillväxtmöjligheter då de är en central del av en säker läkemedelsutveckling och tillverkningsprocess. Bolaget grundades 2009 av entreprenörer med en gedigen historik av att göra processutrustning för läkemedelsbranschen.

– Vi är en erfaren företagsledning som har jobbat med läkemedelstillverkning och processutrustning i 40 år. Med vår unika kompetens har vi kunnat utveckla en magnetkopplad, bättre och mer robust version av den omrörare som fanns på marknaden tidigare. Samtidigt förstår vi kundens utmaningar och behov vilket gör oss till en trygg och tillika innovativ partner för läkemedelsbranschen, säger Johan Westman, CEO.

Trygg partner i konservativ bransch

Läkemedelsbranschen är en konservativ bransch, som ibland är ovillig att överväga nyheter. För att ta in nya saker i tillverkningsprocessen krävs både en tekniskt sett högkvalitativ produkt men kanske framför allt tillit till att produkten över en längre tid visat sig pålitlig. Mixern bygger på en patenterad lösning som även minimerar risken för att den ska gå sönder.

– Under Covid-19 har det gått otroligt fort att ställa om vaccinproduktionen och kraven på oss underleverantörer har varit stora. Vår omrörare, som sitter i botten på tanken, är en central del vid tillverkning av sterila, flytande läkemedel som säkerställer en jämn koncentration och kontroll på omrörningsprocessen. En av produkterna är direkt anpassad för väldigt värmekänsliga produkter och omrörning av stora molekyler. Enheten har inga lager utan svävar fritt i luften på en aktiv elektromagnetisk motor, berättar Johan Westman.

Fabriker med engångssystem

I stället för att ha rostfria tankar och omrörare så kan samma process göras med engångssystem. Engångssystemen innebär en högre flexibilitet och snabbare omställning mellan tillverkningsbatcher. Vikten av dessa system har aldrig varit tydligare då de under pandemin lett till att vaccin mot Covid-19 snabbt tagits fram på ett sätt som världen aldrig tidigare sett.

– Det finns rapporter som pekar på att det är mer hållbart att använda engångssystem eftersom permanenta anläggningar kostar otroligt mycket mer energi och vatten. Här ser vi också stora möjligheter att lyfta in vår kunskap om omrörning, säger Johan Westman. 

Om Metenova
Metenova är en ledande innovatör och tillverkare av magnetiska mixrar för farmaceutisk och bioteknisk användning. Företaget tillhandahåller banbrytande teknologi för aseptiska och sterila mixningsapplikationer.

Metenova är ett Di Gasellföretag.

Läs mer på metenova.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Metenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?