1515

Stockholmsbörsen: Dyster inledning

Stockholmsbörsen sjönk i den inledande handeln på måndagen och följde därmed de ledande europeiska börserna.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,7 procent ned till noteringen 1.074,4. Omsättningen uppgick till 1,7 miljarder kronor.

Nordea tappade 1,3 procent till 69,85 kronor. JP Morgan har sänkt rekommendationen för Nordea till undervikt från tidigare neutral. Riktkursen har dock höjts till 70 kronor från tidigare 68 kronor. SHB A var 0,4 procent ned till 218,40 kronor. JP Morgan har höjt riktkursen för SHB till 180 kronor från 164 kronor men upprepat rekommendationen undervikt.

Bättre gick det för SEB A som steg 1,1 procent till 50,10 kronor. JP Morgan har höjt rekommendationen för SEB till övervikt från tidigare neutral och dragit upp riktkursen till 60 kronor från tidigare 52 kronor. Swedbank A klättrade 0,2 procent till 91,65 kronor. Där har JP Morgan höjt riktkursen till 110 kronor och upprepat övervikt.

Banksektorn i Europa pressades något av att en schweizisk regeringstillsatt panel sagt att UBS och Credit Suisse nästintill behöver fördubbla sitt kapital enligt de nya Basel III-regleringarna.

SSAB A var 0,4 procent upp till 107,40 kronor. Dagens Industri skriver i måndagens tidning att SSAB visserligen pressas av höga råvarukostnader, men att aktien brukar lyfta när världsekonomin gör det. Därför rekommenderar tidningen till köp.

Bioinvent steg 0,4 procent till 28,90 kronor. SEB Enskilda har satt rekommendation köp och riktkurs 40 kronor på Bioinvent. SEB Enskilda tog tillfälligt bort sin rekommendation och riktkurs på Bioinvent den 29 september, med motiveringen att de inte hade tillräckligt med information om fas Ib- studien för cancerkandidaten TB403.

Klövern var 2,2 procent ned till 31,60 kronor, Wihlborgs backade 1,6 procent till 184,50 kronor och Castellum tappade 1,5 procent till 88,80 kronor. ABG Sundal Collier har sänkt rekommendationen för de tre aktierna till sälj från tidigare behåll.

Oriflame avancerade 0,9 procent till 432 kronor. UBS har inlett bevakning av Oriflame med rekommendationen köp och riktkurs 510 kronor.

Börserna i New York steg på fredagen sedan statistik överlag inkommit bättre än väntat. Marknaden tog särskilt fasta på att den privata konsumtionen ökade i augusti. Dow Jones slutade 0,4 procent upp, en förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring oförändrat. S&P 500 steg 0,4 procent och Nasdaq Composite ökade 0,1 procent.

De asiatiska börserna var övervägande högre under måndagen efter förnyad optimism kring den globala ekonomin. Undantaget var Tokyobörsen som vände ned under den senare delen av handeln sedan bankaktier försvagats. Nikkei 225 tappade 0,3 procent.

Hongkongs Hang Seng Index steg 1,2 procent medan de kinesiska marknaderna höll fortsatt helgstängt.

Marknadssentimentet fick stöd av att Kinas premiärminister Wen Jiabao i en intervju med CNN sagt att regeringen kommer att stimulera inhemsk efterfrågan för att säkerställa ytterligare framtida expansion av ekonomin. Kinas tjänste-PMI steg dessutom till 61,7 i september från 60,1 i augusti.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?