1515

Råvaror: Oljan tappar

Råvarumarknaderna noterade blandade rörelser på måndagen. Dagens makrostatistik från USA kom in med blandat resultat. Råoljan fick visst stöd av att orderingången exklusive transportsektorn i USA ökade i augusti.

Basmetallerna återhämtade sig i sluthandeln och visade övervägande uppgångar.

Ädelmetallerna gick ned främst beroende på att dollarn stärktes under dagen.

Vid golvhandelns stängning på Nymex var WTI-oljan i första termin ned 0:07 dollar till 81:51 dollar per fat. Brent tappade 0:12 dollar till 83:63 dollar per fat.

Handeln var slagig på eftermiddagen. Som högst noterades WTI till 82:40 dollar per fat. Trots den marginella nedgången kan dagens handel ses som ett litet styrkebesked då stödet vid 80 dollar höll.

"Det är svårt att rättfärdiga en uppgång när börserna sjunker och dollarn är starkare. Vi får se om vi kan konsolidera här och får hålla ett öga på veckans ekonomiska rapporter", till Bloomberg News.

Orderingången i USA:s industri sjönk med 0,5 procent i augusti, jämfört med månaden före, enligt statistik från US Census Bureau.

Analytiker hade räknat med att orderingången skulle ha sjunkit 0,4 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Exklusive transportsektorn steg orderingången 0,9 procent i augusti jämfört med föregående månad. Exklusive försvarsindustrin sjönk orderingången med 0,5 procent.

Orderingången på varaktiga varor sjönk med reviderade 1,5 procent i augusti (-1,3).

I juli steg industrins orderingång med reviderade 0,5 procent (+0,1).

Analytiker har i allmänhet en positiv syn på oljeprisets utveckling under nästa år. En enkät gjord av Bloomberg News visar att analytikernas snittprognos för 2011 ligger på 85 dollar per fat för WTI-oljan, jämfört med 77:70 för 2010. Prognosen för nästa år är den hittills näst högsta, efter rekordåret 2008 då priset snittade på 99:75 dollar. Totalt 23 analytiker deltog i enkäten.

Basmetallerna på London Metal Exchange kom tillbaka i sluthandeln och stängde överlag på plussidan. Kopparn var dock en förlorare sedan lagren vid LME stigit för första gången på sex handelsdagar.

Koppar med leverans om tre månader var ned 36 dollar till 8.036 dollar per ton medan zinken var upp 1 dollar till 2.230 dollar per ton.

Antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA steg med 4,3 procent i augusti jämfört med månaden före. Enligt Bloomberg News enkät pekade förväntningarna mot en ökning med 2,5 procent.

Bland övriga metaller var nickelterminen upp 295 dollar till 24.140, medan aluminium gick upp 4 dollar till 2.363 dollar per ton.

De kinesiska finansmarknaderna är stängda den 1-7 oktober.

Spotpriset för guld var ned 3:10 dollar till 1.316 dollar per uns.

"Guld är på väg mot en korrektion. Många investerare letar efter en korrektion och det gör det trångt i utgången", sade Frank McGhee, chefshandlare på Integrated Brokerage Services, till Bloomberg News.

Silverpriset var ned 0:115 dollar till 21:993 dollar per uns.

Table


Innehåll från DentmeAnnons

Intresset för tandhälsa för företag växer

Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.
Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

Nu finns det en förmån som gör skillnad för både anställda och arbetsgivare. Dentme är först ut i Sverige med att erbjuda tandhälsa för företag – och intresset för deras tjänster växer.

– För att kunna skapa en frisk arbetsplats måste man ha en helhetssyn kring hälsa, där tänderna i allra högsta grad ingår, säger Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

https://bit.ly/39ZtzfL

Med Dentme som förmån får du friskare medarbetare samtidigt som du blir en attraktiv arbetsgivare och stärker ditt varumärke på lång sikt. Det menar David Kruse, medgrundare och vd på Dentme, och betonar att moderna arbetsplatser kräver moderna förmåner.

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas välmående, och i det ingår även tandhälsan. Tandhälsa som förmån kan dessutom vara en konkurrensfördel i kampen om kompetens på arbetsmarknaden. I dag räcker det inte med att bara erbjuda en bra lön. Förmåner spelar också en stor roll, säger han. 

Lönar sig för företaget

Dentme är en digital plattform som kopplar ihop patienten och tandläkaren via mobilen eller surfplattan. Förutom privatpersoner ger Dentme även företag möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda.

– Det finns folk på arbetsplatser som mår fruktansvärt dåligt på grund av sina tandbesvär. För vissa går det så långt att de behöver sjukskriva sig vid upprepade tillfällen. Att jobba förebyggande när det kommer till tandhälsa gör att många slipper besvär helt och hållet, vilket lönar sig både för företaget och individen, säger Hadi Ahmad. 

Ta samtalet på en kafferast 

Det första besöket sker via appen. Dina anställda inte behöver lägga arbetstid på att besöka en klinik, utan kan ta samtalet på en kafferast eller hemma i soffan. I kombination med appen erbjuds de anställda även en årlig undersökning på en närbelägen tandläkarklinik för att fånga upp och åtgärda begynnande skador. 

– Tandhälsa som förmån kommer att öka. Vi kan se att intresset från arbetsgivare som vill ligga i framkant växer. Det känns roligt och viktigt att få vara med och leda den utvecklingen – och bidra till en förbättrad tandhälsa, säger David Kruse. 

Länk: https://bit.ly/39ZtzfL

 

 

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?