1515

Räntor och valutor: Kronan tappar

Europeiska statsobligationer sjönk svagt i veckans inledande handel. Tyska statsobligationer är 2-4 punkter ned jämfört med svensk stängning i fredags, medan svenska räntor handlas 2-3 punkter lägre.

På måndagens agenda står för svensk del en ny konjunkturprognos från Danske Bank. I euroområdet publiceras PPI för augusti och från USA kommer industriorder i augusti och kontrakterade husköp för samma månad, med en väntad nedgång med 0,4 respektive uppgång med 2,8 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.

USA-räntorna har sjunkit något i längre löptider. Den tvååriga statsobligationen handlas på måndagen på 0,41 procent, oförändrat från svensk stängning på fredagen, medan tioåringen är 3 punkter ned på 2,49 procent.

Trög ekonomisk utveckling och förväntade ytterligare stimulanser från Federal Reserve bidrar till att hålla ned räntorna.

"Målet med kvantitativa lättnader är inte att få räntenivåerna till de lägsta möjliga nivåerna, det är att skapa förväntningar om att räntorna kommer att förbli på dessa låga nivåer under en lång tid för att försöka förändra investerares beteende och få dem att investera i mer riskfyllda tillgångar", sa Ira Jersey, räntestrateg på Credit Suisse Group, till Bloomberg News.

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, sa på fredagen att storleken på "arbetslöshetsgapet", kombinerat med det faktum att inflationen har varit under "lämplig" nivå antyder att det vore "önskvärt att öka den penningpolitiska ackommodationen för att öka den samlade efterfrågan".

Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, sa å sin sida på fredagen att det är oklart hur effektiva fler ackommoderande åtgärder från Fed skulle vara med hänsyn till konsumtion och sysselsättning.

"Även om ingen av oss är nöjda med den nuvarande ekonomiska expansionen och sysselsättningen är det inte klart att situationen kräver vidare krisåtgärder från Fed", sa han.

Meningarna om behov/nytta av ytterligare stimulanser synes fortsatt delade inom Fed inför nästa FOMC-möte den 2-3 november. Även Fed-ledamöter som William Dudley och Eric Rosengren har öppnat för ytterligare stimulansåtgärder medan Charles Plosser och Narayana Kocherlakota i olika grad ifrågasatt effektiviteten i ytterligare stimulanser.

Japanska statsobligationer har sjunkit 1-2 punkter på måndagen, med den tioåriga obligationen ned 2 punkter till 0,94 procent, inför BOJ-mötet måndag-tisdag. Enligt en Bloomberg News-enkät spår 14 av 17 bedömare att Bank of Japan kommer att utvidga sitt kreditprogram för ökad bankutlåning på nuvarande 30.000 miljarder yen.

På valutamarknaden återtog yenen en tidigare försvagning och handlas på 83,35 mot dollarn och 114,75 mot euron, nära nivåerna vid svensk stängning på fredagen. Euro/dollar handlas på 1,376, även det en marginell förändring från fredagen. Kronan har tappat 4 öre till 6,73 mot dollarn och 4 öre till 9,26 mot euron.

Senare i veckan väntas på tisdagen räntebesked i Australien samt inköpchefsindex för tjänstesektorn i USA. I Sverige ligger fokus på riksmötets öppnande, där Fredrik Reinfeldt ska presentera sin regeringsförklaring med tillhörande ministerlista.

På onsdagen kommer ADP:s sysselsättningsrapport för privat sektor i USA och IMF:s World Economic Outlook. På torsdagen meddelar ECB och Bank of England räntebesked och på fredagen publiceras den officiella jobbrapporten för september i USA.

Förväntningarna om det senare ligger just nu på 77.000 fler sysselsatta i privat sektor och en uppgång i arbetslöshetsnivån till 9,7 procent i september från 9,6 procent i augusti, enligt Bloomberg News prognosenkät.

 


Innehåll från DEFAAnnons

Elbilsladdning – en viktig nyckel i modern samhällsinfrastruktur

”Vi ger kunden mesta möjliga laddning per tillgänglig ström.” Så beskriver Jon Faglöv, Sales & Market Director e-Mobility & Lighting på DEFA, syftet med deras lösningar för elbilsladdning. DEFA satsar på uppkopplade och kompletta laddsystem för elbilar anpassade för att täcka behovet hos företag, flerbostadshus och villor. 

Smarta laddanläggningar är en bärande del av samhällsinfrastrukturen och en förutsättning för den starkt ökande elektriska fordonsflottan. Företag och flerbostadshus som investerar i elbilsladdning ger inte bara de anställda, boende och klimatet stor nytta, utan ger även positiva effekter så som högre värdering av fastigheten, möjlighet till nya intäktströmmar och en mer hållbar samhällskritisk infrastruktur. 

– Elbilsladdning möjliggör en grön intäkt och fastighetsägare och företag får en god vinst på laddanläggningen om den är tillgänglig för olika användargrupper med betalningslösningar. Dessutom ser vi att elbilskonsumenten kommer att vilja ladda bilen där de befinner sig; på jobbet, hemma, vid ett köpcentrum eller till exempel i anslutning till hotellet när man reser. Att erbjuda elbilsladdning som valmöjlighet innebär en ökad konkurrenskraft i form av bland annat attraktiva bostäder och arbetsgivare samtidigt som det underlättar omställningen till fossilfria fordon, säger Jon Faglöv.

Viktigt löfte till elbilsanvändare

Elbilsföraren kommer att allt eftersom infrastrukturen byggs ut förvänta sig smart, smidig och tillgänglig laddning. Att inte ha tillgänglig laddning till elbilen går att jämföra med att bensinstationer under en lång tid och sträcka är ur funktion. Därför är aspekter som en driftsäker design och ett ärligt kundlöfte avgörande för utbyggnaden av infrastrukturen. 

– För oss är det viktigt att infrastrukturen byggs ut skalbart och strukturerat. Vi ser laddanläggningar som en samhällskritisk infrastruktur och vi bygger säkra, skalbara och tillförlitliga anläggningar. Vår ambition är att elbilsföraren alltid ska veta vad hen kan förvänta sig i termer av laddning. Föraren vet att om hen laddar i 5 timmar har hen tio timmar i batteriet exempelvis, ett ärligt kundlöfte skapar tillit till systemet, säger Jon Faglöv. 

Oberoende och fulldynamisk lastbalansering

I större fastigheter och komplexa anläggningar erbjuder DEFA en fulldynamisk lastbalansering. Det betyder att laddanläggningen balanseras både mot den tillgängliga ström som laddanläggningen har och mot huvudfastighetens tillgängliga ström. Att låta fastighetens reella strömsituation styra skapar en balans och fastigheten slipper ett dyrt effektabonnemang.

– Den information och det budskap vi tar till marknaden är; få ut så mycket laddning som möjligt av tillgänglig ström, ladda på lämplig tidpunkt och se på laddinfrastruktur som samhällskritiskt. Det vill säga bygg skalbart, säkert och med lösningar som har bra öppettider och hög driftsäkerhet. Åker man själv elbil så inser man snabbt hur utmanande det kan vara för föraren att hålla koll på olika appar, laddanläggningar, betalkort, RFID-taggar och där har vi en stor påverkan för hur ekosystemet ska utvecklas, säger Jon Faglöv avslutningsvis. 

Fakta DEFA

DEFA är en av Nordens ledande leverantör av kompletta laddsystem för elbilar till flerbostadshus, villor och företag. DEFA erbjuder alla delar av laddsystemet; laddstationer, kablar, lastbalansering, samt administrationssystem och betalningslösningar. DEFA:s laddsystem är oberoende av elbolag. 

https://www.DEFA.com/se/ 

https://www.DEFA.com/se/elbilsladdning/  

 

Mer från DEFA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DEFA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?