USA-börser: Svag uppgång i slutet på veckan

De amerikanska börserna var svagt upp under fredagens inledande handel.

Öppningen var svag men efter en halvtimmes handel klättrade samtliga index över nollstrecket. Dagens rapporter och statistik kom in med blandat resultat.

Vid 16.15 var Dow Jones Industrial Average upp 0,1 procent till 11.126. S&P 500 steg 0,1 procent till 1.184 medan Nasdaq Composite var upp 0,3 procent till 2.515.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 150 miljoner aktier, medan den var 420 miljoner aktier på Nasdaq.

"BNP-talet var okej och förmodligen vad investerare väntat sig. De talen antyder också att Fed kanske kommer att göra mindre än vad folk förväntat sig", sade James Paulsen, chefsstrateg på Wells Capital Management, till Bloomberg News.

USA:s BNP ökade med 2,0 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet, vilket var i linje med analytikernas förväntningar enligt Bloomberg News.

Teknologibolagen tillhörde vinnarna. Inom Dow Jones steg Microsoft med 2,0 procent. Bolaget redovisade ett resultat om 0:62 dollar per aktie för det brutna räkenskapsårets första kvartal. Enligt Bloomberg News låg förväntningarna på ett resultat om 0:55 dollar per aktie.

Försäljningen uppgick till 16,2 miljarder dollar, mot väntade 15,8 miljarder dollar.

Merck däremot tappade 1,8 procent. Bolagets resultat var något bättre än väntat medan försäljningen understeg konsensus.

Chevron rapporterade resultat och intäkter för tredje kvartalet som var sämre än väntat. Aktien tappade 1,6 procent.

Weyerhaeusers justerade resultat för det tredje kvartalet blev 0:25 dollar per aktie. Analytikerna hade räknat med ett resultat på 0:11 dollar per aktie, enligt Bloomberg News sammanställning. Aktien steg 3,2 procent.

Det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna sjönk till 67,7 i oktober jämfört med 68,2 månaden före. Analytikerna hade väntat sig ett utfall på 68,0, enligt Bloomberg News.

Index från inköpscheferna i Chicago steg till 60,6 i oktober, från 60,4 månaden före. Analytikerna hade räknat med ett index på 58,0, enligt Bloomberg News.

Den privata konsumtionen steg med 2,6 procent under tredje kvartalet. Analytiker väntade en ökning med 2,5 procent. Prisindex för den privata konsumtionen rensat för livsmedel och energi steg 0,8 procent, analytiker hade väntat en uppgång med 1,0 procent.

På obligationsmarknaden var tioåringen ned 4 punkter till 2,62 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?