1515

Stockholmsbörsen: Utvecklingen i Asien väntas tynga

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar ned inför att handeln i Europa ska inledas på fredagen efter svag utveckling i Asien. Förutom bolagsrapporter riktas fokus mot tung makrostatistik från både euroområdet och USA.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,5 procent lägre, CAC 40 Index var 0,4 procent ned och DAX-terminen hade minskat 0,3 procent.

Börserna i New York stängde oregelbundet på torsdagen efter blandade bolagsrapporter. Dow Jones slutade 0,1 procent ned, en marginell förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring minus 0,2 procent. S&P 500 steg 0,1 procent och Nasdaq Composite ökade 0,2 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande lägre under fredagen efter flera rapportbesvikelser och sedan en yenförstärkning tyngt japanska exportbolag. Nikkei 225 tappade 1,8 procent medan övriga regionen hade något mildare nedgångar.

Japansk statistik under natten visade att industriproduktionen sjönk oväntat mycket i september, minus 1,9 procent från i augusti. Detta var betydligt svagare än den nedgång med 0,6 procent som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med.

För svensk del har Sandvik redovisat ett resultat före skatt om 2.120 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på i genomsnitt 2.408 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. Faktureringen var något bättre än väntat medan orderingången understeg snittprognosen.

Noterbart är att division SMT:s rörelsemarginal kom in klart lägre än väntat på grund av vissa komplikationer i samband med underhåll. Dessutom ökade orderingången 9 procent i Sandviks gruvdivision SMC, en klar kontrast till Atlas Copcos ökning på över 40 procent inom motsvarande division.

Billeruds resultat före skatt blev 258 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Det var 10 procent bättre än SME Direkts konsensus. Försäljningen var något bättre än väntat. Vd Per Lindberg sade till Nyhetsbyrån Direkt att orderläget under det fjärde kvartalet är det starkaste på fyra år.

Efter SSAB:s oväntat svaga rapport på torsdagen har Deutsche Bank sänkt rekommendationen till sälj från tidigare behåll. Riktkursen sänks till 75 kronor från tidigare 115 kronor.

På fredagens agenda kommer klockan 11.00 arbetslöshet i september och snabb-KPI i oktober från euroområdet. Arbetslösheten väntas ha legat kvar på 10,1 procent medan inflationen väntas vara oförändrat 1,8 procent, enligt Bloomberg News enkäter.

Från USA kommer till eftermiddagen tung statistik i form av det första estimatet av BNP-tillväxten under det tredje kvartalet. Enligt Bloomberg News räknar marknaden med att tillväxten steg till 2,0 procent i beräknad årstakt från 1,7 procent under det andra kvartalet.

Dessutom släpps Chicago inköpschefsindex för oktober, väntat en nedgång till 58,0 från 60,4, och definitivt Michiganindex för oktober, väntat 68,0 att jämföra med preliminära 67,9 och 68,2 föregående månad.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?