Stockholmsbörsen: Sandvik sänkte börsen

Stockholmsbörsen sjönk på fredagen och gick på nytt klart sämre än övriga aktiemarknader efter torsdagens rapportdrivna nedgångar. Ett av fredagens stora sänken blev Sandvik, vars rapportsiffror inte övertygade placerarna.

Höjdpunkt på ekonomiagendan blev en rad amerikanska konjunkturindikatorer, som BNP för det tredje kvartalet, men siffrorna var sammantaget ljumma utan tydlig riktning. I USA var öppningshandeln på börserna avvaktande kring nollsträcket.

Mot slutet av fredagen återhämtade sig Stockholmsbörsen något och OMXS30 slutade på 1.089, ned 0,2 procent. Sett över handelsveckan är börsen ned 2,4 procent. Omsättningen uppgick till 12,4 miljarder kronor.

Sandvik föll 4,3 procent till 100:70 kronor sedan resultatet före skatt blev 2.120 miljoner kronor under det tredje kvartalet. Analytiker hade räknat med ett resultat före skatt på i genomsnitt 2.408 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. Faktureringen var något bättre än väntat medan orderingången understeg snittprognosen.

SSAB A fortsatte ned. Aktien tappade ytterligare 3,5 procent till 93:65 kronor. Efter den oväntat svaga rapporten på torsdagen har Deutsche Bank sänkt rekommendationen till sälj från tidigare behåll. Riktkursen sänks till 75 kronor från tidigare 115 kronor.

Hexagon B steg 3,6 procent till 135:90 kronor efter att ha fallit med drygt 6 procent efter rapporten på torsdagen.

"Vi förväntade oss inte att rapporten för det tredje kvartalet skulle vara någon katalysator för Hexagonaktien, givet säsongsmässig svaghet, och aktiekursfallet var en överreaktion", skrev Bank of America/Merrill Lynch i en kommentar.

Även JM återhämtade sig efter torsdagens rapportdrivand nedgång. På fredagen slutade aktien nära 5 procent upp till 145 kronor. Carnegie har höjt rekommendationen för JM till outperform och Swedbank Markets till köp efter rapporten för det tredje kvartalet.

Bland de rapporterande bolagen på fredagen fanns även Billerud. Aktien stängde oförändrat på 53:75 kronor. Resultat före skatt blev 258 miljoner kronor för det tredje kvartalet, 10 procent bättre än SME Direkts konsensus.

Rezidor blev fredagens rapportvinnare. Aktien klättrade över 5 procent till 38:50 kronor efter att ha redovisat ett resultat om 18,4 miljoner euro för det tredje kvartalet. Det var en klar förbättring jämfört med 3,1 miljoner euro motsvarande kvartal ett år tidigare.

Raysearch ökade 1,3 procent till 38 kronor. Bolaget har fått en order på sitt dosplaneringssystem Raystation från Massachusetts General Hospital i Boston, USA. Därutöver har Carnegie höjt rekommendationen till neutral från tidigare underperform.

Biolin föll 14 procent till 8:10 kronor. Resultatet efter skatt minskade till 0,9 miljoner kronor under det tredje kvartalet mot 2,1 miljoner kronor ett år tidigare. Bolaget sänkte även prognosen för omsättningstillväxten 2010 med hänvisning till den starka svenska kronan.

Eniro fortsatte ner även på fredagens börs. Slutkursen för aktien blev 4:30 kronor, ned närmare 19 procent. Sett över handelsveckan har bolaget tappat en tredjedel av börsvärdet, som nu uppgår till knappa 700 miljoner kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Nu kan du även köpa din bil online

Att handla varor online har blivit en naturlig del av vår vardag, inte minst nu under pandemin. 

Men kan man köpa sin bil på nätet? 

Javisst! Så här enkelt är det.

Här kan du välja ut din drömbil!  

Det finns många fördelar för den som väljer att köpa sin nya bil online. Du kan till exempel själv välja tid och plats för ditt köp utan att behöva tänka på några öppettider, du kan i lugn och ro utrusta din egen drömbil och du kan göra det tillsammans med vem eller vilka du vill. 

Provkörning innan köp

För många är det viktigt att få provköra en modell innan köp. Det bokas enkelt hos någon av Mercedes-Benz agenter fysiskt eller online och efteråt kan man gå hem och smälta sina intryck innan man slutför sin konfiguration och klickar sig vidare på nätet. 

Bilen som beställts online lämnas sen ut hos din valda agent och du får en personlig genomgång av den innan det är dags att köra iväg med din nya Mercedes-Benz.

Så funkar det att beställa en Mercedes-Benz online

1. Välj din drömbil

Bläddra i Online Store och hitta den bil som passar dig bäst – välj mellan tusentals bilar som finns redo för leverans.

2. Tillval och finansiering

Lägg till vinterhjul och få dem inkluderade i din månadskostnad. För ytterligare tillval kontaktar du kundservice så hjälper de till. Hitta därefter det finansieringsalternativ som passar dig bäst, du väljer själv om du vill låna eller leasa i 12, 24 eller 36 månader och du kan även välja att betala kontant. 

Via tjänsten Produktkompassen hittar du en finansiering som passar dina behov och via Onlinekalkylatorn kan du beräkna din månadskostnad om du föredrar att låna pengar.

3. Kunduppgifter och leveransställe

Logga in eller skapa ett konto för att fortsätta med din beställning online. Fyll i personlig information och välj den Mercedes-Benz agent där du vill hämta ut din bil. (Gästlogin finns också tillgängligt)

4. Identifiering och kreditansökan

Identifiera dig med BankID och ansök om kredit direkt. Vid ett godkänt kreditbeslut skickas avtalshandlingarna till dig för elektronisk signering.

5. Signatur och upphämtning

Avtalshandlingar skickas till din angivna e-post och måste signeras inom 48 timmar för att beställningen ska vara giltig. Därefter får du en orderbekräftelse och din valda Mercedes-Benz agent kommer sedan kontakta dig för att boka tid och datum för upphämtning av din nya Mercedes. 

6. Kör hem i din nya Mercedes-Benz

Din Mercedes-Benz agent hjälper dig att lära känna din nya bil. Därefter återstår det bara för dig att sätta dig bakom ratten och uppleva din nya Mercedes.

Boka en provkörning här  

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?