Råvaror: Oljepriset sjunker

Råvarumarknaderna utvecklades oregelbundet på fredagen. Råoljan och basmetallerna backade medan ädelmetallerna steg. På eftermiddagen försvagades dollarn och gav stöd till särskilt guld och silver.

Marknaden var också avvaktande inför Federal Reserves räntemöte nästa vecka, 2-3 november.

"Marknaderna stålsätter sig inför Fed-mötet nästa vecka, som kommer att sätta ljus på de kvantitativa lättnaderna. Handeln går fortsatt mot dollarn", sade Andrey Kryuchenkov, analytiker på VTB Capital, till Bloomberg News.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0:90 dollar till 81:28 dollar per fat vid klockan 18.45.

Råoljehandeln var slagig på eftermiddagen och kvällen. Vid 17.30 dök WTI ned 80:50 dollar efter att tidigare ha varit uppe över 82 dollar. En viss återhämtning kom dock relativt omgående.

Dagens makrostatistik från USA kom in med blandat resultat.

USA:s BNP ökade med 2,0 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet, vilket var i linje med analytikernas förväntningar enligt Bloomberg News.

Det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna sjönk till 67,7 i oktober jämfört med 68,2 månaden före. Preliminärt angavs oktober-index till 67,9.

Analytikerna hade väntat sig ett utfall på 68,0, enligt en enkät från Bloomberg News.

Index från inköpscheferna i Chicago steg till 60,6 i oktober, från 60,4 månaden före. Analytikerna hade räknat med ett index på 58,0, enligt Bloomberg News.

Den privata konsumtionen steg med 2,6 procent under tredje kvartalet. Analytiker väntade en ökning med 2,5 procent. Prisindex för den privata konsumtionen rensat för livsmedel och energi steg 0,8 procent, analytiker hade väntat en uppgång med 1,0 procent.

Basmetallerna på London Metal Exchange visade överlag nedgångar men prisnivåerna var högre än vid lunchtid.

Tremånadersterminen på koppar backade med 127 dollar till 8.213 dollar per ton.

För zink visade terminen en nedgång på 68 dollar till 2.426, medan nickel var ned 120 dollar till 22.980. Aluminium var samtidigt upp dollar till 2.350.

Bland ädelmetallerna visade spotpriset på guld en uppgång om 13:85 dollar till 1.357:90 dollar per uns.

"Marknaden förväntar sig och prisar in en andra runda av kvantitativa lättnader. Om Fed bara pratar kommer det att stoppa uppgången", sade Frank McGhee, chefshandlare på Integrated Brokerage Services, till Bloomberg News.

Silverpriset var upp 0:520 till 24:505 dollar. Noteringar cirka klockan 18.45


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?