1515

Stockholmsbörsen: Svaga rapporter tynger börsen

Stockholmsbörsen sjönk i den inledande handeln på torsdagen och utvecklades sämre än de ledande europeiska börserna efter att flera bolagsrapporter fått ett negativt mottagande.

Klockan 10.25 var OMXS30 0,5 procent ned till noteringen 1.098,8. Omsättningen uppgick till 3,6 miljarder kronor.

SEB A tappade 2,6 procent till 52:40 kronor. Rörelseresultat om 2.847 miljoner kronor i det tredje kvartalet var 31 procent bättre än snittprognosen på 2.172 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Resultatet påverkades dock av kreditåtervinningar på 196 miljoner kronor, jämfört med väntade -626 miljoner.

Intäkterna var sämre än konsensus medan kostnaderna var bättre. Räntenettot var över förväntat, även om analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med ifrågasatte kvaliteten, och trading och provisionsintäkter understeg snittprognosen.

Astra Zeneca backade 1,8 procent till 340:40 kronor. Det redovisade rörelseresultatet landade på 2.406 miljoner dollar mot väntade 2.765 miljoner. Försäljningen var i linje med konsensus. Bolaget höjde den lägre delen av intervallet i sin prognos för vinst per aktie.

"Sammantaget är det en svag rapport, speciellt med tanke på att de redovisar resultat under förväntningarna och man har ju vant sig vid Astra Zeneca som ett prognoshöjande bolag och den uteblivna prognosen är en signal i sig", säger Johan Unnerus, läkemedelsanalytiker på Swedbank Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

SSAB A föll 6,9 procent till 97:75 kronor. Resultat före skatt blev 151 miljoner kronor för det tredje kvartalet mot väntade 361 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. Försäljningen var också lägre än väntat. Bolaget har noterat en viss avvaktan hos kunderna, och räknar med att kapacitetsutnyttjandet i fabrikerna inte når fullt ut i det fjärde kvartalet.

Swedbank A backade 4,3 procent till 92:65 kronor. Svensk Exportkredits aktiepost i Swedbank har sålts till svenska och utländska institutioner, ett uppdrag som legat hos Deutsche Bank. A-aktierna såldes till 92:98 kronor och preferensaktierna till 93:53 kronor.

ABB tappade 1,7 procent till 145:20 kronor. Rörelseresultatet, inklusive engångsposter, blev 1.156 miljoner dollar för det tredje kvartalet. Analytikerna hade i snitt räknat med ett ebit-resultat på 963 miljoner dollar, enligt SME Direkt. Orderingång och intäkter var något bättre än väntat.

Trelleborg B backade 4,0 procent till 62:05 kronor. Justerat för engångsposter blev resultatet 3 procent bättre än vad analytikerna hade räknat med. Omsättningen översteg konsensus. Bolaget räknar med att efterfrågan under det fjärde kvartalet kommer att vara i nivå med, eller marginellt bättre, jämfört med det tredje kvartalet.

Eniro föll 21 procent till 6:20 kronor. Bolaget meddelade i samband med sin rapport att det genomför en fullt garanterad företrädesemission om 2,5 miljarder kronor som säkerställer finansiering till 2014. Resultat på ebitda-nivå uppgick till -371 miljoner kronor det tredje kvartalet. Analytikerna hade i snitt väntat sig ett ebitda- resultat om - 418 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Hexagon B tappade 2,9 procent till 135:70 kronor. Resultatet blev 1 procent bättre än snittprognosen och även försäljningen var marginellt över förväntat.

Börserna i New York stängde oregelbundet på onsdagen efter att rapporter och makrostatistik haft blandat utfall. Dow Jones slutade 0,4 procent ned, en klar förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -1,2 procent. S&P 500 tappade 0,3 procent medan Nasdaq Composite steg 0,2 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade blandad utveckling under torsdagen. Nikkei 225 stängde 0,2 procent ned.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med uppgångar om 0,1-0,2 procent i eftermiddag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?