För svenska räntor var utvecklingen likartad. Räntor med kortare löptider sjönk något, men den svenska tioåriga benchmarkräntan stängde oförändrat på 2,88 procent. Den tyska tioåringen var samtidigt ned 2 punkter till 2,56 procent, från onsdagens svenska stängning.
Under förmiddagen presenterade SCB detaljhandelsstatistik och KI sina barometrar för företag och hushåll.
Detaljhandelns försäljning ökade med 5,5 procent i september, jämfört med ett år tidigare, vilket överträffade förväntningarna på 4,4 procent enligt SME Direkts enkät bland analytiker. Jämfört med i augusti steg den totala försäljningen med 0,8 procent.
HUI konstaterade att septemberutvecklingen var årets kraftigaste och att det är tydligt att hushållens höga optimism nu också sprider sig till detaljhandeln.
Andreas Jonsson, Nordea, skrev i en kommentar att den gynnsamma utvecklingen för detaljhandeln speglar en bättre arbetsmarknad och en hälsosam finansiell situation för hushållen.
Konjunkturinstitutets barometrar för företag och hushåll sjönk oväntat mycket i oktober, efter att tidigare månader ha varit överraskande starka.
Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk till 110,4 i oktober från reviderade 113,8 månaden före (114,3). Prognosen låg på 114,0, enligt SME Direkts prognos bland analytiker.
Samtidigt sjönk konsumenternas samlade förväntningar, CCI, till 23,4 i oktober, från 28,4 månaden före, väntat var en mindre nedgång till 27,6.
Enligt KI är dock huvudbilden att den senaste konjunkturprognosen i september står sig. Tillväxten i år ser ut att bli starkare än väntat och kan bli upp mot 5 procent.
Även om förtroendet hos både företag och hushåll sjönk mer än väntat ligger indikatorerna nära sina historiska toppnoteringar och dessutom steg förtroendet i inhemska sektorer vilket fick kvartalsindikatorn för industrin som helhet att ligga kvar på 25 i oktober, jämfört med i juli.
Olle Holmgren, SEB, drog slutsatsen att detta indikerar starka tillväxtutsikter på väg in i 2011. Han noterade också att förtroendeindikatorn för detaljhandeln tyder på att sektorn kommer att fortsätta växa i en hygglig takt framöver.
Roger Knudsen, barometeransvarig på Konjunkturinstitutet, sa vid en pressträff att av döma av Konjunkturinstitutets barometrar kommer byggsektorn att uppvisa den starkaste tillväxten under det kommande året.
Tjänstesektorn är samtidigt den sektor som enligt Roger Knudsen tydligast visar tecken på den avmattning som KI nu räknar med kommer att ske i svensk ekonomi. Datakonsulter och arkitekter är "snubblande nära överhettning" med stor brist på personal.
KI-barometern visade också att hushållens inflationsförväntningar fortsätter att stiga, till 2,4 procent i oktober, från 2,2 procent i september.
Swedbanks analytiker Karl Johan Bergström och Knut Hallberg, tyckte dock att KI-rapporten tydligt indikerar att momentum avtar i svensk ekonomi.
"Global tillväxt, arbetsmarknaden, byggsektorn och hushållen är alla områden där en avmattning från tidigare upphöjda nivåer av optimism rapporteras. En slutsats som vi drar är att högre svenska styrräntor nu börjar påverka beteendet inom räntekänsliga områden som bygg och konsumentförtroendet. Sammantaget är KI-rapporten stödjande för räntor och negativ för kronan", var deras kommentar.
Motsvarande förtroendeindex från euroområdet under förmiddagen kom in högre än väntat. Den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna steg till 104,1 i oktober, jämfört med oreviderade 103,2 månaden före. Väntat var en uppgång till 103,5, enligt Bloomberg News.
EU-kommissionen noterade att ESI konfidensindikatorn nu ligger över den långsiktiga genomsnittsnivån, och de flesta medlemsländerna noterade stigande sentiment i oktober.
Kommissionens ledande indikator för företagsklimatet i euroområdet steg till 0,98 i oktober, jämfört med reviderade 0,76 månaden före (0,77), vilket också var högre än väntade 0,79. Indikatorn nu står på den högsta nivån sedan september 2007 och den kraftiga uppgången i oktober var bred, men speglar särskilt optimistiska bedömningar om orderböckerna och exportorderböckerna.
Commerzbanks ekonomer konstaterade att de perifera euroländerna inte lyckas hålla samma takt som den tyska ekonomin, vilket innebär att ECB måste fortsätta att uppmärksamma situationen i krisländerna. Det är osannolikt att ECB höjer sina styrräntor under 2011, enligt ekonomerna.
En dyster nyhet var att Litauens BNP endast steg 0,6 procent under tredje kvartalet. Förväntningarna låg på +2,0 procent, enligt Bloomberg News enkät. Danske Bank skrev att det verkar som att dåliga väderförhållanden påverkade jordbrukssektorn negativt.
Amerikanska marknadsräntor sjönk svagt i torsdagens europeiska handel, efter att dagen före först delvis ha stigit i spåren av bättre statistik än väntat, för att sedan sjunka tillbaka ungefär lika mycket i torsdagens Asienhandel.
Statistik över antalet nyanmälda arbetslösa förra kom in starkare än väntat, och sjönk oväntat till 434.000 istället för väntade 455.000, enligt Bloomberg News enkät.
RDQ Economics vill se ett par veckor till med färre ansökningar för att känna sig säkra på att sysselsättningstillväxten förbättras. Om man fokuserar på trender så har antalet nya ansökningar i genomsnitt legat på 453.000 hittills i oktober, vilket bara är måttligt lägre än snittet på 465.000 under årets nio första månader, enligt RDQ Economics.
Vid svensk stängning var den tvååriga USA-räntan ned 2 punkter till 0,38 procent, medan tioårsräntan var ned lika mycket till 2,67 procent.
På valutamarknaden har dollarn åter försvagats mot andra valutor, efter att ha stärkts på onsdagen. Försvagningen hänfördes till de fortsatta spekulationerna om mer kvantitativa lättnader från Federal Reserve.
John Taylor, grundare av FX Concepts som är världens största hedgefond för valutahandel, räknar med att dollarn kommer att förbli svag mot euron genom november till dess att effekten av Feds obligationsköpsprogram minskar, sade han till Bloomberg Television. Hans prognos är att dollarn kommer att bottna kring 1,40-1,43 mot euron innan den avslutar året kring 1,30. Hans prognos är att euron kommer att försvagas till paritet mot dollarn under 2011.
Vid svensk stängning hade dollarn försvagats till 1,392 mot euron, från 1,3796 på onsdagen, och till 80,92 mot yenen (81,31).
Bank of Japan beslutade på torsdagen att behålla dagslåneräntan på ett intervall på 0,00 till 0,10 procent.
BOJ bibehåller också kreditfaciliteten för företag på 30.000 miljarder yen och fonden för tillgångsköp på 5.000 miljarder yen.
BOJ förtydligade omfattningen av köp i olika tillgångsslag, där bland annat företagsobligationer och företagscertifikat ska köpas för sammanlagt 1.000 miljarder yen, och där lägre kreditbetyg accepteras än tidigare. Samtidigt tidigarelades nästa policymöte till den 4-5 november för att snabbt kunna fatta detaljerade beslut om hur tillgångsköpen ska starta.
Kronan blev under dagen drygt 5 öre starkare till 6,70 mot dollarn och var stabil kring 9,32 mot euron.
SEB justerar ned sin prognos för kronan mot euron något efter Riksbankens överraskande tidiga sänkning av reporäntebanan på tisdagen. Riksbanksbeskedet ändrar dock inte bankens prognos om en fortsatt starkare krona framöver.
"Riksbanken kommer att fortsätta att leverera räntehöjningar framöver även om det nu finns ett frågetecken när det gäller vår prognos om en höjning i februari till 1,50 procent (50% sannolikhet enligt räntebanan)", skrev SEB:s Carl Hammer i en analys på torsdagen.