Stockholmsbörsen: Kurserna vänder upp

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på onsdagen och utvecklades bättre än de ledande europeiska börserna efter att bolagsrapporter från bland annat Nordea och Swedish Match fått ett positivt mottagande.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,2 procent högre till noteringen 1.108,8. Omsättningen uppgick till 2,1 miljarder kronor.

Nordea steg 3,6 procent till 76 kronor efter att ha redovisat ett rörelseresultat på 960 miljoner euro för det tredje kvartalet. Det var 29 procent bättre än konsensusprognosen på 747 miljoner euro, enligt SME Direkt. Trading, räntenetto och provisionsintäkter överträffade också förväntningarna.

"Det är svårt att hitta något som ser svagt ut utan det är bra över hela resultaträkningen. Den enda svaga punkten är att tillväxten i osäkra fordringar stiger i balansräkningen samtidigt som reserveringsgraden faller. Annars är i stort sett alla siffror bra", säger Henrik Schmidt, analytiker på Morgan Stanley, till nyhetsbyrån Direkt.

Swedish Match ökade 2,9 procent till 185:20 kronor sedan resultatet före skatt blev 921 miljoner kronor för det tredje kvartalet, vilket var 3 procent bättre än SME- konsensus. Nettoomsättningen var marginellt över förväntat. Den för bolaget viktiga snusmarginalen uppgick till 50,2 procent mot väntade 48,2 procent.

Electrolux B steg initialt men vände ned och var 0,7 procent lägre till 168:60 kronor. Bolagets resultat före skatt blev 1.901 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Analytikernas genomsnittliga förväntningar låg på ett resultat om 1.640 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Försäljningen understeg dock analytikernas genomsnittsförväntningar.

Vd Hans Stråberg sade till Direkt att den bästa bedömning i dagsläget är att bolagets råvarukostnader kommer att öka med 1,5 miljard kronor 2011 i förhållande till innevarande år och att den nordamerikanska vitvarumarknaden kommer att växa med 3-5 procent nästa år.

Assa Abloy B tappade 1,8 procent till 168:20 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på 1.440 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Det var 3 procent bättre än väntat, enligt SME Direkt. Omsättningen översteg konsensus. Bolaget upprepade sin prognos att den organiska tillväxten helåret 2010 förväntas bli svagt positiv.

"Vi förväntar oss att marknadsreaktionen blir dämpad på rapporten då de starka siffrorna grumlas av ledningens försiktiga kommentarer om den europeiska byggmarknaden", skriver Societe Generale i en kommentar.

Stora Enso R steg 0,9 procent till 70:30 kronor. Bolaget har redovisat ett resultat före skatt på 220 miljoner euro för det tredje kvartalet. Det kan jämföras med analytikernas förväntningar på ett resultat före skatt på 190 miljoner euro enligt SME Direkts prognossammanställning.

PA Resources backade 0,9 procent till 5:55 kronor. Ebitda-resultatet blev 5 procent sämre än SME Direkts konsensus medan resultat före skatt var bättre än väntat. Intäkterna var ungefär i linje. Bolaget upprepar att produktionen kommer att nå 15.000-20.000 fat per dag vid utgången av 2010. Produktionen under det tredje kvartalet uppgick till 10.500 fat per dag.

Börserna i New York stängde oregelbundet på tisdagen efter blandade bolagsrapporter. Dow Jones slutade 0,1 procent högre, jämfört med kring oförändrat vid europeisk stängning. S&P 500 stängde oförändrad medan Nasdaq Composite ökade 0,3 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade blandad utveckling men med dragning nedåt under onsdagen. Nikkei 225 steg 0,1 procent med stöd av att yenen försvagats. Shanghai Composite Index tappade 0,7 procent.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med nedgångar om 0,3-0,5 procent i eftermiddag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?