Räntor och valutor: Kronan fortsätter tappa

Amerikanska statspappersräntor fortsatte att stiga i långa änden efter den svenska marknadens stängning på tisdagen när marknadsaktörer fortsatte att skruva upp inflationsförväntningarna inför nästa veckas Fomc-möte.

Ränteskillnaden mellan nominella och inflationsskyddade (Tips) tioåriga obligationer steg som mest till 2,19 procentenheter på tisdagskvällen.

"När Fed säger att inflationen är för låg och de vill att den ska stiga - då måste du lyssna. Tips-marknaden tar dem på allvar", sa Jay Mueller, förvaltare vid Wells Fargo, till Bloomberg News.

Finansdepartementets emission av tvååriga statsobligationer för 35 miljarder dollar mötte trots detta en relativt god efterfrågan och såldes till en ränta på 0,40 procent, marginellt lägre än prognos. Bud inkom för 3,43 gånger den erbjudna volymen, att jämföra med genomsnittet på 3,2 gånger i de tio senaste auktionerna.

Handlare noterade att även om allt fler räknar med högre inflation så är det få som tror att det kommer att ske under de kommande två åren.

Fedchefen i New York, William Dudley, sade att återhämtningen i den amerikanska ekonomin är ljummen, och att styrkan i återhämtningen har avtagit de senaste månaderna. Han upprepade sitt stöd för ytterligare stimulanstgärder, men medgav att det råder delade meningar inom Fomc om vad nya nya statspappersköp från centralbanken kommer att betyda för tillgångspriserna.

Enligt Wall Street Journal är Federal Reserve nära att inleda en ny runda med monetära stimulanser nästa vecka - trots tveksamheter bland ekonomer och vissa Fedledamöter om hur klokt det kan vara. Enligt tidningens uppgifter väntas Fed lansera ett program för köp av statsobligationer för "Några få hundra miljarder dollar under flera månader", vilket skulle vara mindre än vad många bankekonomer har spekulerat om de senaste dagarna.

På eftermiddagens USA-agenda märks statistik över orderingång på varaktiga varor i september, klockan 14.30, samt försäljning av nya bostäder under samma månad, klockan 16.00. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas orderingången ha stigit 2,0 procent totalt och med 0,5 procent exklusive transport. Försäljningen av nya bostäder väntas ha ökat 4,2 procent.

Finansdepartementet ska också emittera femårsobligationer för 35 miljarder dollar.

Japanska statspappersräntor steg i onsdagens handel i spåren på högre USA-räntor och en initialt positiv utveckling på Tokyobörsen. En konfidensindikator för japanska småföretag, från Shoko Chukin Bank, sjönk dock samtidigt som utsikterna sänktes till nivåer väl under sexmånaderssnittet. Den största nedgången noterades i utsikterna för företagen inom tillverkningsindustrin.

Oväntat låg inflation i Australien under det tredje kvartalet bidrog till att dämpa förväntningarna om kommande räntehöjningar från Reserve Bank of Australia, vilket pressade ned räntor och Australiendollarn.

Tillväxttakten i Sydkoreas ekonomi dämpades mer än väntat mellan andra och tredje kvartalet, enligt preliminär statistik sjönk ökningstakten i BNP från 7,2 procent under andra kvartalet till 4,5 procent under tredje kvartalet, vilket var lägre än väntade 4,5 procent. Det bidrog till att pressa ned koreanska won samtidigt som andra asiatiska valutor drogs med nedåt.

Dollarn har samtidigt fortsatt att stärkas mot japanska yen och euron under natten, och den svenska kronan har fortsatt att tappa något i spåren på tisdagens oväntat mjuka budskap från Riksbanken.

På onsdagens Europaagenda riktas blickar bland annat mot preliminär KPI-statistik från de tyska delstaterna, analytiker spår att priserna i hela Tyskland steg 0,1 procent mellan september och oktober, och 1,3 procent jämfört med oktober 2009.

ECB redovisar vidare penningmängdstillväxten i euroområdet i september, M3, klockan 10.00. Ökningstakten väntas ha stigit till 1,3 procent, från 1,1 procent i augusti.

SCB redovisar svensk finansmarknadsstatistik för september klockan 9.30, och här riktas intresset främst mot hur ökningstakten i hushållens upplåning utvecklas, i augusti var ökningstakten 8,8 procent.

Norges Bank presenterar räntebesked klockan 14.00, och enligt TDN Finans prognosenkät väntar en enig analytikerkår att styrräntan lämnas oförändrad på 2,0 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?