Stockholmsbörsen: Slagig handel

Stockholmsbörsen handlades i en slagig tendens på tisdagen, i likhet med flera av de ledande europeiska börserna. Bolagsrapporter fick ett blandat mottagande.

Klockan 13.15 var OMXS30 0,2 procent lägre till noteringen 1.108,0. Omsättningen uppgick till 5,6 miljarder kronor.

Autoliv var 0,5 procent ned till 464,70 kronor. Detta trots att bolaget resultat före skatt blev 190 miljoner kronor, 11 procent bättre jämfört med SME:s konsensus. Även försäljningen översteg analytikernas förväntningar. Bolaget räknar med att den rapporterade försäljningen ökar med cirka 15 procent i det fjärde kvartalet 2010, jämfört med samma period ifjol.

Holmen B steg 2,8 procent till 222 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på 329 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Resultatet blev 47 procent bättre än vad analytikerna hade räknat med. Försäljningen var i linje med förväntningarna.

Oriflame föll 11 procent till 388,40 kronor. Rörelseresultatet, exklusive extraordinära poster, blev 27,1 miljoner euro för det tredje kvartalet. Det var sämre än de 28,5 miljoner euro som analytikerna väntat, enligt SME Direkts prognossammanställning. Bolaget sänkte även prognoserna för 2010.

Intrum Justitia steg 2,9 procent till 88,50 kronor efter att bolaget redovisat ett rörelseresultat om 211 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 204 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. Vd Lars Wollung sa till Nyhetsbyrån Direkt att de flesta indikatorerna pekade åt rätt håll under kvartalet och bolaget ser att den trenden fortsatt.

HiQ ökade 4,6 procent till 36,50 kronor. Bolaget har redovisat ett resultat före skatt på 33,5 miljoner kronor för det tredje kvartalet, vilket var 30 procent bättre än SME- konsensus. Även försäljningen var något över förväntat.

Betsson B tappade 1,0 procent till 103,75 kronor. Resultatet före skatt om 80,7 miljoner kronor var 10 procent sämre än det resultat som analytikerna räknat med enligt SME Direkt. Resultat påverkades dock negativt av valutaomräkning. Intäkterna var över konsensus.

Axfood klättrade 3,5 procent till 231 kronor. Resultatet blev 8,5 procent bättre än SME Direkts prognossammanställning medan försäljningen var marginellt över förväntat.

Swedish Orphan Biovitrum föll 7,7 procent till 38,20 kronor. Resultatet efter skatt blev -28,0 miljoner kronor för det tredje kvartalet och bolaget sänkte samtidigt försäljningsprognosen för 2010.

"Det svaga resultatet påverkades främst av vårdreformen i EU, parallellhandel, liksom förseningar i lanseringen av viktiga produkter", skriver Morgan Stanley i en kommentar.

Karo Bio backade 8,6 procent till 4,98 kronor. Bolaget har säkerställt finansieringen för fas 3-programmet för eprotirome och den övriga verksamheten genom en så kallad Equity kreditfacilitet om cirka 230 miljoner kronor och en garanterad företrädesemission om cirka 300 miljoner kronor.

Fabege avancerade 6,7 procent till 72 kronor efter att ha redovisat en rapport som enligt analytiker var bra. Företaget utryckte sig också i positiva ordalag om sin operationella verksamhet, där efterfrågan uppges vara bra och möjligheterna stora.

Bilia steg 0,8 procent till 123,75 kronor. SEB Enskilda har upprepat rekommendationen köp på Bilia inför rapporten för det tredje kvartalet, som banken väntar sig ska vara stark. Riktkursen höjs till 145 kronor från tidigare 125 kronor.

SSAB A tappade 2,4 procent till 105,90 kronor. Arcelor Mittal föll 5 procent i Amsterdam efter att bolagets utsikter för fjärde kvartalet blivit en besvikelse.

Terminerna för de ledande USA-indexen ligger kring oförändrat inför S&P/Caseschiller husprisindex, hushållens konfidensindikator och FHFA husprisindex.

Marknadssentimentet förbättrades något sedan kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's höjt utsikterna för Storbritanniens kreditbetyg på AAA till stabila från negativa.

Under förmiddagen drog svenska Riksbanken oväntat ned reporäntebanan i samband med sitt räntebesked. Räntan höjdes däremot som väntat med 25 punkter till 1,00 procent.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?