Råvaror: Oljan tappar fart

Råvarorna tappade mark i onsdagens handel. En något starkare dollar bidrog till att dämpa aptiten, samtidigt som analytiker räknar med högre amerikanska oljelager vilket skulle försvaga fundamentan ytterligare.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0:60 dollar till 81:92 vid klockan 11.30.

Dollar-index hade samtidigt stärkts med 0,3 procent.

"Marknaden kommer att styras av rörelserna för dollarn. Sett till förväntningarna om lagerutvecklingen ser det ut som att utbudet på råolja kommer att öka så fundamentalt ser vi inte mycket stöd", konstaterade Serene Lim, energi- och råvarustrateg på Australia & New Zealand Banking Group i Singapore, i en kommentar till Bloomberg News.

Nästa hållpunkt när det gäller besked om lagertrenden i USA kommer i kväll, då i form av den inofficiella API- rapporten som föregår morgondagens officiella rapport från energidepartementet.

Analytiker räknar med att råoljelagren ska visa en ökning med 1,5 miljoner fat, medan bensinlagren väntas ha ökat med 0,6 miljoner fat och destillatlagren ha minskat med 1,7 miljoner fat.

Raffinaderierna väntas ha ökat sitt kapacitetsutnyttjande med 0,30 procentenheter.

"Om du tittar på lagerförväntningarna, borde råoljelagren stiga, så fundamentalt finns det inte mycket stöd. Marknaden kommer istället att bestämmas av prisrörelsen i dollar", fortsatte Serene Lim, energi- och råvarustrateg vid Australia & New Zealand Bank Group till Bloomberg News.

Anställda vid tre franska oljeraffinaderier röstade för att återvända till arbetet efter att förslaget om höjd pensionsålder närmade sig parlamentariskt godkännande och regeringen varnade för att bränslebrist skadar ekonomin. Frankrikes åtta återstående aktiva raffinaderier är dock fortfarande stängda på grund av strejker eller brist på råolja.

På basmetallmarknaden öppnade terminerna överlag nedåt, med zinken som undantag. Terminen var där upp 16 dollar till 2.581 dollar per ton. Aluminium tappade 8 dollar till 2.365.

Enligt en talesman för det kinesiska departementet för industri och informationsteknologi kommer aluminiumproduktionen i landet uppgå till 16 miljoner ton 2010, trots att Kina försöker minska energiutbudet till producenter. Det skulle innebära en ökning med 23 procent från produktionen under 2009.

Nedåt var det däremot för kopparn, -60 dollar till 8.458, när metallen rekylerade nedåt efter att ha nått de högsta nivåerna på 27 månader.

"Kinesiska konsumenter är väldigt priskänsliga och så fort priset sticker i väg försvinner de fysiska köparna. De köper bara det de behöver alltmedan de arbetar ned sina lager", säger Li Ye, analytiker vid Minmetals Starfutures, till Bloomberg News.

Kopparn har även handlats till contango i Shanghai, där spotpriset noteras lägre än terminerna vilket ger en bild av den omedelbara efterfrågan.

På ädelmetallmarknaden visade guld och silver lägre nivåer efter fasta uppgångar dagen innan. Spotpriset på guld var ned 5:45 dollar till 1.334:40 dollar per uns.

"Försäljningarna är vinsthemtagningar. Guldet har gått så bra den senaste tiden. På medellång sikt kommer dollarkorrelationen att fortsätta", sade Bernard Sin, chef för valuta- och metalltrading vid MKS Finance till Bloomberg News.l

Silver var ned 0:178 till 23:472 dollar per uns.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växlar upp inför lansering i USA – tillsätter ny vd

AroCells vd Anders Hultman.
AroCells vd Anders Hultman.

Diagnostikbolaget AroCells blodtest ger värdefull information för behandling, prognos och uppföljning av cancerpatienter. Nu lägger företaget in en extra växel för att nå ett centralt mål – en lansering på den amerikanska marknaden. ”Vi befinner oss i en viktig fas”, säger Anders Hultman, nytillträdd vd. 

Den 11 januari i år tillträdde Anders Hultman, tidigare ekonomichef, som ny vd för det Uppsalabaserade diagnostikbolaget AroCell. De senaste två åren har Anders arbetat nära bolagets tidigare vd, Michael Brobjer, och är väl insatt i verksamheten. Nu ser han fram emot att leda AroCell till nästa nivå och stärka kommersialiseringen av deras blodtest TK 210 ELISA:

– Michael och jag har jobbat mycket nära varandra och jag är väl insatt och redo att ta bolaget till nästa nivå. Det ska bli fantastiskt roligt att driva bolaget framåt tillsammans med våra kompetenta kollegor, i enlighet med vår affärs- och marknadsstrategi, säger Anders Hultman. 

– Jag kommer att fortsätta arbeta i bolaget fram till sista april, med fullt fokus på vår lansering på den amerikanska marknaden. Därefter kommer jag att finnas tillgänglig som konsult. Det gör att förutsättningarna för en smidig, sömlös övergång till en ny vd är mycket bra, tillägger Michael Brobjer. 

Tidigt terapisvar för bröstcancer

AroCells teknologi används i det CE-märkta testet TK 210 ELISA som mäter koncentrationen av biomarkören TK1 i blodet. Bolagets har primärt fokuserat på tidigt terapisvar för bröstcancer vilket innebär att patienten – 48 timmar efter den andra cellgiftsbehandlingen – får veta om behandlingen har effekt eller inte. 

– Är behandlingen inte effektiv kan man snabbt avbryta den och patienten får då möjlighet att byta behandling. Det innebär ett minskat lidande för patienten samt att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger Michael Brobjer. 

Läs mer om AroCell TK 210 ELISA 

Enkelt och användarvänligt blodtest

En serieproduktion av ELISA-testet finns på plats, redo för klinisk användning i Europa, och bolaget har haft ett antal leveranser sedan start. Parallellt arbetar AroCell med att visa kliniska nyttan av att mäta TK1 inom andra cancerformer, bland annat vid behandling mot prostatacancer. 

–  Det som gör oss unika på marknaden är att vi tillhandahåller en produkt som genom ett enkelt blodprov kan följa cancerns utveckling – detta till skillnad mot biopsi eller mer invasiva ingrepp. Testet kräver ingen ytterligare utrustning och vi arbetar aktivt med att göra vår produkt så användarvänlig som möjligt, säger Anders Hultman. 

Introduktion på den amerikansk marknaden

Ett avgörande steg för AroCell under 2021 är introduktionen på den amerikanska marknaden. De finns i dag på den amerikanska marknaden för ”Research Use Only”, men går deras 510(k)-ansökan igenom får de även möjlighet att sälja sin produkt mot den kliniska marknaden. Det är en viktig milstolpe för bolaget, då det också öppnar dörrar för kommersialisering i andra delar av världen.

– Arbetet för att förbereda oss för en lansering på den amerikanska marknaden pågår för fullt. Med vd-bytet kommer Michaels resurser blir än mer tillgängliga för detta. Nu kan vi verkligen accelerera och kraftsamla i våra marknadsförberedelser, avslutar Anders Hultman.

Om AroCell

AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet

AroCell TK 210 ELISA är CE-märkt och kan användas för att erhålla tidigt terapisvar vid behandling av bröstcancer. Det ger värdefull information som kan hjälpa kliniker att optimera behandlingsstrategier och prognostisera risken för återkommande tumörsjukdom vid monitorering och uppföljning av patienten. Läs mer här!

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?