1515

Råvaror: Matta marknader

Råvarumarknaderna mattades åter när handeln återupptogs på tisdagsmorgonen, i spåren av markanta uppgångar dagen innan. Dollarn, som varit en starkt drivande faktor i råvaruhandeln, handlades nära nivåerna från dagen innan i förhållande till euron och yenen.

Inte aktiebörserna i Asien erbjöd något stöd åt råvarorna. Den generella börstendensen på börserna i Asien och Stilla Havsområdet var oregelbunden.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0,27 dollar till 82,25 vid 8.10-tiden.

"Marknaden kommer att styras av rörelserna för dollarn. Ser vi till förväntningarna på lagerutvecklingen ser det ut som att utbudet på råolja kommer att öka så fundamentalt ser vi inte mycket stöd", konstaterade Serene Lim, energi- och råvarustrateg på Australia & New Zealand Banking Group i Singapore, i en kommentar till Bloomberg News.

Nästa hållpunkt när det gäller besked om lagertrenden i USA kommer ikväll, då i form av den inofficiella API- rapporten som föregår morgondagens officiella rapport från energidepartementet.

Analytiker räknar med att råoljelagren ska visa en ökning med 1,5 miljoner fat, medan bensinlagren väntas ha ökat med 0,6 miljoner fat och destillatlagren ha minskat med 1,7 miljoner fat.

Raffinaderierna väntas ha ökat sitt kapacitetsutnyttjande med 0,30 procentenheter. Detta enligt medianen i Bloomberg News konsensussammanställning.

På basmetallmarknaden öppnade terminerna överlag nedåt, med zinken som det mest tydliga undantagat. Terminen var där upp 25 dollar till 2.590 något efter klockan 8. Även aluminium höll emot väl och visade en uppgång på 7 dollar till 2.380.

Nedåt var det däremot för kopparn, -48 dollar till 8.470, när metallen rekylerade nedåt efter att ha nått de högsta nivåerna på 27 månader.

"Kinesiska konsumenter är väldigt priskänsliga och så fort priset sticker i väg försvinner de fysiska köparna. De köper bara det de behöver alltmedan de arbetar ned sina lager", säger Li Ye, analytiker vid Minmetals Starfutures, till Bloomberg News.

Kopparn har även handlats till contango i Shanghai, där spotpriset noteras lägre än terminerna vilket ger en bild av den omedelbara efterfrågan.

På ädelmetallmarknaden visade guld och silver mindre rörelser under morgonen, efter fasta uppgångar dagen innan. Spotpriset på guld var vid 8.10 ned 0,80 dollar till strax över 1.339 dollar. Silver var ned 0,060 till 23,590 dollar.

Noteringar cirka klockan 08.10
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0,27 USD 82,25
Brent, första termin -0,20 USD 83,34

Basmetaller (pris/ton, 3-månadersterminer)
Koppar -48 USD 8.470
Zink +25 USD 2.590
Aluminium +7 USD 2.380
Nickel -105 USD 23.470
Bly -2 USD 2.583
Tenn -150 USD 26.750

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -0,80 USD 1.339,05
Silver -0,060 USD 23,590

 


Innehåll från GIABAnnons

Så erbjuder GIAB strategiskt och praktiskt konsultstöd i omställningen till en cirkulär ekonomi

Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.
Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.

Världen är ungefär åtta procent cirkulär – men för att nå de globala hållbarhetsmålen behöver den andelen öka avsevärt. Hållbarhetsaktören GIAB ser en stark potential och vill nu hjälpa andra företag och organisationer i hur man bäst ställer om till en cirkulär verksamhet. 

– Vi har gjort det själva och kan bidra med den praktiska kompetensen, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB.

GIAB grundades 2012 och har snabbt etablerat sig som en viktig aktör inom återbruk och hållbarhet, med kunder och samarbetspartners inom allt från försäkringsbranschen till e-handeln. Gemensamt för de olika affärsområdena är att de utgår från bolagets kärna: filosofin om den cirkulära ekonomin.

– Cirkulär ekonomi handlar i grunden om att frikoppla ekonomisk tillväxt från miljöpåverkan. Genom att återbruka i stället för att producera och konsumera nytt minskar trycket på jordens resurser och saktar ner systemet, menar Andreas.

Ett praktiskt exempel på hur de arbetar med den cirkulära modellen är webbshopen returhuset.se, där en mängd olika produkter säljs som först genomgått en bedömning, gradering och värdering innan de slutligen rekonditioneras och görs redo för försäljning. 

GIAB Consulting

Att bedriva verksamhet utan att påverka miljön är inte omöjligt, men det kräver kunskap och omställning. GIAB har under de senaste åren tagit all den erfarenhet de har i organisationen och utvecklat affärsområdet GIAB Consulting. De har bland annat samarbetat med IKEA för att utveckla deras återbruksarbete, något som resulterade i att GIAB var med och utformade världens första IKEA-second hand-butik med tillhörande renoveringsverkstad. De har dessutom hjälpt till att ta fram Sveriges första klimatneutrala måleritjänst tillsammans med Schööns måleri.

– Vi blev utvalda tack vare den praktiska hands on-expertisen vi besitter när det kommer till cirkulär ekonomi. Vi är inte bara strategiska, utan får saker att hända säger Emma Nilsson som jobbat som hållbarhetskonsult på GIAB i över två års tid.

Cirkulär ekonomi halva lösningen

Efterfrågan på cirkulär expertishar ökat de senaste åren och GIAB ser hur de kan spela en fortsatt viktig roll i att få företag att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

– Återbruk är en liten bransch som befinner sig under stark tillväxt. Vi måste alla bli bättre – en cirkulär omställning är halva lösningen på klimatkrisen, avslutar Andreas.

Om GIAB

GIAB:s kärnverksamhet ligger i att utveckla, implementera och kommersialisera affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Konsultverksamheten erbjuder spetskompetens och rådgivning inom områdena cirkulär affärsutveckling, hållbara investeringar, hållbar produkt- och designutveckling, hållbart varumärkesbyggande, hållbarhetsredovisning samt klimatkalkyleringar.

Läs mer på www.giabnordic.se 

 

Mer från GIAB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GIAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?