Strax efter öppning var den tioåriga svenska benchmarkobligationen upp 1 punkt till 2,80 procent, medan den tyska motsvarigheten var upp 1 punkt till 2,46 procent, jämfört med måndagens svenska stängning.
Dagens stora händelse för svensk del är Riksbankens räntebesked och penningpolitiska rapport, som publiceras klockan 9.30. En enig analytikerkår räknar med att reporäntan höjs 25 punkter till 1,00 procent.
SEB:s chefekonom Robert Bergqvist kallar i bankens morgonbrev Riksbanken för "Lånestryparn & räntehöjarn", och hänvisar till att Riksbanken med sin snabba exitstrategi för fasträntelånen får klä skott för volatiliteten i korta räntor. Han drar slutsatsen att det inte finns någon kronbrist.
"Och avvecklingen har varit tydligt förannonserad. Riskerna med exitstrategin har dock varit kända och diskuteras av centralbanken: överlikvidiserade banksystem under lång tid riskerar att sätta ned marknadens funktionssätt och skapa beteenden som tar tid att avveckla", skriver Robert Bergqvist.
Enligt honom är volatiliteten i Sverige skadlig och ger omvärlden fel signaler i ett läge där det globala finanssystemet ännu brottas med osäkerhet.
En räntehöjning med 25 punkter till 1,00 procent är, enligt Robert Bergqvist, "kassaskåpssäker".
Här hemma publicerar också SCB siffror över producentpriser och handelsnetto liksom snabbindikator på konjunkturen. PPI väntas vara oförändrat i september, jämfört med i augusti, och ha ökat med 2,2 procent från ett år tidigare.
Enligt Annika Winsth, chefekonom på Nordea, blir det intressant att se huruvida de stigande råvarupriserna börjar slå igenom på den svenska marknaden.
Statistik över tyska importpriser kom in något högre än väntat på 0,3 procent i september, jämfört med månaden före, och 9,0 procent jämfört med ett år tidigare. Förväntningarna låg på +0,2 respektive +9,7 procent, enligt Bloomberg news.
Brittiskt BNP-estimat väntas visa en ökning med 0,4 procent under tredje kvartalet, från kvartalet före, och med 2,4 procent från ett år tidigare, enligt Bloomberg News. Siffrorna ses som intressanta med tanke på de pågående spekulationerna om att Bank of England kan komma att inleda "QE2" redan i november.
Pimco-chefen Mohamed El-Erian, sade på måndagskvällen att Grekland sannolikt kommer att ställa in sina betalningar inom tre år eftersom budgetnedskärningarna inte kommer att räcka för att minska landets statsskuld.
En betalningsinställelse är trolig "så länge som du kan tygla smittan till andra länder och det förs genom en ordnad omstrukturering och prissättning för att återfå konkurrenskraft", sade han vid en konferens, enligt Bloomberg News.
Amerikanska marknadsräntor pekade svagt nedåt i den tidiga europeiska handeln, efter att på måndagen ha stigit efter att en svagare dollar fått aktierna på Wall Street att stiga, vilket i sin tur minskade efterfrågan på räntebärande papper.
Samtidigt gjorde en kombination av låga räntor och ökad oro för stigande priser att den amerikanska regeringen på måndagen kunde sälja inflationsskyddade statsobligationer, TIPS, till en negativ ränta för första gången någonsin.
Mohamed A El-Erian, chef för Pimco, ledde en kör av analytiker som sade att ytterligare så kallade kvantitativa lättnader kommer att driva upp kostnaderna globalt och misslyckas med att sänka den amerikanska arbetslösheten.
Fed-chefen i Kansas City, Thomas Hoenig, sade under natten att strategin är "en farlig chanstagning", medan John Brynjolfsson, chef för investeringar vid hedgefonden Armored Wolf, kallade Fed-köpen för "bazooka".
"De avkastningskurvor vi har på långa amerikanska statspapper är inte uthålliga", utan kommer att stiga. "Fed är framgångsrik med att undvika inflation", sade John Brynjolfsson, enligt Bloomberg News.
Men medan Thomas Hoenig motsätter sig ytterligare kvantitativa lättnader sade William Dudley, chef för Federal Reserve i New York, att Federal Reserve förmodligen kommer att behöva genomföra en andra runda av kvantitativa lättnader för att bekämpa för låg inflation och hög arbetslöshet.
Den amerikanska tvåårsräntan är upp 2 punkter till 0,36 procent och tioåringen upp 5 punkter till 2,55 procent, från måndagens svenska stängning.
I eftermiddag publiceras ett helt batteri av USA- statistik, som ICSC:s veckostatistik, S&P/Caseschiller husprisindex, hushållens konfidensindikator, FHFA husprisindex och ABC/WP konsumentförtroende.
Hushållens konfidensindikator väntas ha stigit till 49,9 i oktober, från 48,5 i september, medan husprisindex väntas ha sjunkit med 0,2 procent i augusti, enligt Bloomberg News.
På valutamarknaden har dollarn stärkts något under natten, efter att på måndagen ha försvagats efter helgens G20- möte.
Japans finansminister Yoshihiko Noda sade att valutor bör spegla fundamenta och en förlängning av en stark yen är oönskat för Japan. Han sade också att regeringen kommer att vidta "djärva" åtgärder om det skulle behövas. Han sade att Japans intervention på valutamarknaden gjordes för att hantera överdrivna rörelser, inte för att få en kortsiktig effekt.
Mot yenen handlas dollarn kring 80:8, upp från 80:5 på måndagseftermiddagen, och mot euron har dollarn stärkts till 1:395, från 1:40.
Kronan är samtidigt lite svagare mot dollarn, men har stärkts med cirka 3 öre mot euron, jämfört med måndagens eftermiddagsnoteringar.