Räntor och valutor: Dollarn stärks

Europeiska marknadsräntor steg svagt då handeln inleddes på tisdagen. Svenska räntor var stabila inför Riksbankens räntebesked.

Strax efter öppning var den tioåriga svenska benchmarkobligationen upp 1 punkt till 2,80 procent, medan den tyska motsvarigheten var upp 1 punkt till 2,46 procent, jämfört med måndagens svenska stängning.

Dagens stora händelse för svensk del är Riksbankens räntebesked och penningpolitiska rapport, som publiceras klockan 9.30. En enig analytikerkår räknar med att reporäntan höjs 25 punkter till 1,00 procent.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist kallar i bankens morgonbrev Riksbanken för "Lånestryparn & räntehöjarn", och hänvisar till att Riksbanken med sin snabba exitstrategi för fasträntelånen får klä skott för volatiliteten i korta räntor. Han drar slutsatsen att det inte finns någon kronbrist.

"Och avvecklingen har varit tydligt förannonserad. Riskerna med exitstrategin har dock varit kända och diskuteras av centralbanken: överlikvidiserade banksystem under lång tid riskerar att sätta ned marknadens funktionssätt och skapa beteenden som tar tid att avveckla", skriver Robert Bergqvist.

Enligt honom är volatiliteten i Sverige skadlig och ger omvärlden fel signaler i ett läge där det globala finanssystemet ännu brottas med osäkerhet.

En räntehöjning med 25 punkter till 1,00 procent är, enligt Robert Bergqvist, "kassaskåpssäker".

Här hemma publicerar också SCB siffror över producentpriser och handelsnetto liksom snabbindikator på konjunkturen. PPI väntas vara oförändrat i september, jämfört med i augusti, och ha ökat med 2,2 procent från ett år tidigare.

Enligt Annika Winsth, chefekonom på Nordea, blir det intressant att se huruvida de stigande råvarupriserna börjar slå igenom på den svenska marknaden.

Statistik över tyska importpriser kom in något högre än väntat på 0,3 procent i september, jämfört med månaden före, och 9,0 procent jämfört med ett år tidigare. Förväntningarna låg på +0,2 respektive +9,7 procent, enligt Bloomberg news.

Brittiskt BNP-estimat väntas visa en ökning med 0,4 procent under tredje kvartalet, från kvartalet före, och med 2,4 procent från ett år tidigare, enligt Bloomberg News. Siffrorna ses som intressanta med tanke på de pågående spekulationerna om att Bank of England kan komma att inleda "QE2" redan i november.

Pimco-chefen Mohamed El-Erian, sade på måndagskvällen att Grekland sannolikt kommer att ställa in sina betalningar inom tre år eftersom budgetnedskärningarna inte kommer att räcka för att minska landets statsskuld.

En betalningsinställelse är trolig "så länge som du kan tygla smittan till andra länder och det förs genom en ordnad omstrukturering och prissättning för att återfå konkurrenskraft", sade han vid en konferens, enligt Bloomberg News.

Amerikanska marknadsräntor pekade svagt nedåt i den tidiga europeiska handeln, efter att på måndagen ha stigit efter att en svagare dollar fått aktierna på Wall Street att stiga, vilket i sin tur minskade efterfrågan på räntebärande papper.

Samtidigt gjorde en kombination av låga räntor och ökad oro för stigande priser att den amerikanska regeringen på måndagen kunde sälja inflationsskyddade statsobligationer, TIPS, till en negativ ränta för första gången någonsin.

Mohamed A El-Erian, chef för Pimco, ledde en kör av analytiker som sade att ytterligare så kallade kvantitativa lättnader kommer att driva upp kostnaderna globalt och misslyckas med att sänka den amerikanska arbetslösheten.

Fed-chefen i Kansas City, Thomas Hoenig, sade under natten att strategin är "en farlig chanstagning", medan John Brynjolfsson, chef för investeringar vid hedgefonden Armored Wolf, kallade Fed-köpen för "bazooka".

"De avkastningskurvor vi har på långa amerikanska statspapper är inte uthålliga", utan kommer att stiga. "Fed är framgångsrik med att undvika inflation", sade John Brynjolfsson, enligt Bloomberg News.

Men medan Thomas Hoenig motsätter sig ytterligare kvantitativa lättnader sade William Dudley, chef för Federal Reserve i New York, att Federal Reserve förmodligen kommer att behöva genomföra en andra runda av kvantitativa lättnader för att bekämpa för låg inflation och hög arbetslöshet.

Den amerikanska tvåårsräntan är upp 2 punkter till 0,36 procent och tioåringen upp 5 punkter till 2,55 procent, från måndagens svenska stängning.

I eftermiddag publiceras ett helt batteri av USA- statistik, som ICSC:s veckostatistik, S&P/Caseschiller husprisindex, hushållens konfidensindikator, FHFA husprisindex och ABC/WP konsumentförtroende.

Hushållens konfidensindikator väntas ha stigit till 49,9 i oktober, från 48,5 i september, medan husprisindex väntas ha sjunkit med 0,2 procent i augusti, enligt Bloomberg News.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något under natten, efter att på måndagen ha försvagats efter helgens G20- möte.

Japans finansminister Yoshihiko Noda sade att valutor bör spegla fundamenta och en förlängning av en stark yen är oönskat för Japan. Han sade också att regeringen kommer att vidta "djärva" åtgärder om det skulle behövas. Han sade att Japans intervention på valutamarknaden gjordes för att hantera överdrivna rörelser, inte för att få en kortsiktig effekt.

Mot yenen handlas dollarn kring 80:8, upp från 80:5 på måndagseftermiddagen, och mot euron har dollarn stärkts till 1:395, från 1:40.

Kronan är samtidigt lite svagare mot dollarn, men har stärkts med cirka 3 öre mot euron, jämfört med måndagens eftermiddagsnoteringar.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?