1515

Räntor och valutor: Dollarn försvagas

En svagare dollar efter helgens G20-möte i Sydkorea fick Wall Street att stiga samtidigt som efterfrågan på amerikanska statspapper minskade och USA- räntorna steg efter svensk stängning på måndagen.

Dollarförsvagningen drevs delvis av förväntningar om ytterligare stimulanser från Federal Reserve.

Samtidigt gjorde en kombination av låga räntor och ökad oro för stigande priser att den amerikanska regeringen på måndagen kunde sälja inflationsskyddade statsobligationer, TIPS, till en negativ ränta för första gången någonsin.

Finansdepartementet sålde 10 miljarder av knappt femåriga inflationsskyddade papper till en ränta på -0,55 procent. Bid/cover-nivån sjönk till 2,84 från 3,15 vid den senaste auktionen, vilket indikerade en svagare efterfrågan. Bid/cover-nivån var den lägsta sedan april 2009.

Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 39,4 procent.

Mohamed A El-Erian, chef för Pimco, ledde en kör av analytiker som sade att så kallade kvantitativa lättnader kommer att driva upp kostnaderna.

Fed-chefen i Kansas City, Thomas Hoenig, sade under natten att strategin är "en farlig chanstagning", medan John Brynjolfsson, chef för investeringar vid hedgefonden Armored Wolf, kallade Fed-köpen för "bazooka".

"De avkastningskurvor vi har på långa amerikanska statspapper är inte uthålliga", utan kommer att stiga. "Fed är framgångsrik med att undvika inflation", sade John Brynjolfsson, enligt Bloomberg News.

Men medan Thomas Hoenig motsätter sig ytterligare kvantitativa lättnader sade William Dudley, chef för Federal Reserve i New York, att Federal Reserve förmodligen kommer att behöva genomföra en andra runda av kvantitativa lättnader för att bekämpa för låg inflation och hög arbetslöshet.

I tisdagens asiatiska handel handlas de amerikanska marknadsräntorna sidledes, med tvåårsräntan upp 2 punkter till 0,36 procent och tioåringen upp 5 punkter till 2,55 procent, från måndagens svenska stängning.

I eftermiddag publiceras ett helt batteri av USA- statistik, som ICSC:s veckostatistik, S&P/Caseschiller husprisindex, hushållens konfidensindikator, FHFA husprisindex och ABC/WP konsumentförtroende.

Hushållens konfidensindikator väntas ha stigit till 49,9 i oktober, från 48,5 i september, medan husprisindex väntas ha sjunkit med 0,2 procent i augusti, enligt Bloomberg News.

Japanska räntor visade små rörelser, med en lätt dragning uppåt i längre löptider.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något under natten, efter att ha försvagats efter helgens G20-möte.

Mot yenen handlas dollarn kring 80:8, upp från 80:5 på måndagseftermiddagen, och mot euron har dollarn stärkts till 1:396, från 1:40.

Kronan är samtidigt lite starkare mot dollarn och har stärkts med knappt 4 öre mot euron, jämfört med måndagens eftermiddagsnoteringar.

Här hemma publicerar SCB siffror över producentpriser och handelsnetto liksom snabbindikator på konjunkturen.

Men dagens stora händelse för svensk del är naturligtvis Riksbankens räntebesked och penningpolitiska rapport. En enig analytikerkår räknar med att reporäntan höjs 25 punkter till 1,00 procent.

På tisdagens internationella agenda finns också tyska importpriser och brittiskt BNP-estimat.

Table


Innehåll från SwisslogAnnons

Så lägger Swisslogs lösningar grunden för lyckad automatisering av lager och distributionscenter – här är trenderna i branschen

Konsumenthandeln via nätet ökar snabbt och nya lösningar krävs för att uppfylla konsumenternas krav på snabb och smidig leverans. 

Swisslog har lång erfarenhet av att automatisera lager och har utvecklat flera lösningar som möter dessa nya behov.

– Vi erbjuder en av marknadens bredaste och modernaste portföljer av lösningar för automation av lager inom retail, e-handel och food & beverage, säger Lars Rosencrantz, Head of Sales Nordic på Swisslog.

Digitaliseringen påverkar hela samhället och har fått en extra skjuts av den pågående pandemin. Handeln på nätet expanderar, vilket ställer nya krav på snabbhet, tillgänglighet och leveransservice då konsumenternas krav och förväntningar hela tiden ökar.

För att näthandeln ska lyckas krävs en hög grad av automation i logistikkedjan. Varor ska plockas i ett lager, konsolideras och packas inför leverans till konsumenten och allt ska ske samma dag, helst inom några timmar. För livsmedelsbranschen finns det ytterligare parametrar att ta hänsyn till eftersom livsmedel lagras i olika temperaturzoner. 

Micro-fulfillment center 

Micro-fulfillment center, MFC, är en typ av automatiserade lagerlösningar som placeras i omedelbar närhet till konsumenterna för att möta deras krav. Swisslog erbjuder flera lösningar inom MFC, med allt från fristående lösningar till installationer i befintliga butikslokaler. 

Ett exempel på en sådan lösning är AutoStore, en effektiv robotiserad lager- och plocklösning som enkelt kan inrymmas i befintliga byggnader. AutoStore är en utrymmessnål och skalbar lösning, vilket gör att den passar verksamheter av olika storlekar. Ökar omsättningen är det bara att lägga till fler robotar för att möta kapacitetsbehovet.

Automatiserade plocklösningar 

– Kostnaden för plock & pack av artiklar kan uppgå till 60% av artikelhanteringen i ett lager och vi ser en vilja och trend av att automatisera denna del av hanteringen. Swisslog har lösningar för robotiserat plock & pack för pall- och lättgodshantering. Våra robotapplikationer ItemPiQ och ACPaQ skapar flexibilitet och framtidssäkrar intralogistiken ur ett kostnads- och arbetsmiljöperspektiv, säger Lars Rosencrantz.

– Oavsett vilken typ av automation en kund önskar så kan vi leverera en helhetslösning, med hårdvara, mjukvara, implementering, realisering, och se till så att den är driftsatt, testad och klar, fortsätter han.  

Automation inom många sektorer

Det finns andra segment, helt nya branscher, med ett ökat behov av automation. En sådan är Vertical eller Indoor Farming, där odling av växter och grönsaker sker inomhus i storstadsregioner, i nära anslutning till konsumenterna.

– Här kan Swisslogs automationslösningar ta över en stor del av det befintliga och kostsamma manuella arbetet. Vi kan skapa hela automatiserade inomhusodlingar, där allt från skötsel till plock och paketering inför leverans till butik, restaurang eller slutkonsument sker automatiskt, säger Lars Rosencrantz, och sammanfattar:

– Det finns jättepotential i hela Europa att automatisera inom många områden och det är bland annat personalkostnaderna som driver automationen. 

Om Swisslog

Swisslog levererar datadrivna och robotiserade lösningar tillsammans med tillförlitliga och modulära servicekoncept till din logistikautomation. Genom att samarbeta med framtidsorienterade företag är vi fast beslutna att sätta nya standarder inom lagerautomation för att tillhandahålla framtidssäkra produkter och lösningar.

Våra kunder litar på kompetensen hos våra passionerade medarbetare – vi är mer än 14 000 personer inom Kuka-koncernen som arbetar över hela världen. 

Läs mer om framtidens automatiserade logistiklösningar här

Mer från Swisslog

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swisslog och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?