Stockholmsbörsen: Uppgång att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar upp inför att handeln i Europa ska inledas på måndagen, sedan marknadssentimentet förbättrats efter helgens G20-möte. Den svenska marknaden kan påverkas av att Telia Sonera redovisat sin rapport.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,8 procent högre, CAC 40 Index ökade 0,7 procent medan DAX-terminen steg 0,8 procent.

Börserna i New York stängde oregelbundet på fredagen i brist på makrostatistik eller andra marknadspåverkande nyheter. Dow Jones slutade 0,1 procent ned, en marginell förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,2 procent. S&P 500 steg 0,2 procent och Nasdaq Composite ökade 0,8 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande högre på måndagen efter helgens G20-möte, som resulterade i en överenskommelse om att G20-länderna ska avstå från att medvetet sänka sina egna valutor.

Av slutdokumentet från G20-mötet i Gyeonhju i Sydkorea framgick att länderna enades om att de ska avstå från konkurrensdevalveringar och söka ett mer marknadsbestämt växelkurssystem.

G20 utlovade även att de ska fortsätta att motstå alla former av protektionistiska åtgärder och "bedriva en politik som främjar en reduktion av överdrivan obalanser och att hålla obalanser i bytesbalanserna på en uthållig nivå".

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med uppgångar om 0,6-0,8 procent i eftermiddag.

För svensk del har Telia Sonera redovisat ett underliggande ebitda-resultat före engångsposter om 9.776 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Det var 2 procent över SME-konsensus. Marginalen uppgick till 36,5 procent mot väntade 35,8 procent. Bolaget höjde prognosen för omsättningstillväxt och ebitda-marginal.

UBS har höjt rekommendationen för Swedish Match till köp från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 200 kronor från tidigare 170 kronor.

Dagens Industri ger i måndagens tidning en köprekommendation på HMS Networks.

På måndagens agenda finns industriorder i augusti från euroområdet, väntat +2,2 procent från månaden före, och försäljningen av befintliga bostäder i USA i september, väntat +4,1 procent från i augusti, enligt Bloomberg News prognosenkät. Dessutom talar Fed-chefen Ben Bernanke vid en bostadskonferens.

Bland bolagsrapporter finns Scania klockan 9.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?