1515

Stockholmsbörsen: Scania mot strömmen

Stockholmsbörsen steg något i den inledande handeln på måndagen sedan utfallet av helgens G20- möte fått ett positivt mottagande. Bolagsrapporter från Telia Sonera och Scania fick blandade reaktioner.

Klockan 10.45 var OMXS30 0,4 procent upp till noteringen 1.114,1. Omsättningen uppgick till 3,0 miljarder kronor.

Telia Sonera steg 2,2 procent till 56:45 kronor. Bolaget har redovisat ett underliggande ebitda-resultat före engångsposter om 9.776 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Det var 2 procent över SME-konsensus. Marginalen uppgick till 36,5 procent mot väntade 35,8 procent. Bolaget höjde prognosen för omsättningstillväxt och ebitda-marginal.

Scania B föll 4,9 procent till 144:90 kronor. Bolagets resultat före skatt om 3.352 miljoner kronor för det tredje kvartalet var 13 procent bättre än väntat, enligt SME Direkt. Intäkterna var sämre än konsensus.

Orderingång av lastbilar och bussar under det tredje kvartalet uppgick till 15.424 enheter. Väntat enligt SME Direkts sammanställning från sex analytiker var en orderingång för perioden på 18.884 enheter, men spannet var brett med de lägsta förväntningarna på 13.900 och de högsta på 22.905.

Swedish Match steg 1,7 procent till 177:30 kronor. UBS har höjt rekommendationen för Swedish Match till köp från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 200 kronor från tidigare 170 kronor.

Eniro var 27 procent upp till 8:20 kronor. SEB Enskilda har upprepat rekommendationen köp på Eniro inför rapporten för det tredje kvartalet. Riktkursen sänks till 17:50 kronor, vilket dock ändå implicerar en betydande uppsida. Tidigare riktkurs var 22:50 kronor.

Börserna i New York stängde oregelbundet på fredagen i brist på makrostatistik eller andra marknadspåverkande nyheter. Dow Jones slutade 0,1 procent ned, en marginell förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,2 procent. S&P 500 steg 0,2 procent och Nasdaq Composite ökade 0,8 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande högre på måndagen efter helgens G20-möte, som resulterade i en överenskommelse om att G20-länderna ska avstå från att medvetet sänka sina egna valutor.

Av slutdokumentet från G20-mötet i Gyeonhju i Sydkorea framgick att länderna enades om att de ska avstå från konkurrensdevalveringar och söka ett mer marknadsbestämt växelkurssystem.

G20 utlovade även att de ska fortsätta att motstå alla former av protektionistiska åtgärder och "bedriva en politik som främjar en reduktion av överdrivan obalanser och att hålla obalanser i bytesbalanserna på en uthållig nivå".

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med uppgångar om 0,6-0,7 procent i eftermiddag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?