Ränteutvecklingen sågs som en anpassning till lägre USA-räntor inför USA-statistik i eftermiddag som väntas späda på spekulationerna om att Federal Reserve ska återuppta sina obligationsköp.
Räntan på den svenska tioåriga benchmarkobligationen var strax före lunch dock upp 2 punkter till 2,78 procent, medan den tyska tioårsräntan var oförändrad på 2,46 procent, från fredagens svenska stängning.
Statistik över orderingången i euroområdet i augusti visade sig vara betydligt starkare än väntat, +5,3 procent från månaden före och +24,4 procent jämfört med ett år tidigare. Förväntningarna låg på uppgångar med 2,2 respektive 19,3 procent, enligt Bloomberg News enkät.
Gertrude Tumpel-Gugerell, ledamot i ECB:s direktion, sa i ett anförande att den senaste statistik visade att euroområdets ekonomi har ett positivt momentum och är inne på ett "bra återhämtningsspår". Inkomsterna hålls dock tillbaka av svaga arbetsmarknader och tillväxten i privatkonsumtionen väntas därför bli måttlig, enligt henne.
Här hemma visade Arbetsförmedlingens veckostatistik att antalet öppet arbetslösa minskade till 218.051 personer förra veckan samtidigt som antalet personer som fått arbete liksom antalet nyanmälda platser sjönk.
Den rödgröna oppositionsbudgeten presenterades på förmiddagen och den baseras på de vallöften partierna gemensamt gav inför riksdagsvalet. Bland förslagen finns stora investeringar i infrastruktur, bostäder och klimatomställning, sänkta socialavgifter och förenklade regler för småföretag, en förbättrad arbetslöshetsförsäkring och mer resurser till välfärden i kommuner och landsting. Dessutom föreslås en ny riskkapitalfond och en reformambition för sänkt restaurangmoms.
Senare i veckan vänds blickarna för svensk del främst mot Riksbankens räntebesked på tisdagen. En enig analytikerkår räknar med att reporäntan höjs 25 punkter till 1,00 procent.
I måndagens Dagens Industri rekommenderar en enig skuggdirektion också att reporäntan bör höjas med 25 punkter. Skuggdirektionen vill även se ytterligare en höjning i december, men på lite längre sikt rekommenderar de en mjukare linje än vad Riksbanken själva flaggat för i sin räntebana. Enligt SME Direkts enkät räknar dock de flesta bedömare med att Riksbanken lämnar reporäntebanan i stort sett oförändrad nu i oktober.
Veckan bjuder för svensk del även på detaljhandel i september, väntat en uppgång med 4,4 procent i årstakt. Dessutom släpper Konjunkturinstitutet sina barometrar för oktober. Enligt SME Direkts enkät kommer konsumentförtroendet att sjunka till 27,6 från 28,4 i september, vilket var tioårshögsta. Industrins konfidensindikator väntas sjunka till 10 från 12, som var den högsta nivån som någonsin uppmätts. Den sammanfattande barometerindikatorn väntas sjunka till 114,0 från 114,3.
I veckan släpper SCB dessutom statistik över PPI och handelsbalans.
Amerikanska räntor pekar nedåt och fokus är redan inställt på nästa veckas räntebesked från Federal Reserve. Ett flertal Fed-ledamöter ska hålla tal under veckan och dessa kan måhända ge vägledning om räntebeslutet.
Jan Hatzius, Goldman Sachs chefekonom för USA, skrev i ett marknadsbrev under helgen att han räknar med FOMC annonserar nya lättnader vid räntemötet den 2-3 november. Goldman Sachs räknar med kvantitativa lättnader om totalt 2.000 miljarder dollar från Fed.
Den tvååriga USA-räntan är stabil på 0,35 procent, medan tioårsräntan är ned 2 punkter till 2,53 procent, från fredagens svenska stängning.
I dag, måndag, publiceras försäljningen av befintliga bostäder i USA i september, väntat +4,1 procent från i augusti, enligt Bloomberg News prognosenkät. Dessutom talar Fed-chefen Ben Bernanke vid en bostadskonferens.
Andra siffror att hålla koll på senare i veckan är hushållens konfidensindikator och försäljningen av nya hem i USA, preliminär september-KPI och konjunkturbarometrar från euroområdet samt det första estimatet för USA:s och Storbritanniens BNP under det tredje kvartalet.
På valutamarknaden har dollarn stabiliserats något, efter att under natten ha försvagas mot både euro och yen, där ännu ett nytt 15-årslägsta noterats.
Japansk handelsstatistik visade att exporten var överraskande stark i september.
G20-länderna enades vid helgens möte i Gyeonhju i Sydkorea om att avstå från konkurrensdevalveringar, vilket dämpar spekulationerna om att andra länder ska köpa dollar för att försvaga sina valutor. När G20-mötet är avklarat vänder dessutom aktörerna på valutamarknaden återigen blickarna mot Federal Reserve och de nya kvantitativa lättnader som väntas från dem amerikanska centralbanken, något som också pressar dollarn.
"Avancerade ekonomier, inklusive de med reservvalutor, kommer att vara vaksamma mot överdriven volatilitet och oordnade rörelser i växelkurserna. Dessa åtgärder kommer att mildra risken för överdrivna kapitalinflöden som vissa tillväxtländer möter", står det i dokumentet.
G20 utlovade också att de ska fortsätta att motstå alla former av protektionistiska åtgärder och "bedriva en politik som främjar en reduktion av överdrivan obalanser och att hålla obalanser i bytesbalanserna på en uthållig nivå". Några siffersatta mål för bytesbalansen, som USA hade föreslagit, blev det däremot inte.
Analytiker tycker överlag att skrivelsen om valutor var rätt urvattnad och att den inte tyder på några framsteg i den infekterade valutafrågan.
En del analytiker påpekade att Japan och andra länder i Asien knappast kommer att genomföra några nya interventioner före det stora G20-mötet den 11-12 november, något som bör få asiatiska valutor att fortsätta stärkas mot dollarn.
Tysklands ekonomiminister Rainer Brüderle sade att Fed-chefen Ben Bernanke fått kritik vid G20-mötet för att hans steg mot en mer expansiv penningpolitik fått dollarn att försvagas.
Australiendollarn har stärkts mot dollarn och närmar sig paritet, driven av såväl G20 som en oväntat kraftig uppgång i producentpriserna i Australien.
Kronan har blivit 9 öre starkare mot dollarn och 4 öre starkare mot euron sedan i fredags eftermiddag.