1515

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar på svajig start

Terminerna för de ledande europeiska indexen är oregelbundna inför att handeln i Europa ska inledas på fredagen. Den svenska marknaden kan dock påverkas av rapporter från Ericsson, Volvo, Husqvarna och Alfa Laval.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,2 procent lägre, CAC 40 Index var 0,4 procent ned och DAX-terminen hade minskat 0,1 procent.

Börserna i New York steg något på torsdagen efter flera positiva bolagsrapporter samt sedan James Bullard, Fedchef i St Louis, sagt att han föredrar att Federal Reserve ska köpa amerikanska statsobligationer med lång löptid för 100 miljarder dollar nästa månad.

Dow Jones slutade 0,4 procent upp, en försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,6 procent. S&P 500 steg 0,2 procent och Nasdaq Composite avancerade 0,1 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande högre på fredagen efter att bolagsrapporter ökat förtroendet för den globala ekonomiska återhämtningen. Nikkei 225 steg 0,4 procent.

För svensk del har Ericsson redovisat ett resultat före skatt exklusive engångsposter på 6,1 miljarder kronor för det tredje kvartalet. Analytikerna hade väntat ett resultat före skatt på 5,5 miljarder kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Ericssons försäljning blev sämre än väntat efter fortsatt komponentbrist under kvartalet. Den negativa effekten beräknas till 2-3 miljarder kronor. Bruttomarginalen var 39 procent mot väntade 38,1 procent.

Volvo har redovisat ett resultat efter finansiella poster på 4,3 miljarder kronor för det tredje kvartalet. Därmed blev resultatet 19 procent bättre än väntat, enligt SME Direkts sammanställning. Nettoomsättningen var något över konsensus.

Koncernens nettoorderingång på lastbilar uppgick till 50.869 enheter under kvartalet mot väntade 46.947 lastbilar. Det var en ökning med 59 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Husqvarna har redovisat ett resultat före skatt om 310 miljoner kronor, mot förväntade 328 miljoner kronor enligt SME. Rörelseresultat och omsättning var däremot bättre än väntat. Bolaget spår att koncernens leveranser under fjärde kvartalet 2010 blir något högre än under fjärde kvartalet 2009. I USA gjorde bolaget förlust under kvartalet mot en väntad vinst.

Alfa Lavals resultat före skatt om 1.044 miljoner kronor för det tredje kvartalet blev 6 procent över SME- konsensus. Orderingång var ungefär i linje medan omsättningen understeg förväntningarna. Bolaget väntar sig att efterfrågan under det fjärde kvartalet kommer att ligga på ungefär samma nivå som under det tredje kvartalet 2010.

Förutom eventuella uttalanden i samband med G20-mötet blir första makrohållpunkt på fredagen tyska IFO-index för oktober, som släpps klockan 10.00. IFO-index väntas visa en nedgång 106,5 i oktober från 106,8 i september. Bedömningen om den nuvarande situationen väntas stiga något medan förväntningarna spås sjunka tillbaka.

Under förmiddagen kommer även EU att presentera reviderade budgetsaldon och statsskuldsnivåer för 2006-2009. Siffrorna för Grekland har dock skjutits upp till mitten av november.

Vid lunchtid rapporterar Atlas Copco.


Innehåll från DentmeAnnons

Företagstandvård är viktigare än du tror

Det är ingen hemlighet att det är viktigt att ta hand om sina tänder, men alla kan drabbas av plötslig tandvärk. Det påverkar hela kroppen och vårt allmäntillstånd vilket kan leda till att vi även presterar sämre på jobbet. 

Det är många arbetsgivare som är medvetna om det, men det är få som erbjuder företagstandvård som en förmån. 

Enligt David Kruse, medgrundare och vd på Dentme, är det dags för företagen att tänka om.

En förmån som gör skillnad: Så fungerar företagstandvård.  

Alla som har haft problem med sina tänder vet att hela kroppen påverkas. Men varför värderas inte tandvård lika högt av arbetsgivare som till exempel friskvård – eller annan personalhälsa?

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas hälsa och välmående. Det finns massor av skattefria förmåner som till exempel träning, kostrådgivning och tobaksavvänjning. Tänderna är också en del av kroppen. Det är viktigt att arbeta förebyggande och ha kontakt med en tandläkare regelbundet. Det kommer att löna sig i längden, säger David Kruse, medgrundare och vd på Dentme. 

Dentme är en digital plattform som kopplar ihop patienten och tandläkaren via mobilen eller surfplattan. Förutom privatpersoner ger Dentme företag möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda som en konkurrensfördel i den hårda kampen om kompetens på arbetsmarknaden.

– Med Dentme som personalförmån får du friskare medarbetare samtidigt som du blir en attraktiv arbetsgivare och stärker ditt varumärke på lång sikt. Det första besöket sker via appen, vilket betyder att dina anställda inte behöver lägga tid på att besöka en klinik – utan kan ta samtalet på en kafferast eller hemma i soffan, säger David Kruse. 

Dentmes medgrundare Hadi Ahmad och David Kruse.
Dentmes medgrundare Hadi Ahmad och David Kruse.

I kombination med appen erbjuds de anställda också en årlig undersökning på en närbelägen tandläkarklinik.  

– Tillsammans skapar detta en bra helhetslösning med förebyggande insatser och rådgivning för egenvård som lägger grunden för god tandhälsa. Det lönar sig att arbeta förebyggande – både för företaget och individen, säger Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

Hadi Ahmad förklarar att ett videosamtal via appen med en legitimerad tandläkare är ett bra första steg i patientresan. Vid mindre besvär brukar det gå att lösa direkt via samtalet, men om patienten bedöms behöva vidare vård bokar tandläkaren in ett besök hos en av Dentmes utvalda partnerkliniker.

– Hela och friska tänder är viktigt för att vi ska kunna leva ett bra liv. Du behöver dina tänder varje dag – när du äter, skrattar och pratar. För oss känns det självklart att patienten ska kunna möta tandvården digitalt på samma sätt som andra områden inom vården och samhället i stort, säger han.

Läs mer om hur du erbjuder dina medarbetare tandvård här. 

 

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?