Stockholmsbörsen: Ericsson mot strömmen

Stockholmsbörsen sjönk på fredagen efter en rapportintensiv dag med flera tunga bolagsrapporter på agendan.

Vid stängning var OMXS30 0,6 procent ned till noteringen 1.110. Omsättningen uppgick till 17,8 miljarder kronor.

En stor del av omsättningen stod Ericsson B för och aktien steg 4,2 procent till 74,90 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat före skatt exklusive engångsposter på 6,1 miljarder kronor för det tredje kvartalet. Det var 10 procent bättre än väntat, enligt SME Direkts prognossammanställning. Försäljning blev sämre än väntat efter fortsatt komponentbrist under kvartalet. Bruttomarginalen var 39 procent mot väntade 38,1 procent.

"Det positiva i rapporten var att resultat och bruttomarginal var i linje med kvartalet innan trots att nätverksförsäljningen i Indien och Kina växte med 93 respektive 53 procent, dock från mycket låga nivåer. Vi noterar också att ledningen fortsätter att skylla på komponentbrist för tredje kvartalet i rad", skriver Morgan Stanley i en kommentar.

I övrigt var det rätt dystert bland de rapporterande storbolagen.

Volvo B, föll med 1,9 procent till 93,90 kronor, trots att resultatet före skatt blev 19 procent bättre än vad analytikerna i SME Direkts prognossammanställning räknat med i snitt.

"Det intressanta är att valutaresultatet i kvartalet har dragits upp med cirka 600 miljoner kronor. Det är vinster på hedgingportföljer som kommer att försvinna", säger en analytiker som Nyhetsbyrån Direkt har talat med.

Alfa Laval backade 5,6 procent till 118,50 kronor. Resultat före skatt blev 6 procent över SME-konsensus. Orderingången var ungefär i linje medan omsättningen understeg förväntningarna. Bolaget väntar sig att efterfrågan under det fjärde kvartalet kommer att ligga på ungefär samma nivå som under det tredje kvartalet.

Morgan Stanley skriver i en kommentar att Alfa Lavals orderingång inte räcker för att aktien ska fortsätta att gå bättre än index. Investmentbanken gillar heller inte avsaknaden av förbättringstecken i Alfa Lavals utsikter.

Atlas Copco följde trenden och föll trots att bolaget presterat ett bättre resultat än vad marknaden väntat sig. A-aktien backade 2,7 procent till 139 kronor. Rörelsemarginalen, justerat för engångsposter, låg på rekordhöga 21,9 procent mot SME-förväntningarna om 19,4 procent. Även försäljning och orderingång var över förväntat.

Dagens stora vinnare var Lundin Mining vars aktie noterades upp hela 11,7 procent till 43,50 kronor efter att ha meddelat att det tillsammans med Freeport-McMoran kommit överens med den kongolesiska regeringen kring hur ägandet i Tenke Fungurume-projektet ska se ut.

Överenskommelsen innebär dock att Lundin Minings andel i projektet minskar något till 24 procent.

Åt rakt motsatt håll gick Q-Med som föll med 15,3 procent till 60,75 kronor efter att bolaget redovisat ett rörelseresultat som var 18 procent sämre än SME Direkts prognossammanställning. Även försäljningen var något under förväntat. En tilltagande konkurrens och ett svagare bidrag från Q-Meds sjukvårdsdel uppgavs också tynga aktien.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?