Råvaror: Oljan studsar tillbaka

Råvarorna noterade små rörelser under fredagens förmiddagshandel. Återigen var det dollarn som styrde utvecklingen, där fokus låg på det stundande G20- mötet i Sydkorea.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0:44 dollar till 81:00 vid klockan 11.30, en uppgång som dock endast tog tillbaka en mindre del av gårdagens fall. Nettoförändringen sedan måndagens öppning var en nedgång om 0:92 dollar, motsvarande 1,1 procent.

Veckan har annars bjudit på en volatil handel. På tisdagen föll WTI med nästan 5 procent för att på onsdagen stiga med över 3 procent. På torsdagen var det åter dags för ett fall och råoljan gick ned drygt 2 procent.

"Det är fortfarande dollarn som det har handlat om den större delen av månaden. Vi handlar egentligen inte på fundamenta för tillfället. Om vi skulle ha gjort det, skulle vi inte ha varit nära att hamna strax under 85 dollar per fat", sade Addison Armstrong vid Tradition Energy till Wall Street Jorunal.

Dollarn har på fredagen rört sig på spekulation om huruvida det två dagar långa G20-mötet i sydkoreanska Gyeongju kan resultera i ett uttalande att G20-länderna ska avstå från att försvaga sina valutor för att stärka sina egna ekonomier.

"Det gör det lättare för investerare att köpa tillbaka dollarn, som har försvagats på spekulation om ytterligare penningpolitisk stimulans", sade Naoto Minatogawa, valutastrateg vid Himawari Securities i Tokyo, till Bloomberg News.

DNB Nor skrev i en analys på torsdagen att förbättrade fundamenta får dem att tro på gradvis stigande priser under de kommande kvartalen, men på kort sikt finns det en tung faktor som talar för lägre pris.

"Återigen finns det fler positiva än negativa faktorer på kort sikt, men den enda faktorn med vikt är negativ. Fed-mötet den tredje november kan ge ett kraftigt utflöde av spekulativa långa positioner om de kvantitativa lättnaderna skulle visa sig vara långsammare eller mindre än vad marknaden redan har diskonterat för. Om det händer kommer dollarn att rusa och oljepriserna i dollar falla tillbaka eftersom pengaförvaltare kommer att vara stora säljare", skrev DNB Nor.

JP Morgan skrev i en rapport på fredagen att ett oljepris runt 100 dollar per fat kan bli verklighet snabbare än väntat, och att varje tillbakagång bör ses som ett tillfälle att köpa.

"Den största risken är att vi skulle vara alltför försiktiga och att hotet om ett oljepris om 100 dollar per fat, som är underförstådd i vår prognos för det fjärde kvartalet, skulle komma mycket snabbare än vi trott. Det är inte bara drivet av en svag dollar, utan också av en hejdlös efterfrågan från Kina och tillväxtmarknader, återuppbyggnad av franska lager och stigande matpriser", skrev JP Morgan.

På basmetallmarknaden var kopparterminen upp 10 dollar till 8.317 medan zinken var upp 34 dollar till 2.508.

Bland övriga visade aluminium var upp 4 dollar till 2.354 medan nickel tappad 180 dollar till 23.370.

I en intervju med Bloomberg Television sade Jeffrey Currie, analyschef för råvaror på Goldman Sachs, att han "skulle hålla sig borta" från aluminium, medan koppar har utbudsproblem och därför erbjuder köptillfällen.

På ädelmetallmarknaden var guldpriset ned 7:18 dollar till drygt 1.318:65 dollar per uns.

Även här var G20-mötet i fokus, i synnerhet vad diskussionerna kommer att leda till i frågan om ett valutakrig.

"Inget land kommer att gynnas i ett så kallat valutakrig. Om den här osäkerheten kring valutorna tacklas av G20-ländernas finansministrar, kommer det vara negativt för guldet", sade Bayram Dincer, analytiker vid LGT Capital Management till Bloomberg News.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?