Räntor och valutor: Dollarn stärks

Europaräntorna visade begränsade nettoförändringar på fredagen, med en liten uppgång i kortare löptider men svagt ned i längre. Dollarn stärktes i de större valutaparen samtidigt som viss avvaktan rådde inför helgens G20-möte.

Tyska IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg till 107,6 i oktober från 106,8 föregående månad. Det är den högsta noteringen sedan i maj 2007, och högre än väntade 106,5.

Index över förväntningarna om framtiden steg till 105,1 från 103,9 månaden före, väntat var 102,9. Index över det aktuella läget steg till 110,2 från 109,7, väntat var 110,0.

4Cast skriver i en kommentar att det finns få tecken på att den tyska tillväxtmaskinen börjar tappa momentum, med bara en "mjuk landning" som värst från fjärde kvartalet och framåt.

Handelsnettot bör försvagas mot bakgrund av svagare globala handelsflöden, med svagare efterfrågan i Kina och USA.

Men de senaste månaderna har den tyska tillväxten visat en viss rebalansering, då den inhemska aktiviteten visar fler tecken på uppvaknande i spåren av den exceptionella utvecklingen på arbetsmarknaden, vilket stärker realinkomsterna.

"Detta kan komma att ge ett visst hopp för en uppflaggande återhämtning inom euroområdets periferi kommande kvartal. Men frågan kvarstår om privatkonsumtionen är tillräckligt stark för att ersätta nettoexporten, och där har något avgörande inte fallit. Hursomhelst spår vi en robust tillväxt på 0,8 procent q/q under tredje kvartalet", skriver 4Cast.

Commerzbank skrev i en kommentar att IFO konsekvent motsäger de flesta andra ledande indikatorer. Deras egen analys pekar mot att IFO-index går i en annan riktning eftersom det påverkas inte bara av de ekonomiska utsikterna utan också av snabbt stigande företagsvinster. Det går ändå inte att bortse från att ledande indikatorer pekar nedåt.

"Tyskland är inte en teflonekonomi och kommer inte att visa lika stark tillväxt kommande månader som under första halvan av året. Men det bra IFO-indexet indikerar ändå att den tyska ekonomin kommer att klara sig bättre än resten av euroområdet", skriver Commerzbank.

USA-räntorna steg i längre löptider, och den tioåriga statsobligationen var vid svensk stängning upp 4 punkter till 2,55 procent jämfört med torsdag samma tid.

Dämpade förväntningar om omfattningen av Federal Reserves kommande kvantitativa lättnader har bidragit till att dra upp räntorna i vissa löptider och även stärka dollarn.

Fed-ledamoten James Bullard sa på torsdagen att han vill se att Fed köper tillgångar stegvis, med en början på 100 miljarder dollar efter policymötet i november, en summa som även nämnts av Fed-ledamoten Dennis Lockhart.

"En del av dollarförsvagningen börjar se ut att ha överdrivits. Storleken på paketet med kvantitativa lättnader från Fed kan ha överskattats och det är möjligt att Fed kommer att dämpa storleken på QE för att utöva en viss kontroll på dollarn. Ingen vill se ut som gärningsmannen för vidgade globala obalanser", sa Stephen Gallo, analytiker på Schneider Foreign Exchange i London, till Bloomberg News.

Fredagen var statistikfattig. Fokus ligger på G20-mötet i Gyeongju i Sydkorea fredag-lördag, där finansministrarna och centralbankscheferna deltar. Mötet är en förberedelse för G20-mötet med statscheferna i Seoul den 11-12 november.

Dollarn fick visst stöd av förväntningar om att G20- mötet ska resultera i någon form av överenskommelse om att undvika konkurrensdevalveringar. Många bedömare tonade samtidigt ned förväntningarna på mötet.

"Det är osannolikt att G20-mötet kommer att resultera i någon betydande klarhet vad gäller riktningen i valutorna. Det kommer inte att hindra Federal Reserve från att annonsera en ny omgång kvantitativa lättnader", sade Tammo Greetfield på Unicredit till Reuters

Enligt ett utkast, refererat av Bloomberg News, ska G20-länderna uttala att de vill se ett "mer marknadsbestämt växelkurssystem som minimerar de negativa effekterna av överdriven volatilitet och oordnade rörelser i växelkurserna".

Timothy Geithner skrev i ett brev till kollegorna att G20-länderna bör förbinda sig att vidta åtgärder som minskar de externa obalanserna under en viss andel av BNP de närmaste åren. Han uppmanar även länder med stora handelsöverskott att använda finanspolitiska och strukturella åtgärder samt valutor för att öka den inhemska efterfrågan och han vill att G20-länderna lovar att avstå från att försöka vinna konkurrensfördelar genom att försvaga sina valutor eller förhindra att undervärderade valutor stärks.

Enligt USA:s förslag ska G20-länderna minska överskotten/underskotten i bytesbalanserna till under 4 procent av BNP till 2015.

Detta möttes med skepsis från flera håll. Japans finansminister Yoshiko Noda sade att uppsättandet av numeriska mål skulle vara "orealistiskt", Tysklands finansminister Rainer Brüderle avvisade en "kommandoekonomi" medan Indiens finansminister Pranab Mukherjee sade att tak för bytesbalansen är svåra att kvantifiera. Kanadas finansminister sade däremot att förslaget är ett "steg i rätt riktning" medan Australiens dito ansåg att idén var "konstruktiv".

Enligt en sydkoreansk företrädare skulle ett fokus på bytesbalanserna ta diskussionen bort från det svårlösta valutaämnet. Att begränsa samtalen till valutakurser är alltför oflexibelt för länder med överskott och minskar sannolikheten för en överenskommelse. Att se till bytesbalansen tillåter istället länderna att själva bestämma vilka medel de vill använda för att nå målen.

"Detta är fullt med svårigheter, men ett ramverk skulle vara ett försök att se till valutarevalveringar och samarbete utan att hänfalla till en kamp om vem som skriker högst", sa Kit Juckes, valutastrateg på Societe Generale i London, till Bloomberg News.

Dollarn stärktes till 1,394 mot euron och 81,30 mot yenen, jämfört med 1,403 respektive 81,00 vid svensk stängning på torsdagen.

Svenska statsobligationer steg 1-6 punkter, med störst uppgång i längre löptider. RIBA-kontrakten var oförändrade på kort sikt men steg 9-10 punkter i kontrakten på ett och ett halvt till två års sikt.

Fokus för svensk del ligger på Riksbankens räntebesked och nya räntebana på tisdag i nästa vecka. Enligt SME Direkts enkät är bedömarna eniga om att Riksbanken höjer 25 punkter och tolv av 14 spår en oförändrad räntebana. Andra enkäter har en större andel som ser en sänkt bana på längre sikt, vilket också är det som marknaden prissätter för närvarande.

SEB skriver i ett marknadsbrev att de räknar med en höjning med 25 punkter, att Riksbanken håller fast vid sin räntebana och signalerar snabba höjningar framöver.

"Eftersom marknaden prissätter betydligt färre höjningar och investerarna enligt vår senaste enkät tror på sänkt bana ser vi risk för stigande räntor på beskedet", skrev SEB.

Kronan tappade sammantaget 2 öre till 6,63 mot dollarn men stärktes 3 öre till 9,24 mot euron, jämfört med noteringarna vid torsdagens stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?