1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Europaräntorna visar små förändringar i fredagens öppning. På valutamarknaden är det mer dramatik. Dollarn har stärkts mot de flesta andra större valutor på spekulation att G20-mötet som i Sydkorea ska resultera i ett uttalande att G20-länderna ska avstå från konkurrensdevalveringar.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan handlas oförändrat till 2,72 procent samtidigt som den tyska tioårsräntan är upp 1 punkt till 2,48 procent.

Mot euron har dollarn stärkts till 1:394 från 1:404 vid torsdagens svenska stängning. Mot yenen visar dollarn små förändringar på nivåer just över 81.

Kronan har försvagats 5 öre, till 6:66, mot den stärkta dollarn. Mot euron handlas kronan i det närmaste oförändrat på 9:28.

Dollarn gynnas alltså av spekulation att det två dagar långa G20-mötet i sydkoreanska Gyeongju kan resultera i ett uttalande att G20-länderna ska avstå från att försvaga sina valutor för att stärka sina egna ekonomier.

"Det gör det lättare för investerare att köpa tillbaka dollarn, som har försvagats på spekulation om ytterligare penningpolitisk stimulans", sade Naoto Minatogawa, valutastrateg vid Himawari Securities i Tokyo, till Bloomberg News.

Bloomberg News rapporterar att en anonym G20- företrädare säger att finansministrarna och centralbankscheferna i G20 planerar att enas om en skrivning att de ska avstå från undervärdering av sina valutor av konkurrensskäl. Enligt ett utkast som källan citerar ska G20- länderna uttala att de vill se ett "mer marknadsbestämt växelkurssystem som minimerar de negativa effekterna av överdriven volatilitet och oordnade rörelser i växelkurserna".

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn sade före mötet att G20-länderna måste undvika en "spiral" av konkurrensdevalveringar.

Nu under morgonen har dock dollarn tappat lite mark igen, vilket en del analytiker hänför till förväntningar på att det nog ändå inte blir något genombrott i valutafrågan. SEB:s chefekonom Robert Bergqvist tipsar i bankens morgonbrev om att hålla förväntningarna på en låg nivå eftersom mötet nog mest blir en transportsträckta till det stora G20-mötet i Seoul den 11-12 november.

En trigger till morgonens försvagning kan ha varit att ett brev från USA:s finansminister Timothy Geithner till sina kollegor inom G20 har läckt ut till medier. I brevet skriver finansministern att G20-länderna bör förbinda sig att vidta åtgärder som minskar de externa obalanserna under en viss andel av BNP de närmaste åren. Han fick genast mothugg av Japans finansminister Yoshihiko Noda, som sade till journalister att han anser det "orealistiskt" med sådana siffersatta mål. Enligt Yoshihiko Noda är det också oklart om uttalandet efter mötet kommer att avhandla valutafrågor.

I sitt brev uppmanar Timothy Geithner även länder med stora handelsöverskott att använda finanspolitiska och strukturella åtgärder samt valutor för att öka den inhemska efterfrågan och han vill att G20-länderna lovar att avstå från att försöka vinna konkurrensfördelar genom att försvaga sina valutor eller förhindra att undervärderade valutor stärks.

De amerikanska marknadsräntorna steg i långa löptider på torsdagskvällen efter att det amerikanska finansdepartementet annonserade en oväntat stor volym emissioner nästa vecka.

Räntorna pressades även upp av att Fed-chefen i St Louis, James Bullard, i ett tal på torsdagskvällen sade att han vill se att Fed köper tillgångar i stegvis. I ett första steg vill han se att Fed köper tillgångar för 100 miljarder dollar, efterräntemötet i november och sedan fortsätter i steg om 100 miljarder dollar per räntemöte. Detta var enligt Wall Street Journal lägre än de siffror på 500 miljarder dollar som det har spekulerats om på marknaden de senaste dagarna.

"Det var en viss besvikelse på obligationsmarknaden", sade Sean Murphy, senior statsobligationshandlare vid Societe Generale, i New York, och hänsvisade till en "mer försiktig ton" från James Bullard och en större flexibilitet när det gäller nya stimulanser.

Under natten har de långa USA-räntorna sjunkit tillbaka någon punkt och ränteuppgången har därmed gröpts ur.

Vid svensk öppning handlas den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan till 2,53 procent, 2 punkter upp från torsdagens svenska stängning. Tvåårsräntan handlas samtidigt oförändrat till 0,35 procent.

Förutom eventuella nyheter från G20-mötet i Sydkorea blir den tunga hållpunkten på fredagen tyska IFO-index för oktober, som släpps klockan 10.00. IFO-index väntas visa en marginell nedgång i förväntningarna i det tyska näringslivet. Enligt Bloomberg News prognosenkät spår analytikerna att indexet sjunker till 106,5 i oktober från 106,8 i september. Bedömningen om den nuvarande situationen väntas stiga något medan förväntningarna spås sjunka tillbaka.

Under förmiddagen kommer även EU att presentera reviderade budgetsaldon och statsskuldsnivåer för 2006-2009. En mer genomgripande revidering för Grekland har dock skjutits upp till mitten av november. Det har spekulerats om att Greklands underskott skulle komma att behöva revideras upp igen.

Table


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?