Räntor och valutor: Dollarn stärks

Tyska räntor vände upp efter ett starkare IFO-index än väntat och drog med sig stora delar av Europaräntorna, men rörelsen blev relativt kortvarig och räntorna sjönk därefter tillbaka.

Vid lunchtid handlades tyska statsobligationer oförändrat till 3 punkter högre jämfört med svensk stängning på torsdagen. Spreadarna mellan "kärna och periferi" vidgades ytterligare något under fredagen, medan svenska statsobligationer var upp 3-4 punkter.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg till 107,6 i oktober från 106,8 föregående månad. Det är den högsta noteringen sedan i maj 2007, och högre än väntade 106,5.

Index över förväntningarna om framtiden steg till 105,1 från 103,9 månaden före, väntat var 102,9. Index över det aktuella läget steg till 110,2 från 109,7, väntat var 110,0.

IFO-ekonomen Gernot Nerb konstaterade att exporten inte har skadats så mycket av eurons förstärkning att konsumtionen är relativt stark och väntas ta fart då lönerna stiger.

4Cast skriver i en kommentar att det finns få tecken på att den tyska tillväxtmaskinen börjar tappa momentum, med bara en "mjuk landning" som värst från fjärde kvartalet och framåt.

Handelsnettot bör försvagas mot bakgrund av svagare globala handelsflöden, med svagare efterfrågan i Kina och USA.

Men de senaste månaderna har den tyska tillväxten visat en viss rebalansering, då den inhemska aktiviteten visar fler tecken på uppvaknande i spåren av den exceptionella utvecklingen på arbetsmarknaden, vilket stärker realinkomsterna.

"Detta kan komma att ge ett visst hopp för en uppflaggande återhämtning inom euroområdets periferi kommande kvartal. Men frågan kvarstår om privatkonsumtionen är tillräckligt stark för att ersätta nettoexporten, och där har något avgörande inte fallit. Hursomhelst spår vi en robust tillväxt på 0,8 procent q/q under tredje kvartalet", skriver 4Cast.

På torsdagen visade det preliminära inköpschefsindexet för den tyska industrin en uppgång till 56,1 i oktober från 55,1 månaden före.

Dollarn har stärkts mot de flesta andra större valutor på spekulation att G20-mötet som i Sydkorea ska resultera i ett uttalande att G20-länderna ska avstå från konkurrensdevalveringar.

Rörelsen avtog under morgonen för att få förnyad styrka under förmiddagen. Mot euron har dollarn stärkts till 1:392 från 1:404 vid torsdagens svenska stängning. Mot yenen har dollar stärkts i mindre omfattning till 81:15.

Neddragna förväntningar om omfattningen av Federal Reserves kommande kvantitativa lättnader gynnar dollarn.

"En del av dollarförsvagningen börjar se ut att ha överdrivits. Storleken på paketet med kvantitativa lättnader från Fed kan ha överskattats och det är möjligt att Fed kommer att dämpa storleken på QE för att utöva en viss kontroll på dollarn. Ingen vill se ut som gärningsmannen för vidgade globala obalanser", sade Stephen Gallo, analytiker på Schneider Foreign Exchange i London, till Bloomberg News.

Bloomberg News rapporterar att en anonym G20- företrädare säger att finansministrarna och centralbankscheferna i G20 planerar att enas om en skrivning att de ska avstå från undervärdering av sina valutor av konkurrensskäl. Enligt ett utkast som källan citerar ska G20- länderna uttala att de vill se ett "mer marknadsbestämt växelkurssystem som minimerar de negativa effekterna av överdriven volatilitet och oordnade rörelser i växelkurserna".

Timothy Geithner skrev i ett brev till G20- kollegorna, som media tagit del av, att G20-länderna bör förbinda sig att vidta åtgärder som minskar de externa obalanserna under en viss andel av BNP de närmaste åren. Han uppmanar även länder med stora handelsöverskott att använda finanspolitiska och strukturella åtgärder samt valutor för att öka den inhemska efterfrågan och han vill att G20- länderna lovar att avstå från att försöka vinna konkurrensfördelar genom att försvaga sina valutor eller förhindra att undervärderade valutor stärks.

Kanadas finansminister Jim Flaherty sade inför mötet att G20-länderna är överens om riktningen för de förändringar som krävs vad gäller valutorna. Han sade också att han är överens med USA:s finansminister Timothy Geithners förslag om att begränsa överskott/underskott i bytesbalansen som ett sätt att rebalansera den globala ekonomin, presenterat i ett brev till deltagarna inför mötet.

"Ingen vill gå i konfrontation här. Ingen vill gå härifrån utan en överenskommelse om en handlingsplan", sade han enligt Reuters.

Kronan har försvagats 6 öre till 6:67 mot dollarn, jämfört med noteringen vid svensk stängning på torsdagen, och tappat knappt 1 öre till 9:28 mot euron.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?