Råvaror: Uppåt för basmetaller

Råvarorna rörde sig åt olika håll under torsdagens förmiddagshandel. En försvagad dollar var inte tillräckligt för att lyfta WTI-oljan och ädelmetallerna över nollstrecket, men samtliga basmetaller noterade uppgångar.

Vid klockan 11.30 var WTI-oljans novembertermin ned 0:32 dollar till 82:22 dollar per fat.

Dollarn tappade under förmiddagen efter inledande förstärkningar, och en relativt kraftig rörelse vid klockan 10 var svårförklarlig för analytikerna.

"Ingen frivillig rusning kan förklara uppgången i EUR/USD, men viss misstanke riktas mot sent investeringsintresse från asiatiska reservförvaltare innan de rörde sig hemåt", skrev 4Cast i en kommentar.

Morgonens dollarförstärkning hänvisades till att USA:s finansminister Timothy Geithner i en intervju med Wall Street Journal sade att de stora valutorna "i stort är justerade nu", och därmed indikerade att han inte ser skäl för dollarn att försvagas ytterligare.

Baserat på en teknisk analys av Société Générale måste bryta stödnivån 79:75 dollar per fat innan priserna kan tappa kraftigt.

"Bara om vi bryter nivån på 79:75 dollar kan vi bekräfta en ytterligare korrektion", skrev analytiker Stephanie Aymes och tillade att en sådan rörelse skulle kunna leda att priserna faller ytterligare till nära 73 dollar per fat.

Inga större avvikelser från förväntningarna gick att urskilja när Kina publicerade ett statistikbatteri tidigt på morgonen. BNP visade en uppgång med 9,6 procent jämfört med samma kvartal 2009, medan analytikerna hade räknat med 9,5 procent enligt Bloomberg News prognossammanställning.

Industriproduktionen för september var dock något sämre än väntat med en uppgång med 13,3 procent, 0,7 procentenheter under det väntade utfallet. KPI landade i linje med förväntningarna på en uppgång med 3,6 procent på årsbasis.

Veckans amerikanska oljelagerrapport som presenterades på onsdagseftermiddagen visade på en mindre ökning än vad marknadsbedömare hade räknat med för råoljelagren, samtidigt som lagren av oljeprodukter minskade.

De amerikanska lagren av råolja steg med 0,7 miljoner fat under förra veckan, enligt USA:s energidepartement som står för statistiken.

Bloomberg News analytikerenkät pekade på en uppgång med 1,5 miljoner fat i råoljelagren. Importen av råolja ökade med 0,47 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka.

Lagren av bensin steg med 1,2 miljoner fat. Här väntades lagren sjunka med 1,5 miljoner fat. Importen ökade med 0,07 miljoner.

Destillatlagren sjönk med 2,2 miljoner fat under veckan. Här väntades en nedgång med 1,0 miljoner fat. Importen sjönk med 0,05 miljoner fat.

Vidare ökade kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna 0,6 procentenheter till 82,5 procent. Analytikerna räknade med en uppgång med 0,30 procentenheter.

Trots att råoljelagren visade en måttlig ökning bedömer DNB Nor statistiken som något positiv för oljepriserna, bland annat eftersom lagren exkluderat västa kusten, Alaska och Hawaii visade nedgångar.

"Det var också positivt att efterfrågan stärktes både för bensin och destillat och de totala lagren fortsatte att minska. Det kommer inte att behövas mycket högre kapacitetsutnyttjande för att se nedgångar i råoljelagren framöver", skrev Torbjörn Kjus på DNB Nor i en kommentar.

På London Metal Exchange noterade basmetallerna uppgångar över hela fronten.

Kopparterminen visade en uppgång om 12 dollar till 8.352 dollar per ton medan zinkterminen var upp 46 dollar till 2.486 dollar.

Bland övriga metaller var nickel upp 45 dollar till 23.990.

Den kinesiska "metallkonsumtionen är relativt stark, sett till statistiken som släpptes den här morgonen. Priserna bemöts av visst motstånd från konsumenter, men de fundamentala faktorerna verkar ganska robusta", sade Michael Jansen, analytiker vid JP Morgan till Bloomberg News.

World Bureau of Metal Statistics, WBMS, rapporterade på onsdagen att kopparmarknaden hade ett utbudsunderskott om 161 ton under perioden januari-augusti. Förra året var utbudet 16 ton större än efterfrågan.

"Eftersom det inte finns något nytt betydande utbud på väg in och efterfrågan stiger och kan få ytterligare stöd från introduceringen av basmetallbaserade ETF:er, är situationen på väg att stramas åt ytterligare de kommande månaderna", skrev Commerzbank i ett marknadsbrev.

På ädelmetallmarknaden vände både guld och silver ned från onsdagens kraftiga uppgångar.

Spotpriset på guld var ned drygt 1 dollar till strax över 1.345 dollar per uns. Silver var 0:102 dollar lägre till 23.848 dollar per uns.

"Kinas tillväxt är på plats och till följd av det kommer samtliga råvaror vara starkt efterfrågade. Kineserna har det senaste året tagit ett strategiskt beslut att investera tyngre i guld för att diversifiera deras utländska reserver från dollarn och uppmuntrar även medborgarna att effektivt investera i guld", sade Gavin Wendt, senior resursanalytiker vid Minelife till Bloomberg News.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?