1515

Stockholmsbörsen: Svajig handel

Stockholmsbörsen handlas i en oregelbunden tendens i den tidiga eftermiddagshandeln på onsdagen.

De ledande Europabörserna noterar svaga uppgångar i London och Frankfurt medan Parisbörsen gick lite starkare. Rapportfloden fortsätter med oförminskad styrka. I dag kom de tyngsta rapporterna från Handelsbanken, Tele2 och Saab.

SIX Generalindex var klockan 13.50 ned 0,2 procent till 332 medan OMXS30-index var oförändrad på 1.095. Omsättningen var 8,7 miljarder kronor.

Handelsbanken redovisade ett rörelseresultat på 3.606 miljoner kronor i tredje kvartalet. Det var helt i linje med analytikernas förväntningar vid 3.581 miljoner kronor. Det viktiga räntenettot inkom två procent högre än förväntat och kreditförlusterna blev mindre än befarade. En analytiker betecknade rapporten som solid och förhållandevis okomplicerad. Banken såg en lägre aktivitet inom ränte- och valutahandeln.

"Det är helt enkelt lägre kundaktivitet. Det är lägre flöden, framförallt i juli och augusti", säger VD Pär Boman och tillägger att det är absolut ingen trend. Boman säger även att banken kommer fortsätta göra sitt yttersta för att pressa upplåningskostnaderna. Aktien sjönk 2,1 procent till 220,90 kronor.

Av kollegorna i banksektorn hamnade SEB under press och sjönk 2,3 procent till 52,05 kronor.

Tele2 rapporterade ett ebitda-resultat på 2.751 miljoner kronor i tredje kvartalet. Det var knappt 4 procent högre än analytikernas förväntningar vid 2.655 miljoner kronor. Bolaget justerar ned sin prognos för capex, kapitalinvesteringarna, i Ryssland 2010. Tele2 har sett en ökad aktivitet i Baltikum, men i Sverige är det en konstant prispress på mobilområdet.

"Det var en bra rapport. Ebitda och ebit är klart bättre än väntat, det är huvudsaken", sa Anders Wiklund, operatörsanalytiker vid Evli Bank, till Nyhetsbyrån SIX. Aktien steg 1,2 procent till 141,90 kronor.

Försvarskonceren Saabs resultat före skatt på 274 miljoner kronor i tredje kvartalet slog analytikernas förväntningar vid 223 miljoner kronor. Bolaget sänker dock sin prognos och spår att det rapporterade rörelseresultatet blir lägre i år jämfört med i fjol. Saab ser behov av genomföra omstruktureringar på 500 miljoner kronor redan i fjärde kvartalet, vilket motiverar den sänkta vinstprognosen.

"Det är inget större problem att de annonserar omstruktureringar, problemet tror jag är att de pratar om kostnader men inte om de eventuella vinsterna från det hela", sade en analytiker till Nyhetsbyrån SIX. Aktien föll med 6,0 procent till 101,10 kronor.

Industrivärdens A-aktie sjönk 0,6 procent till 103,90 kronor. Handelsbanken mäklade två storposter på totalt 20,6 miljoner röststarka A-aktier, motsvarande ett värde på 2,3 miljarder kronor. Ingen köpare har flaggat upp än.

SKF, som steg 10 procent på tisdagens starka rapport, fortsatte upp 2,7 procent till 172,60 kronor. En lång rad analyshus har höjt sina riktkurser för aktien. HSBC, Danske Bank och Swedbank har också höjt sina rekommendationer.

Gruvbolaget Boliden noterade en uppgång på 2,0 procent till 105,30 kronor inför torsdagens rapport.

Lägre ned i aktielistan noterades Transcom för en rapportbesvikelse. Resultatet blev lägre än väntat i tredje kvartalet och bolaget flaggade för att intäkterna i Nordamerika och Asien kommer minska i fjärde kvartalet. Aktien sjönk 6,7 procent till 18,10 kronor.

Rapportvinnare blev däremot it-konsulten Cybercom och belysningsföretaget Fagerhult. Cybercom klättrade 14 procent till 24,20 kronor medan Fagerhult ökade 5,5 procent till 130 kronor.

Studsvik och Lagercrantz steg med stöd av köpråd från Affärsvärlden. Studsvik ökade 7,2 procent och Lagercrantz steg 3,5 procent.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?