Stockholmsbörsen: Kurserna vacklar i starten

Stockholmsbörsen sjönk något i den inledande handeln på onsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna och därmed följdes den negativa utveckling som varit i USA och delar av Asien.

Klockan 10.30 var OMXS30 0,3 procent ned till noteringen 1.092,4. Omsättningen uppgick till 5,4 miljarder kronor.

SHB A backade 2,2 procent till 220:60 kronor. Banken har redovisade ett rörelseresultat för det tredje kvartalet som blev 1 procent bättre än väntat, enligt SME Direkt. Räntenetto och kostnader överträffade förväntningarna medan tradingen, som befarat, var lite svagare i kvartalet.

Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med hänvisar den negativa kursreaktionen till att aktien gått starkt inför rapporten och pekar bland annat på att förväntningarna om besked kring bankens starka kapitalisering varit högt ställda. Beskeden om kreditefterfrågan från företag var fortsatt mixade där storbolagen i hög utsträckning fortsatt nöjer sig med att säkra kreditlöften, istället för att de facto låna pengar.

Tele2 B steg 0,9 procent till 141:40 kronor sedan bolagets ebitda-resultat blev 2.751 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Det var 4 procent bättre än de 2.639 miljoner kronor som analytikerna väntat sig i SME Direkts prognossammanställning. Försäljningen var dock marginellt under förväntat.

"Det är ett solitt kvartal men inget spektakulärt. Det är svårt att hitta något dramatisk avvikelse att lyfta fram, förutom den sänkta guidningen för capex", säger Lars Söderfjell, analytiker på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

SKF B ökade 2,6 procent till 172:30 kronor. Efter bolagets överraskande starka rapport på tisdagen har analytikerna höjt sina riktkurser för aktien. Bland annat har SEB Enskilda höjt riktkursen till 220 kronor från tidigare 180 kronor och Handelsbanken Capital Markets har höjt till 210 kronor från 185 kronor.

Saab B föll 6,3 procent till 100:70 kronor. Justerat för engångsposter blev Saabs resultat 5 procent sämre än SME- konsensus. Justerar sin lönsamhetsprognos för 2010 med anledning av förväntade omstruktureringskostnader om 500 miljoner kronor som spås belasta det fjärde kvartalet 2010.

Börserna i New York stängde klart ned på tisdagen efter att rapporter från Apple och IBM mottagits negativt samt sedan Kinas räntehöjning tyngt sentimentet. Nedgångarna utökades efter uppgifter om att en grupp av investerare krävt att Bank of America köper tillbaka bolån för 47 miljarder dollar, som Bank of America-ägda Countrywide sålt vidare som obligationer.

Dow Jones slutade 1,5 procent lägre, en försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -1,0 procent. S&P 500 tappade 1,6 procent och Nasdaq Composite backade 1,8 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade blandad utveckling på onsdagen men övervägande nedgångar efter Kinas beslut att höja sina styrräntor. Nikkei 225 tappade 1,7 procent. De kinesiska börserna svängde upp och ned under sessionen men var lätt sjunkande när det närmade sig stängning.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med uppgångar om 0,1-0,4 procent i eftermiddag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?