Råvaror: Kraftfull rekyl på svagare dollar

Råvarumarknaderna rekylerade kraftfullt på onsdagen efter gårdagens fall. Stöd kom från en nedgång för dollarn efter tisdagens uppgång på den kinesiska räntehöjningen. Dollarn försvagades successivt under dagen och dollarindex noterades vid 20.30 till cirka 77:10.

Stigande börser i USA gav också stöd till råvarumarknaderna.

Vid golvhandelns stängning på Nymex var WTI-oljan i första termin upp 2:44 dollar till 81:83 dollar per fat, vilket motsvarade en uppgång på 3,1 procent. Brent ökade 2:45 dollar till 83:55 dollar per fat.

"Det handlar bara om dollarn. Dollarn kommer förmodligen att förbli svag tills efter Federal Reserves räntemöte och kongressvalen i november", sade Richard Ilczyszyn, strateg på Lind-Waldock, till Bloomberg News.

Veckans lagerrapport visade på en mindre ökning än väntat för oljelagren samtidigt som lagren av oljeprodukter minskade.

De amerikanska lagren av råolja steg med 0,7 miljoner fat under förra veckan, enligt USA:s energidepartement, DOE.

Enligt Bloomberg News väntades en uppgång med 1,5 miljoner fat i råoljelagren.

Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades sent på tisdagskvällen, visade på en ökning i lagren av råolja med 2,3 miljoner fat.

Importen av råolja ökade med 0,47 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka.

Lagren av bensin steg med 1,2 miljoner fat. Här väntades lagren sjunka med 1,5 miljoner fat. Importen ökade med 0,07 miljoner.

Lagren av destillat sjönk med 2,2 miljoner fat under veckan. Här väntades en nedgång med 1,0 miljoner fat. Importen sjönk med 0,05 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade 0,6 procentenheter till 82,5 procent. Analytikerna räknade med en uppgång med 0,30 procentenheter.

Importen av oljeprodukter steg med 0,14 miljoner fat per dag.

Basmetallerna på London Metal Exchange noterade uppgångar.

"Det verkar som om marknaden har haft tid att ta till sig den kinesiska räntehöjningen och dess effekter", sade Alex Heath, chef för industriella metaller på Royal Bank of Canada, till Bloomberg News.

Kopparterminen visade en uppgång på 80 dollar till 8.2340 dollar per ton medan zinkterminen var upp 48 dollar till 2.440 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden vände både guld och silver upp från tisdagens fall men var ändå lägre än vid måndagens stängning.

"I överskådlig framtid är handeln på en svag dollar intakt", sade Matt Zeman, metallhandlare på Lasalle Futures, till Bloomberg News.

Spotpriset på guld var upp 14:44 dollar till 1.346:49 dollar per uns. Silver var 0:591 dollar högre till 23.956 dollar per uns.

  


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?