1515

Räntor och valutor: Dollarn försvagas

Europeiska marknadsräntor inledde onsdagens handel med begränsade rörelser, medan svenska räntor pekade svagt nedåt. Dollarn tappar åter efter det tidigare stödet i spåren på den kinesiska räntehöjningen.

Strax efter öppning är den svenska tioåriga benchmarkräntan ned 1 punkt till 2,66 procent, medan den tyska är oförändrad på 2,41 procent, från tisdagens svenska stängning.

Här hemma gapar makroagendan i stort sett tom och även i utlandet är det förhållandevis tunt på makrohändelser bortsett från protokollet från Bank of Englands senaste räntemöte.

BOE-chefen Mervyn King sade i ett tal på tisdagskvällen att en del mått för den brittiska inflationen är "extremt dämpade", vilket tolkades som att han signalerade att han är för ökade obligationsköp.

Protokollet väntas visa en röstfördelning på 1/7/1 för expansiv/oförändrad/åtstramande penningpolitik, med Adam Posen på "duvsidan" och David Sentance på "höksidan".

Klockan 13.30 presenterar den brittiska koalitionsregeringen detaljerna kring sitt tuffa sparpaket och enligt Financial Times kan nästan en halv miljon offentliganställda förlora jobbet som en följd av femårsplanen.

Tysk statistik på morgonen visade att producentpriserna steg lite mer än väntat i september. PPI steg 0,3 procent jämfört med månaden före och jämfört med samma månad föregående år steg priserna 3,9 procent. Väntat var en uppgång med 0,2 respektive 3,8 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Jürgen Stark, ledamot av ECB:s direktion, sade i en intervju med tidningen Die Welt att ECB inte får köpa statsobligationer på marknader som fungerar.

"Vi måste försäkra att vi inte intervenerar med våra åtgärder på marknader som fungerar. Då skulle obligationsköpsprogrammet förlora kontrollen och bli en kvasifiskal politik. Och det händer. Förra veckan köpte vi inga nya obligationer", sade Jürgen Stark.

Amerikanska räntor var stabila i den inledande europeiska handeln på onsdagen, efter att ha sjunkit i den långa änden efter svensk stängning på tisdagen.

Den tvååriga USA-räntan är upp 1 punkt till 0,36 procent och tioårsräntan är ned 4 punkter till 2,48 procent, från tisdagens svenska stängning.

Ingen amerikansk statistik väntas under onsdagen, men klockan 20, svensk tid, publicerar Fed sin regionala konjunkturrapport "Beige Book" och flera Fed-företrädare håller tal under dagen.

Även på tisdagskvällen höll flera Fed-företrädare anföranden. Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, sade att Fed skulle behöva köpa statspapper i stor skala flera gånger för att uppnå hans föredragna strategi för att tillfälligt höja inflationen.

Hans kollega i Atlanta, Dennis Lockhart, sade att "man kan överväga" en takt på 100 miljarder dollar i köp per månad.

Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, uttryckte dock tvivel om att ytterligare kvantitativa lättnader är effektiva, trots att den amerikanska ekonomin nästan står stilla.

Även Fed-chefen i Minnesota, Narayana Kocherlakota, sade att det inte är säkert att ytterligare kvantitativa lättnader får banker att öka utlåningen och den låga inflationen kan vara tillfällig.

Enligt tidningen Wall Street Journal varnade Fed- guvernören Elisabeth Duke för att läsa in alltför mycket i Fed-ledamöternas tal eftersom mycket kan förändras före nästa FOMC-möte.

På valutamarknaden är dollarn fortsatt starkare mot euron efter den kinesiska räntehöjningen än vid svensk stängning på tisdagen, men förstärkningen har gröpts ur under natten.

Såväl Indiens premiärminister Manmohan Singh som BOE- chefen Mervyn King varnar, enligt Financial Times, för splittringen om världsvalutorna. Enligt Mervyn King riskerar spänningarna att leda till protektionism, vilket i sin tur skulle kunna leda till en "katastrofal kollaps i aktiviteten världen över", som på 1930-talet.

Mot yenen har dollarn försvagats och handlas runt 81:3, jämfört med 81:7 på tisdagen.

Bank of Japans vice-chef Kiyohiko Nishimura sade i ett tal att takten i Japans återhämtning dämpas och en återgång till uthållig tillväxt kan komma att försenas. Tillväxten kommer att bli svagare än BOJ:s prognos i juli.

Han sade att en starkare yen kan gröpa ur företagens förtroende och pressa ned konsumentpriserna, vilket skulle förvärra deflationen och tynga den ekonomiska expansionen.

Kronan har blivit 2 öre svagare mot dollarn och knappt 1 öre svagare mot dollarn.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?