Asienbörser: Kinas räntehöjning väcker oro

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade blandad utveckling på onsdagen efter att marknaderna reagerat olika på Kinas beslut att höja sina styrräntor.

"Det befarade problemet med att Kina höjer räntorna är att det begränsar tillväxten i en av det snabbast växande ekonomierna", sa Tim Schroeders, förvaltare på Pengana Capital, till Bloomberg News.

Kinas centralbank, PBOC, höjde på tisdagen sin styrränta, den ettåriga yuanlåneräntan, med 25 punkter till 5,56 procent.

BHP Billiton, världens största gruvbolag och som ser Kina som sin största marknad, tappade 1 procent. Rio Tinto, det tredje största gruvbolaget, sjönk 2 procent.

Canon, som får 80 procent av sin försäljning utanför Japan, backade 2,5 procent sedan yenen stärkts till den högsta nivån på en månad mot euron. Toyota, världens största biltillverkare, var 2,1 procent ned.

Mot strömmen gick bland annat de kinesiska börserna, trots den oväntade räntehöjningen. Analytiker noterade dock att aktiemarknader brukar fortsätta stiga efter den första räntehöjningen.

"Erfarenhet från Kina och andra marknader visar att aktiemarknaden sällan toppar vid den första räntehöjningen. Aktiemarknaden brukar stiga under den första halvan av den tidsperiod som räntehöjningar pågår", skrev Morgan Stanley i en kommentar rapporter Bloomberg.

Shanghai Composite Index har stigit med 15 procent den senaste månaden, vilket enligt Bloomberg är den största uppgången bland 89 ledande index.

Table
 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?