1515

Räntor och valutor: Dollarn starkare

Europeiska statspappersräntor öppnade tisdagens handel på nära oförändrade nivåer jämfört med måndagens stängning i spåren på begränsade nettorörelser i USA-räntorna under natten.

På valutamarknaden handlas USA-dollarn på något högre nivåer efter att ha stärkts i Asien efter dollarpositiva kommentarer från USA:s finansminister.

Inför helgens finansministermöte inom G20 gick Timothy Geithner till angrepp mot länder som devalverar sina valutor.

"Varken USA eller något annat land i världen kan devalvera sig till välstånd, till konkurrenskraft. Det är ingen genomförbar eller rimlig strategi, och vi kommer inte att delta i det", sade han, och tillade att USA kommer att "arbeta mycket hårt för att säkerställa att vi bevarar förtroendet för en stark dollar".

Timothy Geithner sa att USA spelar en "särskilt viktig, särskild roll i det internationella finansiella systemet eftersom dollarn är den viktigaste reservvalutan i det globala finansiella systemet". Dollarn kommer "inte under vår livstid" upphöra att vara den globala reservvalutan, tillade han.

Frågan är dock om Timothy Geithner har skäl att ta ton i devalveringsfrågor givet att Federal Reserves väntade nya stimulansåtgärder, nya kvantitativa lättnader (QE2), i praktiken väntas leda till en försvagning för USA-valutan.

"Det spelar egentligen ingen roll vilket ord man använder, men QE leder till en svagare dollar", påpekar Jenny Mannent, valutastrateg på Handelsbanken, i bankens morgonbrev.

USA-dollarn gav också upp delar av nattens förstärkning i den inledande Europahandeln.

Enligt finansminister Anders Borg enades EU:s finansministrar på måndagskvällen om stora delar av reformen av stabilitetspakten, med skärpta sanktioner och en mer automatisk beslutsprocess.

"Det har varit intensiva diskussioner, men vi har funnit en bra kompromiss. Det är bättre beslutsregler och de nationella ramverken är jätteviktiga för oss. Det är en ordentlig uppgörelse", sa Anders Borg.

Han tillstod att Sverige, Nederländerna, Finland och några andra EU-länder hade tagit strid för stramast möjliga budgetregler på mötet. Han ville inte säga att kommissionens förslag urvattnades.

Däremot avböjde Anders Borg att redogöra för några detaljer i uppgörelsen. Ekofinmötet fortsätter på tisdagen.

På tisdagens Europaagenda riktas intresset kanske främst mot det tyska ZEW-indexet för oktober, klockan 11.00. ZEW-indexet, som kan beskrivas som en konfidensindikator för finansmarknadsproffsen, sjönk oväntat kraftigt i september, till -4,3 från 14,0 i augusti, trots en positiv prisutveckling i de flesta finansiella tillgångar. Nu väntas index ha sjunkit ytterligare, till -7,0, i oktober trots den fortsatt generellt positiva marknadsutvecklingen sedan i september, enligt Bloomberg News enkät.

Svenska statsobligationsräntor noteras nära måndagens stängningsnivåer i tisdagens öppningshandel inför en dag då en tom makroagenda gör att blickarna riktas mot inkommande bolagsrapporter för konjunkturindikationer.

Den svenska kronan försvagades något i tisdagsmorgonens handel när SKF meddelade att man kommer att förvärva det amerikanska smörjsystemföretaget Lincoln Industrial för 1 miljard dollar. SKF:s kvartalsrapport framstår samtidigt som stark på i stort sett alla punkter, med försäljning och vinst över prognos samtidigt som de finansiella målen justeras upp.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på veckostatistik över detaljhandelsutvecklingen från ICSC/Goldman Sachs samt från Redbook, klockan 13.45 respektive 14.55. Klockan 14.30 publiceras också statistik över bostadsbyggandet i september, och enligt Bloomberg News enkät väntas byggtakten ha sjunkit 3,0 procent, efter en ökning med överraskande starka 10,5 procent i augusti.

Dessutom kommer ett flertal Fed-ledamöter tala om ekonomiska utsikter i eftermiddag/kväll, bland annat kommer Fed-chefen Ben Bernanke att hålla ett kort anförande i Fairfax, Virginia, klockan 22.00

Från Nordamerika kommer också räntebesked från Kanadas centralbank, klockan 15.00, och här väntar en enig analytikerkår att styrräntan kommer att lämnas oförändrad på 1,00 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?