Stockholmsbörsen: Vikande terminer inför börsstarten

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar ned inför att handeln i Europa ska inledas på måndagen i brist på tydlig vägledning från USA samt efter svag utveckling i delar av Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,3 procent lägre, CAC 40 Index var 0,5 procent ned och DAX-terminen hade minskat 0,2 procent.

Börserna i New York stängde oregelbundet på fredagen. Oklarheter kring pantövertaganden på bolånemarknaden fortsatte att skapa oro i banksektorn medan Nasdaq fick stöd av en stark rapport från Google. General Electric föll drygt 5 procent efter att bolagets försäljning inkommit under konsensus. Makrostatistik hade blandat utfall.

Dow Jones slutade 0,3 procent ned, vilket var marginellt sämre än vid europeisk stängning då indexet var kring -0,2 procent. S&P 500 steg 0,2 procent och Nasdaq Composite ökade 1,4 procent.

Fed-chefen Ben Bernanke sade i ett anförande på fredagen att det, allt annat lika, ser ut att finnas skäl för ytterligare stimulansåtgärder, då inflationen är för låg och arbetslösheten för hög. Inga tydliga detaljer gavs dock och Ben Bernanke tillade att icke-konventionella åtgärder har kostnader och begränsningar som måste tas hänsyn till.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade övervägande nedgångar under måndagen. Besvikelse över att Ben Bernanke inte gett några detaljer samt sedan BHP Billiton och Rio Tinto avslutat ett samarbete inom järnmalm tyngde marknadssentimentet.

Nikkei 225 stängde oförändrad medan Hang Seng Index tappade 1,0 procent.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med nedgångar om 0,4-0,6 procent i eftermiddag.

För svensk del har Metro redovisat ett resultat efter skatt om 3,2 miljoner euro för det tredje kvartalet. En förbättring jämfört med en förlust om 8,1 miljoner kronor motsvarande kvartal ett år tidigare. Bolaget upprepade sin prognos om vinst för helåret 2010 och har antagit nya finansiella mål där siktet bland annat är inställt på att ha en årlig positiv ebit-utveckling.

Hexpol har meddelat att det förvärvar gummiproducenten Excel Polymers för 213 miljoner dollar.

UBS har sänkt rekommendationen för Tieto till neutral från tidigare köp.

Dagens Industri rekommenderar i måndagens tidning till köp av Nordic Mines.

Börsveckan har tittat närmare på de svenska storbankerna i veckans utgåva och Nordea och Swedbank får köprekommendationer medan Handelsbanken och SEB får avvakta. I övrigt har tidningen satt köprekommendationer på Dibs, MTG, Note och Trelleborg medan Boliden får neutral.

Av nyheter från Europa finns att Philips redovisat ett resultat efter skatt på 524 miljoner euro för det tredje kvartalet. Väntat var ett resultat på 358 miljoner euro, enligt Bloomberg News. Även omsättningen översteg konsensus.

På måndagens agenda står amerikansk TICS-data över investeringsflödet, industriproduktion i september och NAHB:s husbyggarindex. I Europa har eurogruppen möte, där arbetet med en skärpt budgetkontroll och en gemensam valutahållning inför G20-mötet står på agendan.

Före öppningen i New York i eftermiddag väntas Citigroup redovisa sin rapport och efter stängning kommer Apple och IBM.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?