1515

Råvaror: Oljan tappar

Råvarorna föll på bred front på veckans inledande handelsdag, och marknadsbedömare hänvisade rörelserna till att dollarn vänt till starkare nivåer efter de senaste veckornas kraftiga försvagningar, varvid investerade passade på att ta hem vinster.

Dollarn föll i fredags till nivåer över 1:41 mot euron men hade vid 11.30-tiden på måndagen återvänt till nivåer under 1:39.

"Vi anser att QE2 är helt inprisat och därför tror vi inte att råoljan kan få mer stöd från dollarn innan mer konkreta åtgärder presenteras. Med tanke på valutakriget mellan USA och Kina, räknar vi inte med några stora utspel innan G20-mötet i november", skriver Filip Petersson, råvarustrateg på SEB, i ett marknadsbrev.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0:38 dollar till 80:87 dollar per fat vid klockan 11.30.

"Det ser ut som att oljan kommer att stanna inom intervallet 80 till 84 dollar. Efter att oljan under förra veckan nådde 84 dollar är det nu dags för vinsthemtagningar", kommenterade Ken Hasegawa, råvaruderivatmäklare vid Newedge i Tokyo, de senaste dagarnas trend för Bloomberg News.

Basmetallerna på London Metal Exchange föll även de tillbaka i inledningen efter att ha avslutat förra veckan med uppgångar. LME tyngdes bland annat av en trög utveckling i Asien, där det i Kina var råvaruproducenterna som presterade sämst på börserna.

Kopparns tremånaderstermin visade en nedgång på 56 dollar till 8.344 dollar per ton, medan zinkterminen visade en nedgång på 20 dollar till 2.403 dollar per ton.

Kopparlagren mätt av Shanghai Futures Exchange steg för andra veckan i rad till en sexveckorshögsta vid 103.510 ton förra veckan, enligt statistik från handelsplatsen.

"Stigande inhemska lager är en indikation på att konsumenter inte vill köpa vid de här höga priserna", sade Xie Xiaoming, analytiker vid Sheng Da Futures till Bloomberg News.

Koppar har stigit 7,8 procent den senaste månaden till måndagen efter att dollarindexet fallit 4,9 procent.

"Vi förnekar inte att marknaden har en hel del positivt momentum. Men problemet för investerare är att det är en konsensushandel och vi skulle argumentera för att kopparns goda utsikter redan finns i priset", skrev Andrew Keen, analytiker vid HSBC holdings i en rapport på söndagen enligt Bloomberg News.

Nickel var ned 416 dollar till 23.624 dollar per ton, medan aluminium steg 2 dollar till 2.379 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden följde spotpriset på guld dollarförstärkningen nedåt med ett tapp på 8 dollar till 1.360:45 dollar per uns, efter att ädelmetallen i fredags fallit drygt 15 dollar.

"För närvarande väntar vi bara på mer data och signaler från Federal Reserve. Guldet har kommit ned från toppen, men det är inte orimligt att det sker vinsthemtagningar", säger Darren Heathcote, chef för tradingen vid Investec Bank (Australia), till Bloomberg News.

Zhang Fenkui, sektionschef på råvaruavdelningen vid det kinesiska industri- och IT-departementet, sade att Kina kommer att producera 340 ton guld under 2010, vilket skulle motsvara en ökning från 314 ton 2009.

Enligt statistik från US Commodity Futures Trading Commission minskade förvaltare sina nettolånga positioner i guldterminer på Comex med 1 procent förra veckan.

Motsvarande statistik för silver visade att nettolånga positioner minskade med 13 procent till cirka 41.600 kontrakt.

Silver var ned 0:36 dollar till 23:953, en nedgång på 1,5 procent.

Forskningsinstitutet GMFS, som specialiserar sig på ädelmetaller, skrev i en rapport att de räknar med att silvermarknaden kommer att visa ett påtagligt överutbud det här året.

"Den här bedömningen kan vara alltför pessimistisk med tanke på den stora efterfrågan från investeringar. Men vi tror också på en initial korrektion i silverpriset innan den uppåtgående trenden återupptas", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Table


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?