1515

USA-börser: Google räddade dagen

De amerikanska börserna noterade blandade rörelser på fredagen. Handeln präglades av bank- och tekniksektorn, som gick åt var sitt håll.

Efter en positiv öppning tyngdes handeln också av Michigan-indexet, som kom in något sämre än väntat.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average ned 0,3 procent till 11.063. S&P 500 steg 0,2 procent till 1.176 medan Nasdaq Composite gick upp 1,4 procent till 2.469.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 1,4 miljarder aktier, medan den var 2,3 miljarder aktier på Nasdaq.

Dow Jones tyngdes av storbankerna och General Electric.

Oklarheterna kring pantövertaganden på bolånemarknaden fortsatte att oroa marknaden. Bank of America, som tappade över 5 procent på torsdagen, föll med ytterligare 4,9 procent sedan credit-default swaps på banken stigit i pris. JP Morgan sjönk 4,1 procent.

General Electric backade 5,1 procent efter att bolagets försäljning understigit marknadens förväntningar för det tredje kvartalet, 35,9 miljarder mot väntade 37,4 miljarder. Resultatet var däremot något bättre än väntat.

Nasdaq fick däremot draghjälp av en positiv rapport från Google, som efter torsdagens stängning redovisade ett resultat för det tredje kvartalet som överträffade analytikernas förväntningar. Aktien klättrade 11,2 procent.

Seagate rusade med 22,1 procent till 15:50 dollar. Riskkapitalbolagen TPG Capital och KKR är i förhandlingar om att köpa Seagate, världens största tillverkare av hårddiskar, enligt Bloomberg News. Bolagen kan komma att lägga ett bud på cirka 16 dollar per aktie, vilket motsvarar ett värde på 7,6 miljarder dollar.

AMD redovisade också ett resultat för tredje kvartalet som var bättre än väntat. Aktien var dock ned 0,3 procent.

Det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna sjönk till 67,9 i september jämfört med 68,2 månaden före, enligt preliminära siffror. Analytikerna hade väntat sig ett utfall på 68,9, enligt en enkät från Bloomberg News.

Lagren av osålda varor hos USA:s detaljhandel, grossister och fabriker steg 0,6 procent i augusti, jämfört med månaden före, enligt USA:s handelsdepartement. Analytiker hade räknat med att lagren skulle öka med 0,5 procent.

Före öppningen kom statistik som visade att detaljhandelns försäljning i USA steg med 0,6 procent i september, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit med 0,4 procent.

Federal Reserve New Yorks Empire State Manufacturing Index, som visar affärsförhållandena för industrin i New York-regionen, steg till 15,7 från oreviderade 4,1 månaden före. Analytiker hade väntat en uppgång till 6,00, enligt Bloomberg News.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 6 punkter till 2,57 procent.

Ericsson noterades 24 öre högre än vid Stockholmsbörsens stängning.


Innehåll från MindlerAnnons

Mindler växlar upp och erbjuder preventivt stöd för företag

Vänta inte för länge med att söka hjälp. Det finns idag en bra, högkvalitativ och effektiv hjälp att få mot psykisk ohälsa. Genom Mindler kan nu även företag på arbetsplatsen förebygga psykisk ohälsa med hjälp av olika program samt stötta medarbetare som behöver psykologbehandling.

Resultaten från en enkätundersökning gjord av Folkhälsomyndigheten i Sverige visade på att många svenskar oroade sig över konsekvenserna av covid-19 och fler svarade att de hade lätta besvär av stress och sömnsvårigheter.

– Som läkare, privatperson och medmänniska har psykisk ohälsa alltid legat mig varmt om hjärtat. Obehandlad psykisk ohälsa kan ha stora konsekvenser och att då även erbjuda företag att via arbetsplatsen ge medarbetare stöd och råd kändes som ett naturligt steg för oss. Hela vårt syfte är att erbjuda en blended treatment som är både tidsmässigt och kostnadsmässigt effektiv. Med vårt företagserbjudande kan man välja att jobba med olika IKBT-program eller tillsammans med en psykolog, säger Rickard Lagerqvist, Legitimerad läkare och VD.

Sveriges största digitala psykologmottagning

Mindler är en del av primärvården och Sveriges största digitala psykologmottagning. Genom IKBT, Internetbaserad kognitiv beteendeterapi, ges nu företag möjlighet till olika skräddarsydda erbjudanden. På Mindlers hemsida går det snabbt att komma igång och teamet på Mindler hjälper till att analysera vilket behov som finns. Det kan exempelvis variera mellan olika självhjälpsprogram och proaktiva övningar i kombination med videomöten tillsammans med Mindlers anställda psykologer.

– Som företagskund kan man snabbt komma igång via vår hemsida. Via en demo och företagsdiagnos ges förslag på vilken typ av hjälp företaget kan få genom Mindler för att både förebygga och behandla psykisk ohälsa, säger Rickard Lagerqvist.

Kunskapsöverföring förbättrar behandlingen

Mindler delar ingen journalinformation utan lyder under full sekretess på samma sätt som primärvården. Däremot kan en avidentifierad analys presenteras för att förmedla viktiga insikter och matnyttig data i syfte att hjälpa arbetsgivarna. Ett företag som drabbas av psykisk ohälsa ser det inte bara genom ett högt sjukskrivningstal. Vanligt är även sjuknärvaro, medarbetare som mår psykisk dåligt utan att vara sjukskrivna. Förutom det enskilda lidandet så innebär det ett produktionsbortfall för företaget. När det gäller sjuknärvaro kan det dessutom vara svårt att fånga upp medarbetaren som mår dåligt.

– Via vår företagslösning ska man som företag kunna förekomma psykisk ohälsa hos medarbetarna. Samt att om den uppstår snabbt kunna fånga upp den genom vår företagsplattform som möjliggör för medarbetare att boka tid, enkelt och utan väntetid, till psykolog, säger Rickard Lagerqvist.

Rickard avslutar med att berätta att man i studier har tittat på att om individen själv får välja vad som känns relevant korrelerar det ofta väl med vad som de facto är en potentiell sjukdomsrisk. Med en flexibel lösning kan företagens medarbetare fritt välja att göra det IKBT-program som känns relevant för dem. Räcker inte IKBT-programmen finns alla möjligheter att även boka tid hos en psykolog genom Mindlers företagserbjudande.

Om Mindler
Grundtanken med Mindler är att göra vården för psykisk ohälsa mer jämlik. 1/3 av landets vårdcentraler saknar tillgång till psykologer och på många håll i landet är det i princip omöjligt att få hjälp inom vettiga tidsramar. Idag kan du få professionell hjälp inom 24 timmar oavsett var du befinner dig via Mindler. Vi har över 300 legitimerade psykologer som tillsammans pratar över 20 olika språk. 

www.mindler.se/foretag 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mindler och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?