Stockholmsbörsen: Försiktig öppning väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar oregelbunden till lätt positiv öppning när handeln i Europa inleds på fredagen i brist på tydlig vägledning från USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,2 procent högre, CAC 40 Index ökade 0,2 procent medan DAX-terminen steg 0,2 procent.

Börserna i New York stängde oregelbundet med dragning ned på torsdagen sedan statistik visat på en fortsatt svag arbetsmarknad och ett stigande handelsunderskott i USA. Antalet nyanmälda arbetslösa ökade oväntat med 13.000 personer förra veckan, till 462.000. Förväntningarna låg på 445.000 nya arbetslösa.

Dow Jones stängde oförändrat, en marginell förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,1 procent. S&P 500 tappade 0,4 procent och Nasdaq Composite ökade 0,2 procent.

Google steg drygt 9 procent i efterhandeln sedan bolaget rapporterat ett resultat för det tredje kvartalet som överträffat analytikernas förväntningar.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande lägre på fredagen sedan den svagare USA- statistiken skapat förnyad oro kring utvecklingen för världens största ekonomi. Nikkei 225 tappade 0,9 procent.

De kinesiska börserna steg för sjunde handelsdagen i rad. Industrial & Commercial Bank of China och China Construction Bank ledde uppgångar för finanssektorn sedan Citigroup sagt att kinesiska banker kommer att rapportera "solida" resultat för det tredje kvartalet.

För svensk del har Sony Ericsson redovisat ett resultat före skatt om 62 miljoner euro för det tredje kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 69,8 miljoner euro, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten. Försäljningen översteg dock konsensus.

Sony Ericsson räknar med att bolaget hade en global marknadsandel på cirka 4 procent under det tredje kvartalet, oförändrat jämfört med det föregående kvartalets 4 procent. Analytikernas förväntade sig en marknadsandel på 3,5 procent, enligt SME Direkt.

Utöver det har JP Morgan sänkt riktkursen för Ericsson till 64 kronor från tidigare 72 kronor och upprepat rekommendationen undervikt.

H&M:s försäljning i jämförbara butiker ökade med 8 procent i september jämfört med samma månad 2009. Den totala försäljningen steg med 16 procent. Enligt SME Direkt hade analytikerna räknat med en ökning om 5,2 respektive 15,3 procent. I delårsrapporten uppgav bolaget att den totala försäljningen under perioden 1-27 september steg med 15 procent.

Clas Ohlsons försäljning ökade med 4 procent i september. Enligt SME Direkts prognossammanställning väntades en försäljningsökning på 8,8 procent i genomsnitt.

Axis redovisade ett resultat före skatt för det tredje kvartalet som blev 13 procent bättre än SME Direkts konsensusestimat och även omsättningen översteg förväntningarna.

På fredagens agenda finns EMU-statistik över definitiv september-KPI och handelsbalansen för augusti, klockan 11.00.

På eftermiddagen riktas intresse mot Fedchefen Ben Bernankes anförande inför en Fedkonferens i Boston, klockan 14.15. Wall Street Journals Jon Hilsenrath har puffat på för detta tal som ett "potentiellt viktigt policytal", där Ben Bernanke kan komma att ge detaljer om hur han tänker om eventuella nya policysteg inför Fomc-mötet den 2-3 november.

Klockan 14.30 kommer USA-statistik över detaljhandel och KPI för september samt Empire Manufacturing index för oktober. Klockan 15.55 kommer sedan det preliminära Michiganindexet för oktober.

Före börsöppningen i New York väntas General Electric redovisa sin rapport.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?